Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Άλλη μία σχολική χρονιά ξεκινά, σήμερα, μέσα σε ένα καθεστώς διάλυσης της δημόσιας παιδείας. Αυτή η διάλυση είναι το μόνο που έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια η μνημονιακή κυβέρνηση σε γονείς, μαθητές και καθηγητές.

Οι περσινές συγχωνεύσεις σχολείων και απολύσεις έβαλαν τις βάσεις για μια χαμηλής στάθμης εκπαίδευση, με πολλούς μαθητές ανά τμήμα και λίγους καθηγητές. Κι όλα αυτά σε κτήρια χωρίς θέρμανση και επισκευές, λόγω δραματικής μείωσης και συνεχών καθυστερήσεων της χρηματοδότησης. Όμως, το σημαντικότερο είναι τα φαινόμενα υποσιτισμού στους μαθητές, που δείχνουν το πραγματικό βάθος της κοινωνικής καταστροφής.

Ο δήμος Αθηναίων έπεσε κι αυτός θύμα αυτής της πολιτικής. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή προέβαλε μηδαμινή αντίσταση, συμπλέοντας με τη λογιστική λογική του «νοικοκυρέματος». Η σίτιση των μαθητών στα σχολεία ήταν κατώτερη των πραγματικών αναγκών, ενώ η συντήρηση και η θέρμανση των σχολικών κτηρίων παρουσίασαν σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις. Όμως, η δημοτική αρχή του κ. Καμίνη δεν συνέβαλε ούτε και στο νοικοκύρεμα, καθώς είναι υπεύθυνη για τη μη κατάθεση οικονομικών απολογισμών σε σχολικές επιτροπές της 5ης και της 7ης δημοτικής κοινότητας. Και αντί ο κ. Καμίνης να εγκαλέσει στην τάξη τα μέλη της παράταξής του, δρομολογεί τη συγχώνευση των κοινοτικών σχολικών επιτροπών σε μια νέα υπερσυγκεντρωτική και δυσκίνητη επιτροπή του δήμου.

Η Ανοιχτή Πόλη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα, θα αγωνιστεί για να ανατραπεί το σταδιακό γκρέμισμα της δημόσιας παιδείας και να αρχίσει επιτέλους μια αντίστροφη πορεία χτισίματος της παιδείας που δικαιούται ο λαός. Καλούμε τους συλλόγους καθηγητών και δασκάλων, τα συμβούλια των μαθητών και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, να συμβάλλουν με τους αγώνες τους για να γίνει πραγματικότητα ένα καλύτερο σχολείο.