Πρώτη Δημοτική Κοινότητα: η Κοινότητα των αντιφάσεων                                                                                 

Το κέντρο της Αθήνας είναι η εικόνα της πόλης. Εικόνα θολή και παραμελημένη. Είναι το κέντρο και οι γειτονιές όπου τα κλειστά μαγαζιά καθημερινά αυξάνονται, αφήνοντας τεράστια οικονομικά και προσωπικά αδιέξοδα στους ιδιοκτήτες τους. Είναι οι κοινωνικές υποδομές του Δήμου που υποβαθμίζονται. Είναι οι άστεγοι κι εκείνοι που ψάχνουν στα σκουπίδια και συνεχώς αυξάνονται. Είναι τα σχολεία τα οποία, μετά τις συγχωνεύσεις που άφησαν εκπαιδευτικά κενά (Εξάρχεια-Μουσείο χωρίς Λύκειο, όλη η Αθήνα χωρίς κανένα ΙΕΚ), μένουν χωρίς στοιχειώδεις επισκευές. Είναι οι παιδικοί σταθμοί που δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες όλων των οικογενειών. Είναι οι εγκαταλελειμμένοι λόφοι και πάρκα γεμάτα σκουπίδια, με δέντρα που πεθαίνουν χωρίς να ανανεώνονται, χωρίς πότισμα, χωρίς πυρόσβεση, και βέβαια χωρίς φροντίδα. Είναι οι πλατείες, οι πεζόδρομοι, τα πεζοδρόμια με παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια, γεμάτα τραπεζοκαθίσματα και προκλητικές αυθαίρετες κατασκευές, η ηχορύπανση η οποία, σε ορισμένα σημεία της πόλης, κάνει αβίωτη τη ζωή των κατοίκων. Είναι οι σκοτεινές γωνιές του κέντρου, τα ανεξέλεγκτα μεγάλα κυκλώματα των ναρκωτικών, της εξαναγκαστικής πορνείας, του traficking και του παραεμπορίου, (με τις περισσότερες αποθήκες στο κέντρο της πόλης), που αναπτύσσονται  με την ανοχή και την κάλυψη των αστυνομικών, των δημοτικών και των κρατικών υπηρεσιών, αυξάνοντας καθημερινά την εγκληματικότητα, την παραβατικότητα και την έλλειψη ασφάλειας.

Σ’ αυτή την πόλη με τα τόσα ανοιχτά και καυτά προβλήματα, η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η δημοτική αρχή, παρεμβαίνουν μόνο για να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα και τις μνημονιακές επιταγές. Έχουμε εκχώρηση 36 κτηρίων στην περιοχή της Πλάκας ιδιοκτησίας  δημοσίου, αλλά και του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου «ΕΜΠΡΟΣ» στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Απειλείται με καταστροφή η γειτονιά των Αναφιώτικων, που ζει ακόμα χάρη στον αγώνα των κατοίκων της, αντί να υποστηριχθεί με εκείνες τις πολιτικές και τα ανάλογα θεσμικά εργαλεία, που θα επιτρέψουν την συντήρηση και την αναβάθμιση της περιοχής ως μοναδικού παραδείγματος αυτογενούς οικισμού του προηγούμενου αιώνα. Ακόμα, εκχωρείται ο σχεδιασμός μικρής (πλατείες σε γειτονιές) και μεγάλης κλίμακας (Πανεπιστημίου, Εθνικός κήπος) σε ιδιώτες, με όσες επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται. Όλα αυτά είναι μόνο μερικές από τις αγοραίες πολιτικές ενός κακώς εννοούμενου «εξευγενισμού».

Η Ανοιχτή Πόλη προτείνει:

Πράσινο – Κοινόχρηστοι χώροι

Άμεσα πρόγραμμα μικρών και απλών παρεμβάσεων στις γειτονιές, ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες (Πλατεία Βάθη, Ομόνοια, Εξάρχεια, Ψυρρή, Εμπορικό τρίγωνο) με:

  • Αύξηση ηλεκτροφωτισμού με οικονομικούς λαμπτήρες.
  • Εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις σε πλατείες και πεζοδρόμια.
  • Ενίσχυση δενδροφύτευσης στους λόφους του κέντρου (Στρέφη, Λυκαβηττός, Φιλοπάππου, Άλσος Ιλισίων), σύστημα ποτίσματος και πυρόσβεσης, καθαριότητα και δημιουργία μικρών χώρων αναψυχής στα σημεία γειτνίασης με κατοικία.
  • Απελευθέρωση πλατειών και πεζοδρομίων από δίκυκλα, αυτοκίνητα, καθ’ υπέρβαση τραπεζοκαθίσματα και αυθαίρετες κατασκευές.
  • Αύξηση χώρων στάθμευσης δικύκλων στο κέντρο και δίκτυο ποδηλατόδρομων (πρόταση ΕΜΠ).
  • Τοποθέτηση τουαλετών και παγκακίων, ιδιαίτερα σε περιοχές μεγάλης επισκεψιμότητας.
  • Δημιουργία παιδικών χαρών, επισκευή και εμπλουτισμός παιχνιδιών στις υπάρχουσες.

