«Κανένας άστεγος σε παγκάκι»

«Κανένας άστεγος σε παγκάκι»

 

συνέντευξη στην ιστοσελίδα «Ην-Ων»

 

 

Ερ.: Υπάρχουν ακατοίκητα σπίτια στο Δήμο Αθηναίων πώς θα αξιοποιηθούν για τους άστεγους και τις οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο τους;

Απ.: Η πρώτη μέριμνα του Δήμου θα πρέπει να είναι η υποστήριξη των κατοίκων, ώστε να μην χάσουν το σπίτι τους. Ο δήμος θα στηρίξει νομικά, με κάθε άλλο μέσον, τις οικογένειες που απειλούνται με κατάσχεση του σπιτιού τους.

Όμως το πρόβλημα υπάρχει. Το «κανένας άστεγος σε παγκάκι» δεν αποτελεί για εμάς μία προεκλογική δήλωση κοινωνικής ευαισθησίας. Είναι ζήτημα ουσίας για την πόλη και τους ανθρώπους της. Γιατί το πρόβλημα είναι οξυμένο και προκύπτουν συνεχώς νεοάστεγοι ή άνθρωποι σε στεγαστική επισφάλεια εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Πάνω στο ζήτημα αυτό έχουμε επεξεργαστεί ρεαλιστικές και απολύτως εφαρμόσιμες προτάσεις, βασισμένες και στη διεθνή εμπειρία. Ένας τρόπος είναι να αξιοποιηθούν κτίρια, που αυτή την στιγμή είναι εγκαταλελειμμένα και ανήκουν είτε στο δήμο, είτε στο δημόσιο ή και σε ασφαλιστικά ταμεία. Μπορούν να φτιαχτούν για να στεγάσουν άστεγους.

Υπάρχουν επίσης κτίρια, που ανήκουν σε ιδιώτες και παραμένουν κλειστά, ενώ παράλληλα επιβαρύνονται με τα πάγια έξοδα και τα χαράτσια. Υπάρχουν από την άλλη ειδικά προγράμματα, που χρηματοδοτούνται και από το το νέο ΕΣΠΑ 2014 -2020, για την κοινωνική κατοικία. Αυτό σημαίνει, ότι ο δήμος μπορεί να βρει χρήματα από αυτά τα προγράμματα, και να κάνει μια δημόσια προσφορά προς τους ιδιοκτήτες.

Θεωρούμε ότι πρέπει ν’ ανοίξει ένας τέτοιος δημόσιος διάλογος και να το δει θετικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν και οι ιδιοκτήτες των άδειων ακινήτων να έχουν συμφέρον, και ταυτόχρονα να απαντήσουμε σε αυτό το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Ερ.: Τα ακατοίκητα σπίτια είναι περισσότερα από τους άστεγους;

Απ.: Σήμερα ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει στέγη σε 170 άστεγους κάθε βράδυ. Οι υπηρεσίες του δήμου υπολογίζουν το σύνολο των αστέγων σε 1200, ενώ στην πραγματικότητα πρέπει να είναι πολύ περισσότεροι. Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης καταγραφής και των άστεγων, και παράλληλα μια αντίστοιχη καταγραφή των άδειων κτιρίων. Αν στα άδεια κτίρια συμπεριλάβουμε και τα κλειστά ιδιωτικά διαμερίσματα τότε σαφώς υπάρχουν περισσότερα κτίρια από τους άστεγους. Εννοείται ότι η αξιοποίησή τους για αυτό τον σκοπό, πρέπει να γίνει με ευθύνη και υπό την αιγίδα του Δήμου.

Ερ.: Τα ακατοίκητα κτίρια, που δεν έχουν περάσει στην περιουσία του Δήμου Αθηναίων υπάρχει πρόγραμμα διεκδίκησης, όταν γίνετε Δήμαρχος Αθηναίων;

Απ.: Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται η διεκδίκηση και αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών και άλλων κοινωνικών αναγκών.