Συνέντευξη της νέας επικεφαλής Ελθ. Αγγελοπούλου στην “Εποχή”

Συνέντευξη της νέας επικεφαλής Ελθ. Αγγελοπούλου στην “Εποχή”

Θέλουμε να είμαστε η φωνή των πολιτών
Η Ελθήνα Αγγελοπούλου, νέα επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, μίλησε στην “Εποχή” για τα προβλήματα του δήμου Αθηναίων και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από τη δημοτική αρχή για την επίλυσή τους.

Βασικό επίδικο για τη δημοτική σύμβουλο είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο προγραμματισμός του δήμου βάσει των αναγκών τους.

 

Τη συνέντευξη πήρε η Τζέλα Αλιπράντη

Τι έχει κάνει μέχρι τώρα ο δήμος στο ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, για τους άστεγους και τους άπορους της πόλης;
H δημοτική αρχή έχει μια ριζικά διαφορετική λογική από τη δική μας στα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Σκέφτεται με όρους φιλανθρωπίας, χορηγών, ευημερίας των αριθμών, επικοινωνιακού χειρισμού των οξυμένων προβλημάτων. Τα πετσοκομμένα και μικρής κλίμακας προγράμματα που εξαγγέλλει χαρακτηρίζονται από αδιαφάνεια ως προς τους στόχους, τα μέσα και τους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται. Συνεχίζει, επίσης, να αγνοεί το μεγάλο δυναμικό κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια και υποβαθμίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Δεν χτίζει μακροχρόνιες δομές που να εμπλέκουν την κοινωνία και τους ίδιους τους “ωφελούμενους” των δράσεων κοινωνικής πολιτικής.

Θέλουμε ενιαίο φορέα κοινωνικής πολιτικής

Ποιες οι προτάσεις της Ανοιχτής Πόλης επί του ζητήματος;
Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται να συναινέσουμε στη διαρκή υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου και στην ουσιαστική κατάργηση του Ιδρύματος Αστέγων από την πίσω πόρτα. Θέλουμε έναν ενιαίο φορέα, που θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής και αυτός να είναι φορέας του δήμου. Στο πρόγραμμα που καταθέσαμε στις πρόσφατες εκλογές είχαμε διατυπώσει σαφείς προτάσεις για το πως θα μπορούσε να αναπροσανατολιστεί η τοπική κοινωνική πολιτική στην Αθήνα. Ξεκινάει από την διεκδίκηση του δικαιώματος στη στέγη, την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος και σίτισης για τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία, ουσιαστικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τα δημοτικά ιατρεία, και φτάνει μέχρι την παροχή στήριξης στους ηλικιωμένους.

 Ο δήμος πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στο πρόβλημα της ανεργίας;
Το θέμα της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι τέτοια μεγέθη ανεργίας απαιτούν μια νέα στρατηγική ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας. Στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, οι δήμοι μπορούν λόγω της κλίμακάς τους να αποτελέσουν κόμβο συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια, τους ιδιώτες και τους κοινωνικούς φορείς. Η άμεση πρόσβαση των πολιτών στην κλίμακα του δήμου, σε αντίθεση με το απομακρυσμένο κεντρικό κράτος, τους παρέχει το προνόμιο να μπορούν να εντοπίσουν τις ανάγκες, να διαμορφώσουν δομές συμμετοχής, διαβούλευσης και σχεδιασμού. Άρα να βοηθήσουν το κεντρικό κράτος να ασκήσει μια πολιτική σχεδιασμού στη βάση των αναγκών. Στην ίδια κατεύθυνση θα μπορούσαν να αναλάβουν δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους πολίτες. Αυτό βέβαια, δεν αναιρεί το ρόλο του κράτους να σχεδιάσει σε εθνικό επίπεδο και προφανώς σε συνεργασία και διαβούλευση και με το διεθνές περιβάλλον μας.

