Η “Ανοιχτή Πόλη” στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων 11/6/2015

Η “Ανοιχτή Πόλη” στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων 11/6/2015

 

Σειρά ζητημάτων  έθεσε εκτός ημερησίας διάταξης η Ανοιχτή Πόλη στη 16η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔlogoAP-640-x-476ήμου Αθηναίων.  Αποκαλυπτικές και οι απαντήσεις που λάβαμε.

Η παρέμβασή μας ξεκίνησε με το ζήτημα της χορηγία στον 9.84, από  τη  γνωστή και μη εξαιρετέα  εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», που δραστηριοποιείται καταστρέφοντας τις Σκουριές. Στην τοποθέτησή μας τονίσαμε ότι ο Δήμος της Αθήνας και ο δημοτικός σταθμός που πληρώνουν οι δημότες, δεν πρέπει να εμπλακεί σε μεθοδεύσεις συμφερόντων και να θέσει υπό κηδεμονία την αντικειμενικότητα που θα έπρεπε να έχει. Είναι γνωστή, άλλωστε, η προσπάθεια της εταιρείας να χειραγωγήσει την ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού, μέσω χορηγιών και διαφημίσεων. Επιπλέον, είναι γνωστός κι ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής για τη σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο σταθμός θα έπρεπε να στέκεται πρώτα και κύρια στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται.

Η απάντηση ήρθε αμέσως από το Δήμαρχο κ. Καμίνη, ο οποίος υποστήριξε τη χορηγία κατηγορώντας μας για «απόπειρα φίμωσης» του Σταθμού!

Πρόσθεσε δε, ότι ο Δήμος δε μπορεί να εξετάζει ποια εταιρία είναι αρεστή στην κοινωνία και τους πολίτες και ποια όχι (!), και πρόσθεσε κυνικά ότι από τη στιγμή που ο σταθμός πληρώνεται δεν έχει να εξετάσει τίποτα παραπάνω, στηρίζοντας απόλυτα την επιλογή της Διοίκησης του 9.84.

Στη συνέχεια, ζητήσαμε ενημέρωση για την εξέλιξη του αιτήματος που υπεβλήθη από τον ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων) στις 19/3/2015 σχετικά με  τις ελλείψεις προσωπικού.

Το Δ.Σ. του ΚΥΑΔΑ μεταξύ άλλων ανασύστησε 61 θέσεις, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του και την έλλειψη προσωπικού, θέμα το οποίο αναμέναμε να μπει εντός  ημερησίας διάταξης, προκειμένου να πάρει την έγκριση του Δ.Σ. και να αρχίσει να υλοποιείται.

Οι  απαντήσεις που λάβαμε εδώ ήταν δύο:

Η πρώτη, και πιο ήπια, από την Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Παπαχελά, η οποία απάντησε ότι εξετάζει το ζήτημα από πλευράς νομιμότητας, εάν δηλ. ο ΚΥΑΔΑ έχει την αρμοδιότητα να ανασυστήσει αυτές τις 61 οργανικές θέσεις.

Η δεύτερη, ήρθε αμέσως  μετά από τον ίδιο τον κ. Καμίνη, όπου αποκάλυψε τις πραγματικούς σκοπούς της Διοίκησης: επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο να έρχονται αιτήματα για προσλήψεις, σε μια εποχή που ο Δήμος έχει άδεια ταμεία, και ότι ο μόνος αρωγός στη μάχη κατά της ανεργίας είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εδώ, από τη μεριά μας, απλά  υπενθυμίζουμε την πρόσφατη αδικαιολόγητη μείωση του προϋπολογισμού του ΚΥΑΔΑ κατά 500.000 €, καθώς και τη συστηματική συρρίκνωση και αποψίλωση των υπηρεσιών  του ΚΥΑΔΑ, υπέρ ιδιωτικών επιχειρήσεων και ΜΚΟ.

Επιπλέον, η Ανοιχτή Πόλη στο Δ.Σ. έθεσε το θέμα Φιλοπάππου, και της πρόσφατης  απόφασης του ΣΤΕ, που  αλλάζει τα δεδομένα για τον λόφο, καθώς ανατρέπει την παλαιότερη υπουργική απόφαση, που κήρυττε τον λόφο οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, που σήμαινε  ωράριο και εισιτήριο για την επίσκεψη. Με την απόφαση του, το ΣΤΕ χαρακτηρίζει τον χώρο εκτός από αρχαιολογικό και ως χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους πολίτες.

Τα νέα δεδομένα μεταβάλλουν το ρόλο του Δήμου και του επιτρέπουν να μεριμνήσει για την αναβάθμιση του πρασίνου. Ο Δήμος οφείλει να χαράξει τη δική του πολιτική για το πράσινο και να σταματήσει να ακολουθεί πλέον τις αποφάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που ζητούν, μεταξύ άλλων, και κοπή δέντρων στην περιοχή. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι παράτυπες και επιπλέον θα έπρεπε να βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής του Δήμου.

Επίσης, ενημερώσαμε το σώμα ότι η εταιρία Vinci, η οποία παράνομα έχει καταπατήσει χώρο πρασίνου στην 4η κοινότητα και που πρόσφατα προσέφυγε δικαστικά ώστε να ακυρωθούν τα πρόστιμα που θα έπρεπε να καταβάλει μετα την καταπάτηση, έχασε. Τώρα πλέον χρειάζεται η πολιτική απόφαση, ώστε να μετατραπεί ο χώρος, σε χώρο πρασίνου αφού απομακρυνθούν τα κοντέινερ και η τσιμεντένια πλάκα.
Επιπροσθέτως, θέσαμε το ζήτημα του ΣΕΔΑ, ο οποίος προσέφυγε κατά της πρόσφατης απόφασης του Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων, που αφορά στην ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της φύλαξης κτιρίων του δήμου.Επισημάναμε ότι η Ανοιχτή Πόλη ταυτίζεται με το σκεπτικό της προσφυγής που θεωρεί καταχρηστική την απόφαση, και αντιτίθεται στη de facto ιδιωτικοποίηση μέρους των υπηρεσιών του Δήμου, προωθώντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και επιβαρύνοντάς τον με επιπλέον έξοδα.

Επισημάναμε επίσης,  ότι λείπει από την ημερήσια, το θέμα του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή, κάτι  το οποίο επανειλημμένα έχουμε ζητήσει, ώστε να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε για το κατά ποσό έχουν προχωρήσει οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί σε παλαιότερο συμβούλιο. Δε πήραμε απάντηση.

Επαναφέραμε το θέμα της δημοτικής αστυνομίας η οποία επανασυστήνεται και για την οποία το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ακόμη για τις αρμοδιότητες που θα της ανατεθούν.

Ξαναθέσαμε, επίσης, το αίτημα μας να τοποθετηθεί τιμητική πλακέτα στο κτήριο της οδού Ξενοφώντος 7 όπου στεγάστηκε το πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο του αρμένιου ζωγράφου Μπαχαριάν.

Τέλος, ζητήσαμε από τη Διοίκηση του Δήμου να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα Ανακύκλωσης.