Η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα εκτός ημερήσιας διάταξης στην 27η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας:
ΠΕΣΔΑ
Μετά από πολύμηνο κρυφτούλι και ρεσιτάλ κωλυσιεργιών, ο κ. Πατούλης αποφάσισε επιτέλους να φέρει σε διαβούλευση το σχέδιο για το νέο ΠΕΣΔΑ. Έχουμε να κάνουμε με έναν υπερσυγκεντρωτικό και αδιαφανή σχεδιασμό, ένα ευχολόγιο επίτευξης στόχων που δεν πρόκειται να επιτευχθούν, αφού δεν βρίσκουμε αξιόπιστο προγραμματισμό για κρίσιμα θέματα, όπως η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου προδιαλογής ή η επεξεργασία των βιοαποβλήτων. Έτσι, η καύση, και μαζί με αυτήν η επιθετική ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, πλασάρεται ως μοναδική διέξοδος για την επίτευξη των στόχων ανάκτησης, με τέσσερις μονάδες εθνικού χαρακτήρα να σχεδιάζονται από το ΥΠΕΝ. Παράλληλα, μια σειρά παθογένειες του σημερινού συστήματος δεν αγγίζονται, όπως αυτές που αφορούν τα αναξιόπιστα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ή τα ΚΔΑΥ που καίγονται το ένα μετά το άλλο. Το εμβληματικό διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της Δυτικής Αττικής όχι μόνο συνεχίζεται αλλά εδραιώνεται. Σχιστό και Φυλή φορτώνονται με νέες μονάδες επεξεργασίας, καθώς και με μονάδα καύσης για την Αττική, ενώ διευρύνεται το ήδη αναποτελεσματικό και κοστοβόρο ΕΜΑΚ.
Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να συζητήσει το συντομότερο τόσο για τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας, όσο και για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι σε κρίσιμες πλευρές του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ, όπως είναι η συνέχιση του οικολογικού εγκλήματος σε βάρος της Δυτικής Αττικής, η προώθηση της καύσης ως αναγκαίας πρακτικής για την επίτευξη των στόχων και η εξάρτηση του συστήματος διαχείρισης από το ιδιωτικό συμφέρον.
Στεγαστική πολιτική και Ταμείο Ανάκαμψης
Η αστεγία, η έλλειψη κατάλληλης στέγης και ο κίνδυνος απώλειας της στέγης αποτελούν υπαρκτά προβλήματα για την πόλη μας, τα οποία ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να αντιμετωπίσει, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής και παρεμβάσεων. Με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», η Ελλάδα φαίνεται να χάνει μια σημαντική ευκαιρία αναβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης για τον πληθυσμό της, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να απαντά στο μεγάλο πρόβλημα των αυξανόμενων ανισοτήτων, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες σήμερα: τις ολέθριες συνέπειες της πανδημίας, αλλά και της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, στην ελληνική κοινωνία. Εμφανίζεται έτσι σαν να απουσιάζει ο πυλώνας της ανθεκτικότητας. Ελάχιστες είναι οι κοινωνικές πολιτικές που χρηματοδοτούνται για να επηρεάσουν άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών και τη δυνατότητα τους να πετύχουν, ως σύνολο, καλύτερο επίπεδο διαβίωσης.
Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε εγγράφως τα παρακάτω ερωτήματα, επιθυμώντας να συμβάλλει στην έγκαιρη και αποτελεσματική στήριξη των συμπολιτών μας από τον Δήμο Αθηναίων:
• Προτίθεται η δημοτική αρχή να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να διεκδικήσει την τροποποίηση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» ως προς το εξεταζόμενο ζήτημα και την ανακατανομή πόρων υπέρ των κοινωνικών και στεγαστικών πολιτικών;
• Διαθέτει η δημοτική αρχή ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της πόλης μας σε σχέση με την κοινωνική συνοχή; Αν ναι, τι δράσεις περιλαμβάνει και ποιο το ύψος των απαιτούμενων πόρων; Αν όχι, ποιες είναι οι προθέσεις της σχετικά;
• Ποιές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία του Δήμου μας σχετικά με το – έστω και ανεπαρκές– πρόγραμμα που περιγράφεται στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και αφορά την Αθήνα;
1595
Η ανάθεση σε ιδιώτη ανάδοχο των υπηρεσιών τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του δημότη (1595), μέσω προκήρυξης διαγωνισμού από την ΔΑΕΜ ΑΕ, είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της στρατηγικής απαξίωσης των δημοτικών υπηρεσιών και των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων που εφαρμόζει η δημοτική αρχή Μπακογιάννη. Αυτήν τη φορά, ο Δήμος Αθηναίων ομολογεί την αδυναμία του να υποστηρίξει επαρκώς τις ανάγκες πολιτικής προστασίας και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των δημοτών, παρά το γεγονός ότι η Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία που έχει συστήσει (Δ.Α.Ε.Μ. Α.Ε.) υποτίθεται ότι ειδικεύεται ακριβώς στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και στην εκπόνηση μελετών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Η εκχώρηση στον ιδιώτη συσσωρευμένης τεχνογνωσίας χρόνων, αλλά και πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα των πολιτών που απευθύνονται στη γραμμή επικοινωνίας 1595, δημιουργεί εύλογη ανησυχία και δεν τεκμηριώνεται πειστικά από την υπαρκτή ανάγκη εκσυγχρονισμού του τηλεφωνικού κέντρου. Το ίδιο εύλογες είναι και οι ανησυχίες των εργαζομένων του Δήμου για το ρόλο που τους επιφυλάσσεται στο πλαίσιο αυτό.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η ανάθεση δημοτικών αρμοδιοτήτων στο ιδιωτικό συμφέρον δεν λειτουργεί επωφελώς για τους δημότες, υπονομεύει την εργασιακή προοπτική των εργαζομένων του Δήμου, ενώ παράλληλα συνδυάζεται με δυσμενείς εργασιακές συνθήκες και για τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Από τη μεριά μας, θα επιμείνουμε στην ανάγκη ενδυνάμωσης των διευθύνσεων του Δήμου, με επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών και στήριξη του έργου τους με όλα τα απαιτούμενα μέσα.
Αντιπλημμυρικά Ριζούπολης
Τρία σχεδόν χρόνια μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκπόνηση μελέτης αντιπλημμυρικών έργων στην οδό Ηρακλείου, η μελέτη δεν έχει παραδοθεί και οι κάτοικοι της Ριζούπολης αντιμετωπίζουν κάθε βροχόπτωση με τρόμο. Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, το νερό ξεπέρασε το ενάμισι μέτρο, καταστρέφοντας περιουσίες και απειλώντας ζωές. Την ίδια στιγμή, τόσο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της 5ης Δημοτικής Κοινότητας όσο και ο Δήμαρχος κ. Μπακογιάννης, απασχολημένος μάλλον με την ανάπλαση του κέντρου, φαίνεται να απαξιούν να απαντήσουν στα επανειλημμένα ερωτήματα κατοίκων και τοπικών συλλόγων. Ζητήσαμε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων και την καλέσαμε να μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους, πριν έρθουμε αντιμέτωποι με νέες καταστροφές.
Πεζοδιαβάσεις ΟΣΕ
Δύο συνδημότες μας έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους σε πεζοδιαβάσεις των σιδηροδρομικών γραμμών στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στον Κολωνό. Αυτά τα τραγικά περιστατικά προστίθενται σε έναν μακρύ κατάλογο τραυματισμών και θανάτων που έχουν συμβεί σε αφύλακτες πεζοδιαβάσεις που δεν διαθέτουν επαρκή σήμανση και φωτισμό. Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει το αίτημα κατοίκων, συλλόγων και φορέων των περιοχών απ’ όπου διέρχονται οι γραμμές του ΟΣΕ και καλέσαμε τη δημοτική αρχή να προβεί σε όποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες της αναλογούν για να τερματιστεί αυτή η επικίνδυνη και απαράδεκτη κατάσταση. ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κυβέρνηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές πρέπει άμεσα να διασφαλίσουν τόσο επαρκή και ασφαλή σημεία διέλευσης, όσο και αποτελεσματική περίφραξη των γραμμών, σε όλο τους το μήκος, με ηχοπετάσματα που όχι μόνο θα αποτρέπουν τις άτυπες διελεύσεις, αλλά και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των περιοίκων.