Άρθρο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εφημερίδα “Εποχή”
Ξεχειλίζοντας από κοινωνική ευαισθησία, ο κ. Σαμαράς έσπευσε μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές να ανακοινώσει μέτρα κοινωνικής στήριξης για τους άστεγους. Εκεί που θεωρούσε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της κοινωνίας ήταν η έλλειψη δωρεάν WiFi, άκουσε προφανώς από τους συμβούλους επικοινωνίας του ότι η χώρα βιώνει πραγματική ανθρωπιστική κρίση, και αισθάνθηκε την ανάγκη να δείξει ότι ασχολείται με το θέμα. Όχι γιατί τον έπιασε ξαφνικά ο πόνος. Αλλά γιατί προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τους βασικούς υπεύθυνους για την ανθρωπιστική κρίση, που είναι ο ίδιος, η κυβέρνησή του και η πολιτική που έχει επιβληθεί στη χώρα. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι χιλιάδες αυτοκτονίες, εκατομμύρια ανασφάλιστοι και άνεργοι άνθρωποι, εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, νοικοκυριά να απειλούνται με κατασχέσεις, άνθρωποι που τρώνε από τα σκουπίδια και κοιμούνται στα παγκάκια. Τώρα, για να αποφύγει την εκλογική συντριβή, ο κ. Σαμαράς εξαγγέλλει «μέτρα για την ανακούφιση των αστέγων», την ίδια στιγμή που η πολιτική του σπρώχνει στο περιθώριο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.
Δεν μηδενίζουμε καμία προσπάθεια αλληλεγγύης
Από κοντά ο κ. Καμίνης υπερηφανεύεται για το έργο του στον τομέα της αλληλεγγύης, το οποίο έγινε μάλιστα με τον κοινωνικό προϋπολογισμό του δήμου μειωμένο κατά 50%, σε σχέση με την προ της κρίσης εποχή. Ένα μικρό οικονομικό θαύμα; Όχι βέβαια. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Καμίνης λειτούργησε ως διαμεσολαβητής μεταξύ της ανθρώπινης δυστυχίας και διαφόρων χορηγών, για να εμφανίσει προεκλογικά το έργο αυτό ως δικό του. Μπορεί να το έκανε αποτελεσματικά. Δεν μηδενίζουμε καμία προσπάθεια αλληλεγγύης, ακόμα και αν αφορά μια κουβέρτα ή ένα πιάτο φαγητό. Θεωρούμε, όμως, ότι ο δήμος μιας πόλης σε κρίση, έχει να κάνει πολύ περισσότερα από αυτό. Να έχει το δικό του σχεδιασμό με βάση τις πραγματικές ανάγκες, να ενεργοποιεί τις τεράστιες δυνάμεις που έχουν απελευθερωθεί από την κοινωνία στον τομέα της αλληλεγγύης, να συντονίζει αυτό το έργο σε συνεργασία με φορείς, οργανώσεις και πρωτοβουλίες, να αξιοποιεί το δυναμικό και τους πόρους του δήμου για να στηρίξει την κοινωνική συνοχή στην πόλη. Και επίσης να μιλάει: Για τη διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας, για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που απειλεί τα μικρά καταστήματα, για τους πλειστηριασμούς που έρχονται μετά τις εκλογές και θα βγάλουν ολόκληρες οικογένειες στον δρόμο, για τα σπίτια χωρίς ρεύμα, για την ιδιωτικοποίηση του νερού που θα δημιουργήσει ακόμα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, του οποίου ο κ. Καμίνης ζητούσε αγωνιωδώς την υπερψήφιση, την ίδια ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι πλημμύριζαν το Σύνταγμα διαδηλώνοντας για το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή ζωή.
Το πιο αποτελεσματικό εργαλείο, η αλληλεγγύη
Η «Ανοιχτή Πόλη» έχει ήδη εξαιρετικά σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της αλληλεγγύης, σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Ως δημοτική αρχή μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα. Υπάρχουν κλειστά δημοτικά και δημόσια κτίρια, που μπορούν να αξιοποιηθούν. Υπάρχουν στην πόλη χιλιάδες άδεια σπίτια και διαμερίσματα, που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας με υποστήριξη και από κοινωνικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Υπάρχουν τα δίκτυα των δημοτικών ιατρείων που μπορούν να βοηθήσουν οργανωμένα στην περίθαλψη όλων αυτών που ζουν σήμερα χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Αλλά το πιο σημαντικό και το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε στην διάθεσή μας, είναι το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που συνεχώς δυναμώνει, δείχνοντας την αποφασιστικότητα με την οποία η κοινωνία υπερασπίζεται τη συνοχή και την αξιοπρέπειά της. Η Αθήνα θα γίνει πόλη της αλληλεγγύης. Όχι χάρη στην όψιμη κοινωνική ευαισθησία που εμφανίζει προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Ούτε χάρη στην επιτυχημένη διαχείριση φιλανθρωπίας που επιδιώκει να πιστωθεί ο κ. Καμίνης. Αλλά με μια ιστορική αλλαγή, που θα κάνει το δήμο ενεργό σύμμαχο της κοινωνίας απέναντι στην κρίση, και θα ιεραρχήσει τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από κάθε στενό πολιτικό και οικονομικό συμφέρον. Η ώρα είναι τώρα.