Ν. Ηλιόπουλος: Δεν μπαίνουμε σε μια μάχη για την κεντρική σκηνή, αλλά για τις γειτονιές

Ν. Ηλιόπουλος: Δεν μπαίνουμε σε μια μάχη για την κεντρική σκηνή, αλλά για τις γειτονιές

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας, την πρωτεύουσα – για το αξίωμα του δημάρχου της οποίας θα είναι υποψήφιος με την «Ανοιχτή Πόλη» – τους μετανάστες, τα Εξάρχεια, τον Ρουβίκωνα, τον Ζακ Κωστόπουλο, τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και τη γνώμη του για τους συνυποψήφιους του, εκφράστηκε χθες βράδυ ο Νάσος Ηλιόπουλος, που τον γνωρίσαμε ως υφυπουργό Εργασίας και είναι πλέον υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων.

Μιλώντας στην εκπομπή Focus του Πάνου Χαρίτου στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η επίσκεψη της Άγγελας Μέρκελ, λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές και σε χρονική εγγύτητα με τις βουλευτικές εκλογές, δεν αποτελεί θεσμική υπέρβαση, στο μέτρο που η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και οδεύει προς την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος στον βαλκανικό χώρο. Συγχρόνως, οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί κατανοούν ότι υπάρχει ανάγκη ευρύτερης συνεννόησης στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος της άκρας Δεξιάς.

   Τα κυριότερα σημεία των απόψεων που εξέφρασε ο Νάσος Ηλιόπουλος:

* Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «αποτελεί στρατηγική ήττα του εθνικισμού στα Βαλκάνια».

Η στάση του κ. Κ. Μητσοτάκη στο θέμα «τον φέρνει σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον καθιστά συνοδοιπόρο της Μαρίν Λεπέν και του Ματέο Σαλβίνι».

Η λύση του Μακεδονικού αναβαθμίζει τη χώρα. Θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη να γίνει «πρωτεύουσα» των Βαλκανίων.

* Για τις κυβερνήσεις μειοψηφίας: «Σε Ισπανία και Πορτογαλία υπάρχουν κυβερνήσεις μειοψηφίας. Δεν είναι πρόβλημα οι κυβερνήσεις μειοψηφίας».

* Για την Αθήνα: είναι η πόλη «στην οποία έχω γεννηθεί, σπουδάσει, αποκτήσει την πολιτική μου ταυτότητα. Γειτονιά μου είναι τα Πατήσια και ομάδα μου η ΑΕΚ. Οι γειτονιές είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί και της Χρυσής Αυγής. Οι γειτονιές είναι πιο ασφαλείς με ηλεκτροφωτισμό, δυναμικούς κατοίκους και σφύζουσα εμπορική δραστηριότητα».

* Για την τοξικοεξάρτηση: «πρεσβεύουμε μια διαφορετική πολιτική. Αυτήν που δεν θα διώκει τον χρήστη και μέχρι να μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης θα του επιτρέπει χρήση σε προστατευόμενο χώρο. Έτσι θα εκλείψουν προβλήματα υγείας και οι εικόνες αθλιότητας που βλέπουμε σήμερα στις πιάτσες».

* Για τους μετανάστες: «Οι μετανάστες που ήρθαν τη δεκαετία του 1990, δημιούργησαν μια νέα εικόνα στην πόλη, την έκαναν μητρόπολη. Το λυντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, με τον κόσμο να παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει και την αστυνομία να μη βοηθά ώστε να παραμείνει ο άνθρωπος ζωντανός, ήταν μια τομή για την πόλη. Μια τομή που έδειξε ότι η ανοχή συμβάλλει στην ασφάλεια».

* Για τα Εξάρχεια: «δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό “άβατο”. Άβατο θα κάνει κάποια στιγμή το Κέντρο η κτηματαγορά, που αγοράζει πολυκατοικίες για τις μετατρέπει σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης».

