Νάσος Ηλιόπουλος: Η Αθήνα έχει ταλαιπωρηθεί από πολιτικούς που χτίζουν την πολιτική τους καριέρα (βίντεο)

Νάσος Ηλιόπουλος: Η Αθήνα έχει ταλαιπωρηθεί από πολιτικούς που χτίζουν την πολιτική τους καριέρα (βίντεο)

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Κontra Channel, με την δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη:

Οι σημαντικότερες αναφορές του Νάσου Ηλιόπουλου:

Για το συλλαλητήριο

  • Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα απέτυχε να αποτελέσει πηγή συνολικότερων εξελίξεων, όπως περίμενε η αξιωματική αντιπολίτευση. Για άλλη μια φορά φάνηκε ο πολύ επικίνδυνος δρόμος που έχει επιλέξει η ΝΔ, να νομιμοποιεί και να συνδιαλέγεται με την ατζέντα των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Είδαμε για παράδειγμα τα επεισόδια όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Λαγός, που αυτή τη στιγμή είναι και υπόδικος στη δίκη της ΧΑ. Το πιο κρίσιμο είναι να απευθυνθούμε ξανά στους πολίτες αυτής της χώρας ακόμα και αν αυτοί έχουν πολλές επιφυλάξεις. Να διαβάσουνε τη συμφωνία, να σκεφτούν πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, τι κερδίζει με αυτή τη συμφωνία και τι σημαίνει για την ίδια τη Θεσσαλονίκη και την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.

Για την κεντροαριστερά

  • Στο σύνολο της Ευρώπης βλέπουμε να αναπτύσσονται ακροδεξιές δυνάμεις. Το σύνολο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει επιλέξει να συνομιλεί με αυτές τις δυνάμεις. Μπροστά σε αυτή τη συγκυρία κάποιος δεν μπορεί να μείνει στα ερωτήματα του 2012. Σήμερα χρειάζεται μια πολύ μεγάλη συμμαχία ανάμεσα στην αριστερά, σε κομμάτια της σοσιαλδημοκρατίας τα οποία αμφισβητούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Το κάλεσμα σε δυνάμεις που έχουν αναφορά στην κεντροαριστερά στην Ελλάδα δεν απευθύνεται στις ίδιες δυνάμεις που υπερασπιζόντουσαν τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα του εκσυγχρονισμού, αλλά σε δυνάμεις που δέχονται να μπουν σε ένα αντι-νεοφιλελεύθερο και δημοκρατικό μέτωπο.

Για την υποψηφιότητά του στο Δήμο Αθηναίων

– Είμαι ένας άνθρωπος που έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει και ξέρω πολύ καλά την Αθήνα. Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στα Πατήσια, όπου μένω και σήμερα. Αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή οι πολιτικές δυνάμεις να μπορούν να επιλέξουν ανθρώπους που ξέρουν την πόλη στην οποία προσπαθούν να απευθυνθούν και να μην επιλέγουν “αλεξιπτωτιστές” και περαστικούς απ’ την πόλη.

– Ως προς την κριτική για τα ένσημα, νομίζω ότι είναι η πιο παραδοσιακή κριτική που ακούει ένας νέος άνθρωπος που προσπαθεί να ασχοληθεί με τα κοινά και η αλήθεια είναι ότι ένας άνθρωπος 35 χρονών που θέλει να σπουδάσει, δεν μπορεί την ίδια στιγμή να έχει και 15 χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα. Νομίζω πως είναι και άδικο, όταν έχω κριθεί σε θέσεις ευθύνης, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας και το χαρτοφυλάκιό μου ως υφυπουργού Εργασίας, να υπάρχει η κριτική αυτή, όταν έχω παραγάγει έργο στο συγκεκριμένο κομμάτι.

IFrame

– Το πιο σημαντικό κομμάτι το οποίο καταφέραμε στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους αριθμούς. Όταν αναλάβαμε, η αδήλωτη εργασία προσέγγιζε το 20% και σήμερα κινείται κάτω απ’ το 12%. Ενώ την ίδια στιγμή έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά στο κομμάτι της υποδηλωμένης εργασίας και στην παραβίαση των ωραρίων των εργαζομένων. Το πιο σημαντικό έργο όμως είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού.

