Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει τον δήμαρχο και την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου για την απόλυση των εργαζομένων στην καθαριότητα στους παιδικούς σταθμούς

Η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης:

Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει τον Δήμαρχο Αθηναίων και την Πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών για την απόλυση των εργαζομένων στην καθαριότητα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Όπως έγινε σαφές μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 6ης Ιουλίου είναι απόφαση της δημοτικής αρχής Καμίνη να μείνουν χωρίς καθαρίστριες οι παιδικοί σταθμοί του ΔΒΑ με απώτερο στόχο την είσοδο ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού. Άλλωστε την προσπάθεια εισόδου ιδιωτών στην καθαριότητα των παιδικών σταθμών την έχουν κάνει ευτυχώς χωρίς επιτυχία και το 2014-2015. Επικαλέστηκαν και η Πρόεδρος του ΔΒΑ και ο Δήμαρχος ότι οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των παιδικών σταθμών δεν εμπίπτουν στα πλαίσια της νομοθετικής ρύθμισης του Ν4479/2017 αρθ. 24. Ξεχνούν ή μάλλον δεν θέλουν να λάβουν υπόψη τους ότι οι γονείς πληρώνουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ποσό που στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΔΒΑ ανέρχεται στο 1.200.000 €, ικανό δλδ για να καλύψει το κόστος μισθοδοσίας των 83 απολυμένων συμβασιούχων σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δαπάνες που πιθανώς καλύπτουν, καθώς ποτέ δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα πού διατίθεται αυτό το κονδύλι;

Θα συμφωνήσουμε με τον κύριο Δήμαρχο ότι όντως «δεν βρέχει ευρώ από τον ουρανό» όμως θα του υπενθυμίσουμε ότι ακριβώς την ίδια ευαισθησία θα έπρεπε να επιδείξει και όταν υπογράφει πολυδάπανες και κυρίως μη αιτιολογημένες συμβάσεις έργου με ιδιωτικές εταιρείες (χριστουγεννιάτικη ρόδα κλπ) ή με πανεπιστημιακά ιδρύματα (σύμβαση 600.000€ από τον Δήμο Αθηναίων προς το ΕΚΠΑ για την «προαγωγή της πρωτοβάθμιας υγείας») κάνοντας χρήση των εσόδων του Δήμου.

Και τέλος θα θέλαμε να μας εξηγήσει ο κ. Δήμαρχος, τέως Συνήγορος του Πολίτη, τι ακριβώς εννοεί με την φράση «επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση μέσω των voucher που λαμβάνουν οι γονείς» για τους παιδικούς σταθμούς; Μήπως ενοχλεί τον κ. Δήμαρχο το γεγονός ότι πλέον δεν έχει ο ίδιος την δυνατότητα να διαχειρίζεται τα ποσά του ΕΣΠΑ κατά το δοκούν, όπως έκανε στο παρελθόν; Για την παράταξή μας η διάθεση των κονδυλίων ΕΣΠΑ στους ίδιους τους δικαιούχους χωρίς την παρέμβαση τρίτων, είναι δείγμα διαφάνειας και κυρίως είναι απόλυτο δείγμα δημοκρατίας.