Πολιτισμός

Στην 1η Κοινότητα βρίσκει κανείς συγκεντρωμένους τους περισσότερους χώρους πολιτισμού της πόλης. Από τη μια υπάρχουν τα επάλληλα ίχνη της ιστορίας της, που δεν περιορίζονται μόνο στα αρχαία μνημεία, αλλά αναδεικνύουν όλες τις περιόδους της. Από την άλλη, συναντά τους περισσότερους χώρους σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, που στα τελευταία χρόνια της κρίσης αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες επιβίωσης. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι/ες:

  • Να υποστηρίξουμε την καλλιτεχνική δημιουργία, ιδίως των νέων, προσφέροντας χώρους αλλά και τεχνική υποδομή σε νέες θεατρικές ή χορευτικές ομάδες, σε μουσικούς, σε εικαστικούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προετοιμάζουν και να παρουσιάζουν τα έργα τους αλλά και να συναντιούνται και να αναπτύσσουν δημιουργικές συνέργειες.
  • Να υποστηρίξουμε τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους που ήδη υπάρχουν στην πόλη και προσφέρουν σημαντικό πολιτιστικό έργο (π.χ. «Εμπρός» και άλλοι).
  • Να αξιοποιήσουμε τις ομάδες προφορικής ιστορίας και εναλλακτικών ξεναγήσεων, με σκοπό τόσο την επανοικειοποίηση της πόλης από τους κατοίκους της, όσο και την τουριστική προβολή της.
  • Να επενδύσουμε στο πολυπολιτισμικό κεφάλαιο του κέντρου της πόλης, ώστε να συσφιχθούν οι δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και να δημιουργηθούν νέες υβριδικές μορφές πολιτισμού.
  • Να διευρύνουμε το δίκτυο της δημοτικής βιβλιοθήκης, δημιουργώντας παραρτήματα στις γειτονιές ή χρησιμοποιώντας ειδικά αυτοκίνητα που θα δίνουν τη δυνατότητα μιας αποκεντρωμένης λειτουργίας της.
  • Να αξιοποιήσουμε τους δημόσιους υπαίθριους χώρους του κέντρου (Λυκαβηττός, Στρέφη, Φιλοπάππου κ.ά.) για τη διοργάνωση μικρών θεματικών φεστιβάλ.

Παιδεία – Σχολικά Κτίρια

Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών παιδείας, σε συνδυασμό με την ποιότητα του περιβάλλοντος, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την αναχαίτιση της εγκατάλειψης του κέντρου από τους κατοίκους.

Γι’ αυτό προτείνουμε:

  • Εξασφάλιση κονδυλίων για επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτηρίων και ολοκλήρωση του αντισεισμικού ελέγχου.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων. Διπλά τζάμια, σκίαστρα, φωτοβολταϊκά.
  • Αναβάθμιση και ανάπτυξη πρασίνου των αύλιων χώρων.
  • Άσκηση πίεσης από το Δήμο για ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου στο αγορασμένο  και χαρακτηρισμένο για σχολική χρήση οικόπεδο των οδών Σονιέρου και Μαιζώνος.
  • Ανάληψη πρωτοβουλίας για την οριστική επίλυση του προβλήματος στέγασης του 15ου Σχολείου (Μαράσλειο).
  • Δίκτυο διευρυμένων πεζοδρομίων για εύκολη πρόσβαση των σχολείων σε χώρους πράσινου και πολιτισμού (Πεδίο Άρεως, Λυκαβηττός, Φιλοπάππου, Εθνικός Κήπος, Ακρόπολη, Μουσείο).
  • Υποστήριξη των πρωτοβουλιών  αλληλεγγύης με την αξιοποίηση των σχολικών χώρων για φροντιστηριακά μαθήματα, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Κοινωνική πολιτική

