«Αθήνα από την αρχή»: Η επίσημη έναρξη της καμπάνιας της Ανοιχτής Πόλης και του Νάσου Ηλιόπουλου

«Αθήνα από την αρχή»: Η επίσημη έναρξη της καμπάνιας της Ανοιχτής Πόλης και του Νάσου Ηλιόπουλου

Η Αθήνα μπορεί να γίνει σύγχρονο παράδειγμα για τις πόλεις του 21ου αιώνα γιατί «έχει τους ανθρώπους και τις δυνατότητες να το κάνει», τόνισε ο υποψήφιος, δήμαρχος Αθηναίων, με την “Ανοιχτή Πόλη”, Νάσος Ηλιόπουλος, στην πανηγυρική εκδήλωση, παρουσίασης της υποψηφιότητάς του, απόψε σε γνωστό πολυχώρο, στα Πετράλωνα. Και κάλεσε όλους του πολίτες της πρωτεύουσας, να συμπορευτούν μαζί του, για «να δημιουργήσουμε την Αθήνα από την αρχή» , που είναι και το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του.

IFrame

Στην πανηγυρική εκδήλωση παρευρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε σύντομη παρέμβαση του, μίλησε για τον Νάσο Ηλιόπουλο, την ιστορική διαδρομή της «Ανοιχτής Πόλης» αλλά και για τις δυνατότητες που έχει η Αθήνα. Επίσης παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, υπουργοί, βουλευτές, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, ενώ τον κ. Ηλιόπουλο προλόγισαν ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη και ο δημοτικός σύμβουλος και ηθοποιός, Ρήγας Αξελός.

IFrame

Ο Ν. Ηλιόπουλος στην ομιλία του παρουσίασε τις πέντε αφετηρίες δράσης «για την Αθήνα από την αρχή». Και οι οποίες αφορούν την καθημερινότητα, την κοινωνική πολιτική, το δημόσιο χώρο, την ασφάλεια και τη Δημοκρατία. Ο κ. Ηλιόπουλος , τόνισε ότι «η Αθήνα έχει συσσωρευμένα αδιέξοδα αλλά και τεράστιες δυνατότητες» . Και «δεν είναι μια χαμένη υπόθεση» αλλά πρέπει «να σκεφτούμε διαφορετικά, να πράξουμε αποτελεσματικά, δημιουργικά, ριζοσπαστικά». Επίσης υπογράμμισε ότι έχει τεράστια σημασία «για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής στο Δήμο της Αθήνας ο επόμενος δήμαρχος να είναι κάποιος που μεγάλωσε και έζησε την πόλη ως την πόλη του και όχι ως ιδιοκτησία του. Είναι μια τομή σε μια αριστοκρατική αντίληψη της πολιτικής που περιορίζει την Αθήνα στο ιστορικό της κέντρο και αντιμετωπίζει τις γειτονιές της ως συμπληρωματικές “επαρχίες”». Όπως τόνισε «καμία αλλαγή δεν θα έρθει από τους αυτόκλητους σωτήρες της πόλης και τους περαστικούς που ήδη σκέφτονται την επόμενη μέρα της πολιτικής τους καριέρας».

