Νάσος Ηλιόπουλος: Η αξιοπρέπεια μιας βιώσιμης πόλης συγκροτείται από τα μικρά και καθημερινά

Νάσος Ηλιόπουλος: Η αξιοπρέπεια μιας βιώσιμης πόλης συγκροτείται από τα μικρά και καθημερινά

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος, το βράδυ της Παρασκευής 17/5 συμμετείχε μαζί με τους υποψηφίους δημάρχους, Π. Γερουλάνο, Ν. Σοφιανό και Κ. Μπακογιάννη στο debate του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στις δικές του προτεραιότητες και «πρώτα βήματα» για τον δήμο της Αθήνας ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για «όλα αυτά τα μικρά και καθημερινά, αλλά στην πραγματικότητα πολύ μεγάλα, που συγκροτούν αυτό που λέμε αξιοπρέπεια για μια βιώσιμη πόλη».

«Προτεραιότητα είναι οι γειτονιές της Αθήνας. Γιατί σε όποια περιοχή και να πας η λέξη που χρησιμοποιούν όλοι είναι η “εγκατάλειψη”. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο εμείς έχουμε ήδη ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με 21 έργα – προτεραιότητες, 3 σε κάθε δημοτική κοινότητα. Αυτές οι προτεραιότητες είναι ενδεικτικά οι χώροι πρασίνου, ο λόφος του Στρέφη, η Κονίστρα στα Πετράλωνα. Είναι απαραίτητα έργα για τη ζωή των κατοίκων: το αντιπλημμυρικό στην Ριζούπολη, το αποχετευτικό στο 4ο δημοτικό διαμέρισμα -είμαστε στο 2019 και υπάρχει γειτονιά της Αθήνας που ακόμα δεν έχει αποχέτευση- το πολιτιστικό κέντρο στο Παγκράτι και άλλα.»

Ασκώντας κριτική στον συνυποψήφιο του, Κώστα Μπακογιάννη, σχετικά με την επιλογή του να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του αντιδημάρχους προηγούμενων διοικήσεων, ο Ν. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι επικρίσεις του δεν αφορούν την πολυσυλλεκτικότητα στην οποία αναφέρεται ο Κ. Μπακογιάννης, αλλά στην αναποτελεσματικότητα των ίδιων προσώπων που ανακυκλώνονται στο ψηφοδέλτιο του. «Η κριτική μου είναι απέναντι στο ζήτημα της αναποτελεσματικότητας. Και ακριβώς επειδή είναι έξυπνος άνθρωπος ποτέ δεν έχει υπερασπιστεί ότι οι συγκεκριμένοι αντιδήμαρχοι που έχει επιλέξει έχουν κάνει έργο, γιατί τότε θα έλεγε ψέματα. Όταν λέει για παράδειγμα, ότι η Αθήνα είναι σκοτεινή πόλη και μιλάμε για την ασφάλεια, ευθύνεται κάποιος αντιδήμαρχος που δεν έκανε καλά αυτή τη δουλειά του. Όταν συμβιβάζεσαι τόσο εύκολα με κακές πρακτικές γιατί πιστεύεις ότι μπορείς να κερδίσεις κάποιες ψήφους, σημαίνει ότι και την επόμενη μέρα θα συμβιβαστείς με τα προβλήματα της πόλης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια στην πόλη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» εξήγησε ότι ο ρόλος του δήμου είναι να σπάει την εγκατάλειψη και να δημιουργεί ζωντανές και ασφαλείς γειτονιές. «Στις πιεσμένες περιοχές πρέπει να δίνεις κίνητρα στην εμπορική δραστηριότητα, γιατί όπως σωστά ειπώθηκε, όπου υπάρχει εμπορική δραστηριότητα, όπου υπάρχει ένας ζωντανός εμπορικός δρόμος, κρατάει και την περιοχή. Επίσης, πρέπει να εξασφαλίζεις το δικαίωμα στην κατοικία στις γειτονιές. Αν δεν τεθούν μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση, δε θα υπάρχουν οι υποδομές που κρατάνε τους ανθρώπους στις γειτονιές τους. Επίσης, απαραίτητη είναι η στήριξη στις λέσχες φιλίας και τις παιδικές χαρές. Αν δεν έχεις όλες τις υποδομές που κρατάνε τους κατοίκους στις γειτονιές, δεν μπορείς να έχεις μια ασφαλή πόλη».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι είναι λάθος όταν συζητάμε για το ζήτημα της ασφάλειας στην Αθήνα να μην καλλιεργούμε κλίμα μίσους, καθώς είναι μία πόλη που δέχεται ετησίως εκατομμύρια τουρίστες και αυτοί δεν έρχονται για να ζήσουν την εμπειρία μιας εμπόλεμης ζώνης. «Ξέρουν ότι έρχονται σε μια ασφαλή πόλη, όπου συγκεκριμένες περιοχές της όντως έχουν ζητήματα για τα οποία πρέπει ο δήμος να συνδράμει έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν».
Ερωτηθείς για το πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και για το κυκλοφοριακό, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι ο πρώτος δήμος της χώρας πρέπει να έχει δημοτική συγκοινωνία. «Μία δημοτική συγκοινωνία ωστόσο, η οποία θα δικτυώνεται με τα μέσα σταθερής τροχιάς, διότι όσο χώρο και να δώσεις στα αυτοκίνητα, τόσο περισσότερο χώρο θα διεκδικούν και θα καταλαμβάνουν. Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι να διεκδικήσει ο Δήμος 24ωρη λειτουργία του τρένου και του μετρό, ειδικά Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.»

Ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε όμως και για «άλλη μια χαμένη ευκαιρία της Αθήνας. Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών τα αποτελέσματα για μια σειρά από προγράμματα που έχουν αιτηθεί οι δήμοι για ανοιχτά εμπορικά κέντρα. Ο Δήμος της Αθήνας θα μπορούσε να πάρει σχεδόν 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξει ανοιχτά εμπορικά κέντρα σε περιοχές όπως, για παράδειγμα, η Πατησίων. Μέσα σε αυτές τις δράσεις εντάσσονται και ζητήματα πάρκινγκ ώστε οι πολίτες να μπορούν να επισκέπτονται αυτές τις περιοχές και να μην διοεχετεύεται όλη η εμπορική κίνηση μόνο σε μεγάλα Mall. Με αυτόν τον τρόπο θα στηριχθεί και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δηλαδή αυτή που ενισχύει τις γειτονιές και δίνει θέσεις εργασίας. Άρα υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.»