συνέντευξη στην εφημερίδα “Sportday”
Το ραντεβού δόθηκε για τα γήπεδα μπάσκετ στους Αμπελόκηπους. Ακριβώς δίπλα από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. «Θα μιλήσουμε και παράλληλα θα αθληθούμε», ήταν η πρότασή μας και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης την αποδέχθηκε αμέσως.
Άνετος, απλός και με… διάθεση για μπάσκετ, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» μίλησε μαζί μας, έβαλε κάμποσα τρίποντα (!) και ανέλυσε τις θέσεις του για την Αθήνα, τον αθλητισμό στις γειτονιές, αλλά και το γηπεδικό του Παναθηναϊκού.
-Πώς ένας νέος άνθρωπος, ηλικιακά, αλλά με εμπειρία στα πολιτικά-κοινά βλέπει την πιθανή του εκλογή ως Δήμαρχος Αθηναίων;
«Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη, αλλά η “Ανοιχτή Πόλη” είναι μια παράταξη με συνεχή παρουσία στην Αθήνα, προγραμματική επάρκεια, γνώση των προβλημάτων και εξαίρετους ανθρώπους. Η πόλη βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, οι άνθρωποί της σε ακόμα μεγαλύτερη. Για να αλλάξουν τα πράγματα απαιτείται δουλειά, όραμα και σχέδιο. Χρειάζεται μια δημοτική αρχή που να ιεραρχεί τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα και να έχει βούληση για συγκρούσεις με κάθε είδους εξουσία και κατεστημένο. Χρειάζεται επίσης η ενεργοποίηση της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε μια τέτοια μεγάλη αλλαγή στη Αθήνα και πιστεύω ότι ο κόσμος θα μας δώσει την εμπιστοσύνη του για να το κάνουμε».
-Σε περίπτωση εκλογής σας, ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις και αλλαγές;
«Το βασικό μας μέλημα είναι να μπορέσει η κοινωνία να ξανασταθεί στα πόδια της. Γύρω μας βλέπουμε τη δυστυχία να εξαπλώνεται, ανθρώπους να τρώνε από τα σκουπίδια, σπίτια χωρίς ρεύμα, ανασφάλιστους χωρίς πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα, νοικοκυριά που απειλούνται από κατασχέσεις. Πρώτη προτεραιότητα, λοιπόν, πρέπει να είναι η αλληλεγγύη. Και σε αυτό υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν. Από προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, οργανωμένη στήριξη των ανασφάλιστων και διανομή τροφίμων, μέχρι παζάρια χωρίς μεσάζοντες και κοινωνικά φροντιστήρια. Ο πιο σημαντικός μας σύμμαχος είναι η ίδια η κοινωνία που θέλει να βοηθήσει. Παντού στις γειτονιές της Αθήνας ξεφυτρώνουν τέτοιες πρωτοβουλίες, που αν οργανωθούν και συντονιστούν μεταξύ τους, μπορούν να καταφέρουν εξαιρετικά πράγματα».
-Η κλασική ερώτηση είναι «με τι λεφτά θα γίνουν οι όποιες αλλαγές κ.λπ.»
«Έχουμε καταρτίσει το πρόγραμμά μας για το χειρότερο οικονομικό σενάριο. Αλλά δεν παραιτούμαστε σε καμία περίπτωση από τη διεκδίκηση. Και δεν παραιτούμαστε από την αισιοδοξία ότι η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης που καταστρέφει τον τόπο, πολύ σύντομα θα ηττηθεί πολιτικά και οριστικά».
-Σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους δημάρχους, είστε ο μοναδικός που έχει κάνει πάρα πολλές περιοδείες στις γειτονιές.
«Ρωτάμε και τους πολίτες στις γειτονιές, αν έχουν δει τους άλλους υποψήφιους πέρα από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Εμείς με μεγάλη ευκολία μπορούμε να κυκλοφορούμε στις γειτονιές της Αθήνας και είμαστε καλοδεχούμενοι από τους πολίτες, γιατί δεν μας βαραίνουν οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Μπορούμε να τους κοιτάμε στα μάτια, να σφίγγουμε τα χέρια και να συνομιλούμε με ειλικρίνεια. Και αυτή η άμεση επαφή με τους πολίτες καθημερινά έχει μετατρέψει την αισιοδοξία σε βεβαιότητα για τη νίκη».
–Γιατί «Ανοιχτή Πόλη»;
«Πρώτα από όλα για το πολιτικό μήνυμα. Οι εκλογές στην Αθήνα είχαν πάντοτε πολιτική σημασία και ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας δεν θα δώσει τη χαρά στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο να πανηγυρίζουν το βράδυ των αποτελεσμάτων, να ισχυρίζονται ότι η πολιτική τους επιδοκιμάστηκε και οι ίδιοι διασώθηκαν πολιτικά.