Αναφερόμενος στην Αθήνα της «επόμενης μέρας της κρίσης» αυτή είπε πρέπει να είναι η Αθήνα που προσφέρει «περισσότερη αξιοπρέπεια, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ανθρωπιά». Αναφερόμενος στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή την κατηγόρησε για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας της πόλης παρότι ο δήμος, είπε, διαθέτει πόρους. Επίσης αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα αυτό ενώ διερωτήθηκε «ποια ιδεοληψία ή ποιο συμφέρον μπορεί να οδηγήσει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας να υιοθετήσει μια αποτυχημένη πολιτική;». Και ανάφερε την ευρωπαϊκή εμπειρία , με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Όσλο, που «ακυρώνουν τέτοιες συμπράξεις».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ηλιόπουλος, στην ανακύκλωση, λέγοντας ότι «η Αθήνα δεν έδωσε ποτέ την μάχη για την ανακύκλωση» αφού μόνο το 5% των απορριμμάτων συλλέγεται για ανακύκλωση ενώ έπρεπε να είναι στο 50%. Ο κ. Ηλιόπουλος, είπε ότι απαιτείται άμεσα η κατάρτιση τοπικού σχεδίου διαχείρισης, με τη χωροθέτηση μικρών και μεγάλων πράσινων σημείων. Για το κυκλοφοριακό , εξήγγειλε ίδρυση δημοτικής συγκοινωνίας που θα επικοινωνεί με το σημερινό δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και θα ενώνει τις γειτονιές . Καθώς επίσης « χώρο για τους πεζούς και τα ήπια μέσα μεταφοράς όπως το ποδήλατο» αλλά και την απρόσκοπτη μετακίνηση ατόμων με αναπηρία. Σ΄ότι αφορά την κοινωνική πολιτική, είπε ότι δεν την αντιλαμβάνεται «αμυντικά απλά ως ένα δίχτυ προστασίας για τους αποκλεισμένους» αλλά ως « ενεργητική παρέμβαση για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων». Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, αναρωτήθηκε «γιατί άργησαν τόσο πολύ οι συνυποψήφιοι μου να τοποθετηθούν;». Και κατήγγειλε ότι «μεγάλοι παίχτες κάνουν real estate» . Για τα 400 άδεια δημοτικά ακίνητα , κατηγόρησε την απερχόμενη διοίκηση Καμίνη, ότι θα διαθέσει 7,8 εκατ ευρώ για να κάνει real estate. Αντίθετα πρόσθεσε , θα μπορούσαν να προσληφθούν 300 πολιτικοί μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες που θα κατάρτιζαν ένα σχέδιο «κοινωνικής ανταπόδοσης» με όφελος για τις γειτονιές και τους ανθρώπους αυτής της πόλης, όπως για νέα ζευγάρια , για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κ.α Για την ουσιοεξάρτηση, είπε ότι ως Δημοτική Αρχή θα προβεί αμέσως στην επιλογή χώρων ελεγχόμενης χρήσης , που νομοθετεί η κυβέρνηση . Σ΄ότι αφορά το πράσινο, τόνισε ότι «η Αθήνα είναι μια μη βιώσιμη πόλη» κατήγγειλε τη διοίκηση Καμίνη για την κατάσταση του Λόφου του Στρέφη και τον Εθνικό Κήπο ενώ τόνισε ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει Μητροπολιτικά Πάρκα σε Γουδή και Ελαιώνα . Για το δημόσιο χώρο απαιτείται , ανάφερε, ένας «πολεοδομικός ακτιβισμός», να μετατραπούν τα σχολικά συγκροτήματα σε χώρους πολιτισμού και δημιουργίας και οι αυλές σε χώρους πρασίνου . Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δημόσιο φορέα «Ανάπλαση», με τον οποίο είπε ο δήμος πρέπει να έχει στενή συνεργασία και όχι « φοβική και μίζερη στάση» όπως η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και οι συνυποψήφιοι του , κ.κ. Μπακογιάννης και Γερουλάνος. Για την Ασφάλεια στην πόλη , σημείωσε ότι « μία πόλη χωρίς ασφάλεια είναι μια πόλη φοβισμένη» , «ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές» και υποχρέωση του δήμου είναι «να σπάει το αίσθημα της εγκατάλειψης να μην αφήνει αόρατα σημεία μέσα στον δήμο» . Απαιτείται καλύτερος ηλεκτροφωτισμός , πολιτική με κίνητρα για την κατοικία και την εμπορική δραστηριότητα, επέκταση των πολιτιστικών δράσεων σ΄όλες τις γειτονιές κ.α «Τα παραπάνω συμβάλουν στην ασφάλεια και όχι η μετατροπή της δημοτικής αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό» είπε , υπενθυμίζοντας ότι την είχε καταργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, γένι

«Οι γειτονιές της Αθήνας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί της Χ.Α.»