Το «νοικοκύρεμα» Καμίνη

Ο δήμος έχει το απαραίτητο εργατικό δυναμικό για να λειτουργήσει;
Τα προηγούμενα χρόνια επιβλήθηκαν, με τις ευλογίες Καμίνη, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι διαθεσιμότητες και απολύσεις που άφησαν νευραλγικές υπηρεσίες χωρίς εργαζόμενους. Υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου αποψιλώθηκαν στην κυριολεξία. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς οι βρεφοκόμοι φροντίζουν περισσότερα παιδιά από το νόμιμο όριο, και κάθε τόσο λήγουν οι συμβάσεις των καθαριστριών. Έχουν απομείνει ελάχιστοι κοινωνικοί λειτουργοί, στο ίδρυμα αστέγων υπάρχει μόνο ένας. Δεν υπάρχουν μηχανικοί για να επιβλέπουν και παραλαμβάνουν έργα, άρα και να απορροφούν τα ΕΣΠΑ. Η δημοτική αστυνομία που θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό των τραπεζοκαθισμάτων, των παρανόμως σταθμευμένων αυτοκινήτων διαλύθηκε. Αυτό ήταν το μνημόνιο για το δήμο Αθηναίων, που με μεγάλη ευκολία έγινε αποδεκτό από τη δημοτική αρχή στο όνομα ενός δήθεν νοικοκυρέματος. Υπάρχει έκθεση της ίδιας της δημοτικής αρχής που προβλέπει σε μερικά χρόνια από σήμερα την πλήρη αδυναμία λειτουργίας του. Πώς θα προσφέρεις τελικά υπηρεσίες στον πολίτη χωρίς εργαζόμενους; Μήπως μέσα από τις πανάκριβες εργολαβίες σε ιδιώτες;

Ποια άλλα σοβαρά προβλήματα πιστεύετε πως αντιμετωπίζει ο δήμος της Αθήνας;
Ο δημόσιος χώρος στην Αθήνα πλήττεται βάναυσα. Έχουν την πρόθεση ακόμα και να κλείσουν παιδικές χαρές, ενώ δεν γίνεται καμία προσπάθεια για την αναβάθμιση συνολικά του δημόσιου χώρου στην πόλη. Δες για παράδειγμα την πλατεία Ομονοίας, την καρδιά της πρωτεύουσας. Δεν μιλάμε μόνο για εγκατάλειψη, αλλά για κατάρρευση. Κατά τα άλλα, στα κυρίαρχα οράματα συνεχίζουν να προβάλλονται έργα βιτρίνας που περισσότερο σχετίζονται με ιδιωτικά συμφέροντα παρά για τις ανάγκες των πολιτών.

Ο προϋπολογισμός προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων;
Ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων και για το 2015 είναι ένας μνημονιακός προϋπολογισμός. Είναι σαν να κάνεις περικοπές οξυγόνου σε έναν ασθενή που βρίσκεται στην εντατική. Ευελπιστούμε, ότι σύντομα θα υπάρξουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ώστε αφενός να επιστρέψουν οι διαθέσιμοι υπάλληλοι αλλά και να δοθεί οικονομική ανάσα στο δήμο.

Η αυτοδιοίκηση θα είναι βασικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής

Ποιες θα είναι οι διεκδικήσεις της Ανοιχτής Πόλης στο μέλλον;
Η Ανοιχτή Πόλη είναι μια διακριτή δύναμη στο δήμο Αθηναίων χρόνια τώρα. Μέσα στα όργανα και τους θεσμούς του δήμου μεταφέρουμε τη συσσωρευμένη εμπειρία της δράσης έξω από αυτά. Θέλουμε να είμαστε η φωνή των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε σε όλη τη θητεία, να μετέχουμε και να υποστηρίζουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, τα τοπικά κινήματα και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Θα ασκούμε έλεγχο και θα καταθέτουμε προτάσεις με βάση τα συμφέροντα των πολιτών. Συναινετικοί στις πρωτοβουλίες, που θα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, σταθερά απέναντι σ’ εκείνα, που βλάπτουν την πόλη και τους πολίτες.

Πώς μπορεί να επηρεάσει την αυτοδιοίκηση η ύπαρξη μιας αριστερής κυβέρνησης;
Η αυτοδιοίκηση θα είναι βασικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλά επίπεδα. Από την ανασυγκρότηση του κράτους, την άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέχρι την παραγωγή ανασυγκρότηση. Ευελπιστούμε, ότι σύντομα θα δούμε από την κυβέρνηση όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, που θα αντιστρέφουν την άσχημη εικόνα των τελευταίων πέντε χρόνων και θα ξαναβάζουν την αυτοδιοίκηση στην καρδιά της κοινωνίας. Εμείς από τη μεριά μας θα πιέσουμε για τους χρόνους υλοποίησης αυτών των δεσμεύσεων και να προχωρήσουν χωρίς αγκυλώσεις, προσχώματα. Να γίνουν κτήμα της ίδιας της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση τόσο η αυτοδιοίκηση όσο και μια παράταξη σαν την Ανοιχτή Πόλη οφείλουν να μεταφέρουν με ένταση την φωνή και τις ανάγκες των πολιτών προς την κυβέρνηση και όχι το αντίστροφο, όπως έκανε ο κ. Καμίνης από το 2010. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες και να βάζει ατζέντα τόσο προς τον δήμο όσο και προς την κυβέρνηση. Όμως, όπως και για την χώρα, έτσι και για τον δήμο το κρίσιμο μέγεθος παραμένει η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών.

http://www.epohi.gr/portal/politiki/18929-synentefksi-me-tin-elthina-aggelopoulou