Όμως, δε ζητάμε απλά και μόνο ψήφο αποδοκιμασίας. Ζητάμε εντολή για να αλλάξουμε την Αθήνα. Απέναντι σε μοντέλα δημαρχίας που δοκιμάστηκαν και υπήρξαν καταστροφικά για την πόλη, η Ανοιχτή Πόλη είναι η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση. Είμαστε έτοιμοι να δοκιμαστούμε και καλούμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να συσπειρωθούν γύρω από το πρόγραμμά μας. Για να κάνουμε την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της δημοκρατίας, πόλη φιλική και ανθρώπινη για όλους της τους κατοίκους και τους επισκέπτες».
-Είστε φίλαθλος; Παρακολουθείτε -για παράδειγμα- ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λπ.;
«Ναι. Παρακολουθώ γενικά την αθλητική δραστηριότητα της ομάδας μου, που τυχαίνει να είναι ο Παναθηναϊκός από πολύ πριν εμπλακώ με τα αυτοδιοικητικά της Αθήνας. Παρακολουθώ επίσης και τις μεγάλες διοργανώσεις, δηλαδή αυτές που απαιτούν παρέα, σουβλάκια και μπίρες».
–Πηγαίνετε στο γήπεδο;
«Όχι τόσο συχνά όσο θα ήθελα».
-Ως υποψήφιος δήμαρχος πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την υποβάθμιση του μαζικού αθλητισμού;
«Δυστυχώς με τον οικονομικό στραγγαλισμό αλλά και με την αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, διαλύθηκαν οι Δημοτικοί Αθλητικοί Οργανισμοί και ελαχιστοποιήθηκαν οι πόροι του μαζικού αθλητισμού. Ωστόσο ο μαζικός αθλητισμός είναι διέξοδος και είναι καθοριστικός για την ποιότητα ζωής. Στο πρόγραμμά μας προκρίνουμε τη δημιουργία μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών, κατάλληλων για τον αθλητισμό στη γειτονιά. Αυτή η παρέμβαση συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, οι οποίοι όταν προσφέρουν πρόσβαση σε αθλητική δραστηριότητα, γίνονται ακόμα πιο ζωντανοί και λειτουργικοί. Παράλληλα, θέλουμε να υποστηρίξουμε τον αθλητισμό στις σχολικές εγκαταστάσεις, ακόμα και εκτός σχολικού προγράμματος, καθώς και να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων στις γειτονιές. Για εμάς το ζήτημα του μαζικού αθλητισμού στην πόλη και στις γειτονιές έχει και μια ακόμα βαρύνουσα σημασία. Κρατάει μακριά τη νεολαία από τις φασιστικές συμμορίες».
-Ένα θέμα, που «ταλαιπωρεί» χρόνια τον φίλαθλο της μεγαλύτερης ομάδας της Αθήνας, τον Παναθηναϊκό, είναι το γηπεδικό. Ποια η θέση σας;
«Το πρόβλημα ξεκίνησε με τη “διπλή ανάπλαση”, όταν η δημοτική αρχή συνέδεσε την κατασκευή του γηπέδου με τα συμφέροντα ενός μεγαλοεργολάβου. Η Ανοιχτή Πόλη, με τότε επικεφαλής τον Τσίπρα υπερασπίστηκε τη νομιμότητα, καταβάλλοντας μάλιστα σοβαρό κόστος. Αν το σχέδιο είχε προχωρήσει, σήμερα με την κρίση θα υπήρχε ένα γιαπί στον Ελαιώνα, ένα σωρός μπάζα στη Λεωφόρο και ο Παναθηναϊκός δεν θα είχε γήπεδο. Σήμερα, που η διπλή ανάπλαση έχει περιέλθει σε τέλμα, το θέμα του γηπέδου απαιτεί μόνιμη λύση. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση, αρκεί να είναι ρεαλιστική και να υπερασπίζεται την ποιότητα ζωής στην πόλη. Μέχρι να καταλήξουμε, θεωρούμε ότι το γήπεδο μπορεί να λειτουργεί στη σημερινή του θέση, ανακατασκευασμένο με βάση σύγχρονες προδιαγραφές και ενταγμένο σε μια ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, που θα περιλαμβάνει τα Κουντουριώτικα, τις προσφυγικές πολυκατοικίες και τους ελεύθερους χώρους μέχρι την οδό Κεδρηνού».