Με τη διοίκηση του Γυμναστικού Συλλόγου Πανελληνίου, συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (15/03) ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Η διοίκηση του συλλόγου της Κυψέλης, ενημέρωσε τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», πως μόλις μέσα σε ένα χρόνο κατάφεραν να μειώσουν το χρέος, ενώ παράλληλα να είναι καλυμμένοι και οι εργαζόμενοι τους. Όλοι προσλαμβανόμενοι στο ΕΦΚΑ.
Η κατάσταση όμως αυτή, όπως τόνισαν, δεν είναι βιώσιμη για ένα ερασιτεχνικό σωματείο. Ο Πανελλήνιος έχει 48 προσλήψεις, ενώ από το 1995 υπάρχει χρέος προς την ΕΥΔΑΠ.
Οι προτάσεις της διοίκησης του Πανελληνίου:
-
Μέρος των χρεών των σωματείων που έχουν δικές τους εγκαταστάσεις να αναληφθούν από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
-
Να τοποθετηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα μειώνουν το κόστος αλλά και την περιβαλλοντική ζημιά, (πχ στην κατανάλωση νερού), με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.
-
Ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου με απόδοση της έξτρα ενέργειας στο πάρκο κ.α.
-
Αρκετές υποδομές είναι υποβαθμισμένες και ο Δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει υπό τoν όρο το να υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά του συλλόγου.
-
Πτωτικά τα έσοδα από ακαδημίες.
-
Θέλουμε να στηριχτούμε στον αθλητισμό βάσης.
-
Μπορούν να δημιουργήσουν από κοινού προγράμματα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και την τρίτη ηλικία το πρωί να ασχολούνται
Από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε πως η κρίσιμη συζήτηση που πρέπει να γίνει είναι το πως θα μπορούσε να τεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με κοινωνική ανταπόδοση. Ο πόρος αυτός είναι πολύ σημαντικός για την πόλη. Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για την Αθήνα και τους συλλόγους: η απλή αναλογική, διότι το αυταρχικό μοντέλο τελειώνει, αναγκάζει το προσωπικό να είναι πιο συγκροτημένο αλλά και οι σύλλογοι να διεκδικήσουν περισσότερα.
Λίγο αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής, ο Νάσος Ηλιόπουλος πραγματοποίησε συνάντηση με αθλητικά σωματεία του 4ουδιαμερίσματος Αθηνών.
Και εκεί τα σωματεία περιέγραψαν στον υποψήφιο Δήμαρχο της «Ανοιχτής Πόλης» τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα, όπως υπογράμμισαν, έχει τους λιγότερους αθλητικούς χώρους και αυτοί που υπάρχουν είναι σε κακή κατάσταση χωρίς κλειστά γυμναστήρια.
Η προπόνηση γίνεται σε ένα κλειστό χώρο ενός σχολείου, ακατάλληλο όμως για άθληση. Τη συντήρηση την κάνουνε μόνοι τους οι σύλλογοι.
Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των σωματείων, ο Δήμος κυνηγά τους συλλόγους και τους βλέπει με σκοπό το κέρδος.
«Θέλουμε ένα κλειστό γήπεδο, ένα ποδοσφαίρου (είναι ακατάλληλο ακόμη και για ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο) και να ενισχυθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός», τόνισαν τα σωματεία, συνεχίζοντας: «Ντρεπόμαστε για τις υποδομές μας. Δημότες μας φεύγουν και πάνε στο Περιστέρι. Η Αθήνα έχει ένα μόνο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ρουφ. Η σχέση σχολείων με τους συλλόγους είναι θετική για την γειτονιά και την κοινωνία. Η πρόταση για δημιουργία κλειστού είναι δίπλα στο κολυμβητήριο υπάρχει και οικονομοτεχνική μελέτη έτοιμη. Ο δήμος δεν πήρε ποτέ τα λεφτά από την Περιφέρεια για να φτιάξει καινούρια γήπεδα, όλοι οι άλλοι Δήμοι φτιάξανε».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος άκουσε τα προβλήματα των σωματείων και απάντησε σχετικά: «Συνειδητά άφησα το αξίωμα μου για να κατέβω στο Δήμο. Για τους συλλόγους η απλή αναλογική είναι μια μεγάλη ευκαιρία ώστε η Δημοτική Αρχή να ακούει τα σωματεία. Είμαι Αθηναίος και θέλω να μείνω εδώ να παλέψω και την επόμενη μέρα. Τα σωματεία για εμάς είναι ένας κρίσιμος πόρος που επιτρέπει τον μαζικό αθλητισμό. Πιστεύουμε ότι οι σχολικές επιτροπές πρέπει να γυρίσουν στις κοινότητες. Ο Δήμος έχει χρήματα αλλά δεν τα διεκδικεί, όπως για παράδειγμα τα 7 κλειστά γυμναστήρια με έτοιμες μελέτες από την Περιφέρεια. Ο Δήμος στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2018 από τα 40 εκατ. εκτέλεσε μόνο τα 2. Η Αθήνα μπορεί να προχωρήσει σε έργα υποδομής σε χώρους που ήδη υφίστανται ώστε να αθλείται ο κόσμος με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Έχουμε καταλάβει ότι η Δημοτική Αρχή ήταν απούσα και δεν άκουγε κανέναν. Αν μια πόλη δεν σεβαστεί τους αθλητικούς συλλόγους της, δεν μπορεί να έχει και αθλητισμό. Να μπούνε πέντε καθαροί κανόνες μετά από διάλογο ώστε να λειτουργούνε όλοι σε καθαρό πλαίσιο. Ο διάλογος αυτός πρέπει να θεσμοθετηθεί»