* Για τον Ρουβίκωνα: «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα. Λέγονται τόσα πολλά γι’ αυτόν και τόσα λίγα για τις νεοναζιστικές οργανώσεις που δρουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις… Ομως αυτές είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τη Δημοκρατία».

* Για την άκρα δεξιά: «Όλοι φέρουν ευθύνη για την παρουσία ναζιστικού κόμματος στην ελληνική Βουλή. Η Αριστερά δεν έχει τον ίδιο βαθμό ευθύνης με αυτούς που το έχουν νομιμοποιήσει και συνδιαλέγονται με τα αιτήματά του -όπως π.χ. ότι “η κυβέρνηση πούλησε το μακεδονικό”, κατά το “Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”. Ομως, το κρίσιμο για την Αριστερά είναι να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα. Η άκρα Δεξιά τρέφεται από την εγκατάλειψη».

* Για τα εργασιακά: «Αισθάνομαι περήφανος που πέρασα από την Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι μια υπηρεσία με καταπληκτικούς ανθρώπους. Οταν είχα αναλάβει, ένας ελεγκτής που μου είχε αφηγηθεί πως πήγε για έλεγχο στη βιομηχανική ζώνη του Βόλου και ένας εργοδότης τον έλουσε με βενζίνη, λέγοντάς του πως αν προχωρήσει σε κύρωση, θα του βάλει φωτιά».

* Για την ανεργία: «Σχεδιάσαμε για πρώτη φορά προγράμματα για 26.000 νέους επιστήμονες. Ήδη 11.500 εργάζονται σε προγράμματα και δράσεις με συγκεκριμένες στοχεύσεις. Η ομάδα θα ολοκληρώσει το σχέδιο τον ερχόμενο Οκτώβριο».

* Για τους νέους και την κοινωνική ασφάλιση σήμερα: «Δεν έχω ένσημα, διότι όταν είσαι 30 ετών, έχεις κάνει σπουδές, έχεις στη μέση ένα διδακτορικό και έχεις εμπλακεί στα κοινά, δεν έχεις χρόνο για ένσημα. Κι επίσης ανήκω σε μια γενιά, που δεν είναι τόσο εύκολο να αποκτήσει ένσημα».

* Για την απλή αναλογική: «θα δημιουργήσει πρόβλημα στις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, στο μέτρο που το πολιτικό προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο στον διάλογο. Στην πραγματικότητα, είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς επιδοκιμάζουμε τις συγκλίσεις και προεκλογικά. Θα κάνουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και μακάρι να υπάρξουν συγκλίσεις. Η νομή της διαχείρισης του δήμου δεν αφορά τους πολίτες».

* Για τον Κ. Μπακογιάννη: «Προσπαθώ ακόμη να καταλάβω τι λέει σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Παρουσίασε ένα πολύ φιλελεύθερο προφίλ (…). Πρότεινε να μετατρέψουμε τη δημοτική αστυνομία σε όργανο καταστολής, κάτι που είναι εντυπωσιακό να το ακούς από άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης».

* Για τον Π. Γερουλάνο: «Είναι συνεχιστής της παράδοσης της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία εξελέγη το 2010 προκειμένου να μπει ένα τέλος στις προηγούμενες διοικήσεις – Μπακογιάννη, Κακλαμάνης – που δημιούργησαν έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ. Ομως, η εξέλιξή της είναι ένα βαρίδι για τον ίδιο».

* Για τον Ν. Σοφιανό: «Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης στην Αθήνα. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει δώσει πάρα πολλές μάχες και έχει καταφέρει να φέρει αποτελέσματα».

* Για το ποιο θα θεωρήσει καλό αποτέλεσμα: «Ικανοποιητικό αποτέλεσμα για εμάς θα είναι όποιο μας δώσει τη δυνατότητα να αισθανόμαστε ότι υπηρετούμε την πόλη. Δεν μπαίνουμε σε μια μάχη για την κεντρική σκηνή, αλλά σε μια μάχη για τις γειτονιές, στις οποίες έχουμε περάσει τη ζωή μας και την συνεχίζουμε…».