Ο Ν. Ηλιόπουλος, επανέλαβε ότι «οι γειτονιές της Αθήνας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί της Χ.Α. Η ρητορική του μίσους παράγει φόβο. Χωρίς τον φόβο και το δηλητήριο του δεν θα είχαμε ζήσει το λιντσάρισμα και τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης».Τέλος για τον πέμπτο άξονά του , τη «Δημοκρατία από τη αρχή» , είπε , ότι ο δήμος πρέπει να εμπιστευτεί τα Δημοτικά «δίνοντάς τους ουσιαστικές αρμοδιότητες, να εφαρμόσουμε συμμετοχικό προϋπολογισμό, να θεσπίσουμε τοπικά δημοψηφίσματα. Να αφήσουμε πίσω μας το ξεπερασμένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Να ενδυναμώσουμε τις πολιτικές ένταξης προσφύγων και μεταναστών. Θέλουμε μια πόλη για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Μια πόλη που δεν θα διαχωρίζει με βάση το φύλο, την φυλή, την καταγωγή ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό» , είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σήμερα τρεις απαραίτητες δημοκρατικές τομές για να γίνει η Αθήνα μια σύγχρονη δημοκρατική πόλη» και που οφείλει ο δήμος να πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση τους: Αποτεφρωτήριο, ψήφος μεταναστών στις δημοτικές εκλογές και πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών.

Αλ. Τσίπρας: «Ο Νάσος θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα», «η Αθήνα ανήκει στους πολλούς, όχι στις ελίτ»

Στην εκδήλωση και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στον ωραίο αγώνα που ξεκινά.

«Σε γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι άνθρωποι που αποκτήσανε κανονικότητα στη ζωή τους χάρη στις προσπάθειες σου στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν έχουν ωράρια από ήλιο σε ήλιο, αλλά υποχρεούνται οι εργοδότες τους να τηρήσουν την κανονικότητα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στο Νάσο Ηλιόπουλο, κατά την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του για τον Δήμο της Αθήνας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, κουστούμι και εσωτερικός χώρος

Σε ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο αγώνας του Νάσου Ηλιόπουλου για τον Δήμο της Αθήνας έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποδειχθεί αυτή τη φορά νικηφόρος και σημείωσε ότι παράλληλα δίνει και τη συμβολική μάχη «να αποδείξουμε ότι η Αθήνα ανήκει στους πολλούς, δεν ανήκει στις ελίτ, στα τζάκια, στις πολιτικές οικογένειες που θεωρούν και την Αθήνα κληρονομικό δικαίωμα». «Η Αθήνα ανήκει στους Αθηναίους και τις Αθηναίες, τις νέες και τους νέους, στους ανθρώπους που έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται και να ζουν με αξιοπρέπεια σε αυτή την πόλη που μπορεί να γίνει ξανά βιώσιμη και φιλική προς την καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα εκείνων που ζουν στις λαϊκές γειτονιές, τις υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης. Διότι η Αθήνα δεν είναι μόνο η βιτρίνα, αλλά είναι οι γειτονιές της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι «πολύ γρήγορα θα σπάσουμε αυτό το κέλυφος της αναγνωρισιμότητας, μέσα από τον πολιτικό λόγο, μέσα από τις παρεμβάσεις μας και μέσα από την πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία της Ανοιχτής Πόλης που είναι πλέον ‘έφηβη’, 13 ετών».