Η συρρίκνωση και υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών δημιουργεί φαινόμενα εξαθλίωσης. Σε πολλές περιπτώσεις αναπληρώνεται από την μη αμειβόμενη εργασία των γυναικών των οικογενειών, περιορίζοντας τις δυνατότητες τους να ενταχθούν ή να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, και περιορίζοντας τις δυνατότητες συμμετοχής τους στα κοινά με ίσους όρους. Για αυτό προτείνουμε:

  • Νέους δημόσιους  βρεφονηπιακους σταθμούς, ο αριθμός των οποίων θα προκύψει μετά από μελέτη  των γεννήσεων της τελευταίας πενταετίας, του αριθμού των αιτήσεων που απορρίπτονται και των εγγεγραμμένων αλλοδαπών παιδιών στα δημοτολόγια, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Αναβάθμιση της ποιότητας και διεύρυνση των ωραρίων λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Κατ’ οίκον φροντίδα παιδιών σε περιπτώσεις ανάγκης (π.χ. ΑΜΕΑ).
  • Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).
  • Απαλλοτρίωση του οικοπέδου και ανέγερση παιδικού σταθμού στα Ιλίσια.
  • Αναβάθμιση και αξιοποίηση του Δημοτικού Ιατρείου και των κινητών μονάδων υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, σε συνεργασία και με τα σχολεία της περιοχής. Κάλυψη ανασφάλιστων κατοίκων με πρωτοβάθμια περίθαλψη και συνταγογράφηση.
  • Δημιουργία λεσχών φιλίας στις γειτονίες της κοινότητας.
  • Δημιουργία  ανοιχτών κέντρων γειτονιάς για την νεολαία σε Άγιο Παύλο, Εξάρχεια, Ιλίσια και Κουκάκι.
  • Ενίσχυση των Συμβουλευτικών Κέντρων υποδοχής, πληροφόρησης και υποστήριξης, καθώς και των Ξενώνων που φιλοξενούν γυναίκες και παιδιά, θύματα  ενδο-οικογενειακής βίας και εξαναγκαστικής πορνείας.
  • Αποκέντρωση της λειτουργίας του ΚΥΑΔΑ, ώστε να αποφορτιστεί η Σοφοκλέους, και ταυτόχρονα να βελτιωθούν οι συνθήκες παροχής των γευμάτων.

Ποιότητα Ζωής

  • Έλεγχος και αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, ιδιαίτερα σε σημεία του κέντρου με ανεξέλεγκτη λειτουργία μπαρ και κέντρων διασκέδασης.
  • Έλεγχος όλων των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος που λειτουργούν χωρίς άδεια (περίπου το 1/3 των Κ.Υ.Ε. στο κέντρο!!), και των καταστημάτων που λειτουργούν με υπέρβαση της άδειας. Εκσυγχρονισμός και αντιγραφειοκρατική αναμόρφωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.
  • Έναρξη διαδικασιών και ολοκλήρωση καθορισμού χρήσεων γης σε όλο το κέντρο. Χαρακτηρισμός σημείων της πόλης ως κορεσμένων περιοχών για Κ.Υ.Ε. (Κολωνάκι – Εξάρχεια – Ψυρρή), και θέσπιση κανονιστικών προτάσεων για νέα Κ.Υ.Ε., καθώς και για άδειες μουσικής

 

Δημοκρατία – Συμμετοχή – Αρμοδιότητες κοινοτήτων

Στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης εντός του δήμου, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Με διαδικασίες συμμετοχής των πολιτών. Και παράλληλα με εκχώρηση στα συμβούλια ουσιαστικών αρμοδιοτήτων ελέγχου και συναπόφασης.

Παράλληλα έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την προώθηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού της γειτονιάς. Με επτά πιλοτικές εφαρμογές που αφορούν έργα και δράσεις, με αυτεπιστασία του δήμου ή σε συνεργασία με συνεταιρισμούς. Και με φορέα επεξεργασίας τις τοπικές συνελεύσεις.

Επίσης  είμαστε  έτοιμοι  για  το  πρώτο  συμμετοχικό  πείραμα στην  πόλη. Την ανοιχτή διαβούλευση με τους  πολίτες για το επόμενο πενταετές επιχειρησιακό πλάνο στο Δήμο, μέσα από ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές.

Τέλος, υποστηρίζουμε την υποχρεωτική συζήτηση στο κοινοτικό συμβούλιο οποιουδήποτε αιτήματος υπογράφεται από 200 κατοίκους, και δεν αντιβαίνει φυσικά στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.