– Η πόλη έχει πληγωθεί από δημοτικές αρχές και πρόσωπα που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ κοντά στην κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ μακριά από τις γειτονιές της πόλης. Ο κ. Μπακογιάννης είναι μια υποψηφιότητα που συνεχίζει αυτή την παράδοση. To να είσαι αυτοδιοικητικός στη στερεά Ελλάδα δεν σημαίνει ότι κάνεις για δήμαρχος στην Αθήνα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η επιλογή της τελευταίας συνέντευξης του κ. Μπακογιάννη στην ΕΡΤ, όπου πήγε στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους, το οποίο ήταν ένα πάρκο που έγινε μέσα απ’ τους αγώνες των κατοίκων και ο κ. Μπακογιάννης δεν αναφέρθηκε καν σε αυτούς τους αγώνες. Αγώνες που έγιναν και κόντρα στη δημοτική αρχή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ήθελε να κάνει ο πάρκο υπόγειο πάρκινγκ. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό φάουλ που δείχνει ότι δεν έχει χαρτογραφήσει και δεν έχει εικόνα του πεδίου μέσα στο οποίο προσπαθεί να κινηθεί.

Η Αθήνα έχει ταλαιπωρηθεί απ’ το γεγονός ότι θεωρήθηκε απλά ένας θώκος για πολιτικούς που είτε αποσύρονται τιμητικά, είτε απλά χτίζει την πολιτική του καριέρα για την κεντρική πολιτική σκηνή.

– Όταν με αυτά που γίνονται σήμερα στην Ευρώπη, το να λες “δεν υπάρχει αριστερά και δεξιά”, όπως ο κ. Μπακογιάννης, είναι πραγματικά επικίνδυνο. Και αυτό το είδαμε όταν στην πρώτη του βόλτα στην Αθήνα, στη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα δεν βρήκε να πει μία φράση για τη Χρυσή Αυγή. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό πολιτικό λάθος, γιατί ακόμα και όταν συζητάμε για τα ζητήματα της ασφάλειας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για την Αθήνα, πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να είμαστε ξεκάθαροι ότι οι γειτονιές της Αθήνας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση της Χρυσής Αυγής.

– Πρέπει να μιλήσουμε για το αύριο της Αθήνας, γιατί η Αθήνα δεν είναι απλά μία πόλη για παγκάκια και πεζοδρόμια, είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας. Τι οικονομική ανάπτυξη θέλουμε; Θέλουμε ανάπτυξη με προστασία των εργασιακών σχέσεων ή χωρίς προστασία των εργασιακών σχέσεων

– Ο χαρακτήρας της πόλης αλλάζει και πρέπει να συζητήσουμε προς τα πού θέλουμε να πάει αυτή η αλλαγή, γιατί αν αφήσουμε απλά τους “αυτοματισμούς” της αγοράς να αποφασίσουν, μπορεί να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να βρούμε μια Αθήνα που δεν θα έχει πια κατοίκους. Υπάρχουν πλέον πιέσεις που αμφισβητούν το δικαίωμα ανθρώπων στην κατοικία και άρα πρέπει να συζητήσουμε και γι’ αυτό. Το ζήτημα με το airbnb (και άλλες πλατφόρμες) δεν αφορά το αν ένας άνθρωπος μπορεί να παίρνει ένα μικρό εισόδημα από μία βραχυχρόνια μίσθωση. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον μπαίνουν μεγάλοι παίχτες του real estate, που αγοράζουν μια σειρά από διαμερίσματα και άρα πλέον δε μιλάμε για βραχυχρόνια μίσθωση, μιλάμε για οικονομική δραστηριότητα με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να μπουν όρια. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Αυτή η συζήτηση έχει ήδη γίνει στη Βαρκελώνη, στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και μπορούμε να μάθουμε από τις εμπειρίες τους.

– Μας κατηγόρησαν ότι πριν καν ξεκινήσουμε, τάξαμε δωρεάν σπίτια στους ανθρώπους. Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Αυτή τη στιγμή ο δήμος της Αθήνας έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο κτηριακό απόθεμα, από κενούς χώρους μέχρι κτήρια και διαμερίσματα. Δυστυχώς ο δήμος έχει επιλέξει να προχωρήσει σε έναν πολύ ακριβό διαγωνισμό, 7,6 εκατομμυρίων, για να προσλάβει έναν τεχνικό σύμβουλο για να κάνει real estate.