Ως προς αυτό ο κ. Τσίπρας αφηγήθηκε έναν διάλογο με έναν φίλο του. Απευθυνόμενος στον Νάσο Ηλιόπουλο, ανέφερε: «Προχτές μίλαγα με έναν φίλο μου Αθηναίο, στην ηλικία μου, που δεν ασχολείται πολύ με την πολιτική, του λέω: ‘Τον Νάσο τον Ηλιόπουλου θα ψηφίσεις ε;’. Μου λέει: ‘Ποιον; Ποιος είν’ αυτός;’. Ανοίγω το κινητό μου, βγάζω τη φάτσα σου. Μου λέει: ‘Δεν τον ξέρω, αλλά κάτι μου θυμίζει, ρε συ αυτός μου θυμίζει τον καθηγητή από το Casa de Papel’ (σ.σ. ισπανική σειρά που έχει σημειώσει παγκόσμια επιτυχία). Του λέω: ‘και πού να δεις όταν τινάξει τη μπάνκα στον αέρα, θα είναι ακριβώς ο ίδιος!’».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζηλεύει τον Νάσο Ηλιόπουλο για δύο λόγους. «Όταν εμείς ξεκινάγαμε το 2005 φτιάχνοντας την Ανοιχτή Πόλη, δεν υπήρχε τέτοιος ενθουσιασμός, τέτοια υποδομή, τέτοια εμπειρία», είπε, για να τονίσει: «Αλλά όμως υπήρχαν κάποια κοινά σημεία υπό την έννοια ότι και τότε Νάσο, όπως και τώρα, όταν τους λέμε για τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας, λένε: ‘Ποιον; Ποιος ειν’ αυτός;’». «Έτσι έλεγαν για μένα, χειρότερα λέγανε για μένα, εσένα σε γνωρίζουν γιατί είχες μια εξαιρετικά σημαντική θητεία στο υπουργείο Εργασίας και αυτοί που θα έπρεπε να σε γνωρίζουν σε σχέση με το αντικείμενο της εργασίας σου, σε γνωρίζουν πάρα πολύ καλά», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Για να σημειώσει: «Είναι οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι άνθρωποι που αποκτήσανε κανονικότητα στη ζωή τους χάρη στις προσπάθειες σου στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν έχουν ωράρια από ήλιο σε ήλιο, αλλά υποχρεούνται οι εργοδότες τους να τηρήσουν την κανονικότητα».

«Αυτό είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά και σε ευχαριστώ γι’ αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι «από τα μικρά καθημερινά πράγματα γίνεται η διαφορά όχι από τα μεγαλεπήβολα. Αυτοί λοιπόν σε ξέρουν πολύ καλά».

Ο δεύτερος λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας «ζηλεύει» τον Νάσο Ηλιόπουλο, είναι διότι «είναι μια ωραία μάχη όταν τη δίνεις με όρεξη, με αποφασιστικότητα, με την αυτοπεποίθηση της γνώσης των προβλημάτων και ενός πολιτικού λόγου μεστού και διεκδικητικού και κυρίως όταν τη δίνει από τη θέση του αουτσάιντερ, έχει ακόμα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα». «Έτσι την έδωσα κι εγώ τότε, αργότερα με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και στο τσακ δεν πήραμε τον Δήμο. Εσύ τώρα ξεκινάς έναν ωραίο αγώνα που έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποδειχθεί αυτή τη φορά νικηφόρος».

«Πέραν της μάχης των ιδεών και του αυτοδιοικητικού λόγου», τόνισε ο κ. Τσίπρας προς τον Νάσο Ηλιόπουλο, «δίνει και μια άλλη, συμβολική μάχη: Να αποδείξουμε ότι η Αθήνα ανήκει στους πολλούς, δεν ανήκει στις ελίτ, στα τζάκια, στις πολιτικές οικογένειες που θεωρούν και την Αθήνα κληρονομικό δικαίωμα. Η Αθήνα ανήκει στους Αθηναίους και τις Αθηναίες, τις νέες και τους νέους, στους ανθρώπους που έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται και να ζουν με αξιοπρέπεια σε αυτή την πόλη που μπορεί να γίνει ξανά βιώσιμη και φιλική προς την καθημερινότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα εκείνων που ζουν στις λαϊκές γειτονιές, τις υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης. Διότι η Αθήνα δεν είναι μόνο η βιτρίνα, αλλά είναι οι γειτονιές της».

«Καλή δύναμη και καλό αγώνα, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρεις και θα τα καταφέρουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του στην επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Νάσου Ηλιόπουλου για τον Δήμο της Αθήνας.