«Ο δημοτικός ραδιοσταθμός προβάλει μεροληπτικά τις θέσεις του κ. Καμίνη»

«Ο δημοτικός ραδιοσταθμός προβάλει μεροληπτικά τις θέσεις του κ. Καμίνη»

 

Άρθρο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη  για το e-tetRadio, με θέμα τον «Αθήνα 9.84»

Η ιστορία της Ε.Ρ.Τ. και του τρόπου με τον οποίο έκλεισε, ο μεγαλειώδης αγώνας των εργαζομένων της και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την «ανασυγκρότηση» της δημόσιας τηλεόρασης, έχει σήμερα πολλά να μας διδάξει σε σχέση με την σημασία και την αναγκαιότητα ύπαρξης δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Ο δημοτικός ραδιοσταθμός «Αθήνα 9.84» αποτελεί σήμερα μια εμβληματική εξαίρεση στο πεδίο της απολύτως ιδιωτικοποιημένης σφαίρας ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το οποίο η νέα δημοτική αρχή οφείλει να προστατέψει με κάθε τρόπο. Αλλά για να το προστατέψει πρέπει να θέσει τη λειτουργία του σε νέες βάσεις και με βάση διαφορετικές αρχές.

Για την «Ανοιχτή Πόλη» ο κοινωνικός, δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας του 9.84 είναι αδιαπραγμάτευτος. Η προαγωγή όμως αυτών του των χαρακτηριστικών προϋποθέτει να αποφύγουμε τους σκοπέλους της λειτουργίας του με αμιγώς «αγοραία» κριτήρια από τη μία, και των πολιτικών παρεμβάσεων εκ μέρους της εκάστοτε δημοτικής αρχής, από την άλλη. Η Αθήνα σήμερα δεν έχει ανάγκη ένα ραδιοφωνικό σταθμό που θα «ανταγωνίζεται» τους ιδιωτικούς, αντιγράφοντας τις δημοσιογραφικές και πολιτισμικές επιλογές τους. Η Αθήνα, όμως, δεν έχει ανάγκη και ένα σταθμό που θα λειτουργεί ως μηχανισμός προβολής της εκάστοτε δημοτικής αρχής και εξυπηρέτησης των πελατειακών της δικτύων, όπως έχει υπάρξει ο 9.84 κατά το παρελθόν.

Βασική αρχή με βάση την οποία θα πρέπει να λειτουργεί ο νέος 9.84, θα είναι η πολυφωνία, ως η ελάχιστη εκείνη προϋπόθεση για να συμβάλει στην θωράκιση της δημοκρατίας στην πόλη μας. Η θέση αυτή αποκτάει σήμερα μια επιπλέον σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του νυν δημάρχου, δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξαν φωνές που έκαναν λόγο για συστηματική λογοκρισία εργαζομένων από τη διοίκηση. Εξάλλου, στο πλαίσιο της παρούσας προεκλογικής περιόδου είναι σαφές ότι ο σταθμός, όχι μόνο δεν συμβάλει όσο θα έπρεπε στην αντιπαράθεση απόψεων μεταξύ των υποψηφίων, αλλά προβάλει μεροληπτικά τις θέσεις του κ. Καμίνη. Αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας ήταν οι φωνές υπεράσπισης των αντισυνταγματικών χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της Ε.Ρ.Τ., που ακούγονταν από το σταθμό το προηγούμενο καλοκαίρι, την ώρα που, εκ των πραγμάτων, θέτονταν ζήτημα επιβίωσης για όλα τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης.

Ο νέος 9.84 θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί ως παραγωγός νέας είδησης για τα τεκταινόμενα στην πόλη. Να ενημερώνει για ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας κάθε δημοτικού διαμερίσματος και να φέρνει στα ερτζιανά τις φωνές από όλες τις γειτονιές της πρωτεύουσας. Να μιλάει, δηλαδή, για κάθε πτυχή της ζωής τους, από τα μικρά και καθημερινά, μέχρι και για τους ίδιους τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους.

Ταυτόχρονα, όμως, το δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας έχει να επιτελέσει και μια κατεξοχήν πολιτισμική αποστολή. Να προωθεί, δηλαδή, την πολιτιστική παραγωγή που κινείται πέρα από την λογική της μουσικής βιομηχανίας και των playlists, και να αφουγκράζεται τα «υπόγεια ρεύματα» της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, τα οποία αδυνατούν να βρουν θέση στους εμπορικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η Αθήνα αποτελεί εργαστήρι καλλιτεχνικού πειραματισμού από μόνη της. Εμείς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να δώσουμε χώρο, χρόνο και φωνή σε αυτό τον πειραματισμό, και τα αποτελέσματα για την πόλη μπορούν πολύ σύντομα να είναι αισθητά.

Επιπλέον, το πρόγραμμα του 9.84 δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο από την ίδια την κοινωνική πολιτική και το ασκούμενο έργο της Αθήνας και των όμορων δήμων της. Αντίθετα, πρέπει να αποτελεί πομπό ενημέρωσης του κοινού σε ζητήματα ανακύκλωσης, σε ζητήματα περιβαλλοντικής παιδείας, στην ενημέρωση για τις προσφερόμενες κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, σε ζητήματα διαβίωσης και ενσωμάτωσης των μεταναστών κ.ο.κ. Με αυτό τον τρόπο, εξάλλου, καθίσταται και ανταποδοτικό το έργο του, και οι πόροι που δαπανώνται για την συντήρηση του «επιστρέφουν» ξανά στην κοινωνία.

Τέλος, ο 9.84 είναι και πρέπει να είναι και οι εργαζόμενοι του. Καμία συζήτηση για τη βελτίωση του προσφερόμενου έργου του σταθμού δεν μπορεί να γίνει, όσο ο σταθμός απειλείται με λουκέτο, όσο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας που αντικειμενικά τους εμποδίζει από το να κινητοποιηθούν για την βελτίωση του έργου τους. Για την «Ανοιχτή Πόλη» η σημασία των σταθερών σχέσεων εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί προϋπόθεση ενός συνολικότερου σχεδιασμού αναβάθμισης του σταθμού και της θέσεις του στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης από τις 26 Μαΐου.