Εμείς λέμε ότι η Αθήνα έχει πολύ μεγάλες κοινωνικές ανάγκες. Από ανάγκες για στέγαση νέων ζευγαριών και νέων επιστημόνων και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέχρι κρίσιμες υποδομές όπως ελεύθεροι χώροι, παιδικές χαρές, παιδικοί σταθμοί, γυμναστήρια, βιβλιοθήκες κ.λπ.

Με αυτά τα 7,6 εκατομμύρια ο δήμος της Αθήνας θα μπορούσε να προσλάβει με ένα ειδικό πρόγραμμα να προσλάβει σχεδόν 300 νέους μηχανικούς που θα φτιάξουν τους φακέλους για την αξιοποίηση των ακινήτων και να προχωρήσει σε μια κοινωνική αξιοποίηση.

– Για τα Εξάρχεια είναι σημαντικό ότι και ο κ. Μπακογιάννης, ενώ είχε βγει με μια πολύ πιο επιθετική τοποθέτηση, στην τελευταία του συνέντευξη αναγνώρισε ότι η περιοχή μπορεί να έχει προβλήματα, που όντως υπάρχουν, αλλά δεν είναι άβατο. Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις άβατο μια περιοχή όπου το Σαββατοκύριακο έχει 10 και 15 χιλιάδες επισκέπτες και μία περιοχή που τα ενοίκια διαρκώς αυξάνονται. Και αν δε συζητήσουμε για τη βραχυχρόνια μίσθωση των real estate εταιρειών, σε λίγα χρόνια τα Εξάρχεια θα είναι άβατο για κάθε άνθρωπο που δεν έχει πολλά λεφτά.

– Η συζήτηση για την ασφάλεια στην πόλη είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε να συζητήσουμε ως υποψήφιοι δήμαρχοι ή ως υποψήφιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη. Αν θέλουμε να συζητήσουμε ως υποψήφιοι δήμαρχοι, το πρώτο που θέλω να πω είναι πως είναι κρίσιμο να προχωρήσουν τα έργα της ανάπλασης. Έργα που θα δώσουν ζωή γύρω απ’ το Πολυτεχνείο και το Μουσείο. Θα αναβαθμίσουν την περιοχή και θα βοηθήσουν πολύ σε όλα τα ζητήματα υποβάθμισης.

– Κάτι που μας λένε και οι δημότες που ακούμε στις εξορμήσεις που κάνουμε- είναι ότι “Η Αθήνα είναι μια πόλη σκοτεινή” και αυτό είναι πραγματικά στην αρμοδιότητα του Δήμου. Μου έκανε τεράστια εντύπωση όταν είδα τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2018 και πρόσεξα ότι στο κομμάτι του ηλεκτροφωτισμού τα έργα που έγιναν ήταν αξίας… 0 ευρώ. Μέχρι σήμερα λοιπόν είχαμε δημοτικές αρχές που μπορεί να είχανε μια πολύ καλή εικόνα και να ήταν πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος, αλλά ήταν πραγματικά πάρα πολύ μακριά από τις γειτονιές.

– Νομίζω ότι είμαι ένας άνθρωπος της γενιάς μου. Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε στην Αθήνα, τελείωσα πληροφορική στην ΑΣΟΕ και μετά συνέχισα τις σπουδές μου στο Πάντειο στο τμήμα ιστορίας και πολιτικής επιστήμης όπου και είμαι υποψήφιος διδάκτορας. Δούλεψα για κάποια χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε φροντιστήρια.

– Είμαι ένας άνθρωπος που δείχνει ακριβώς μια γενιά που έχει μεγαλώσει αυτή την πόλη, έχει ζήσει τα αδιέξοδα αυτής της πόλης, αλλά ακριβώς γι’ αυτό ξέρω και τις δυνατότητες αυτής της πόλης. Ξέρω ότι η Αθήνα είναι μια πόλη που έχει πολλές ομορφιές και μπορεί να έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα το επόμενο διάστημα.