Γ. Σακελλαρίδης: «Πρώτη μας προτεραιότητα η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης»

Γ. Σακελλαρίδης: «Πρώτη μας προτεραιότητα η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης»

 

Συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία»

 

 

-Είστε την Δευτέρα Δήμαρχος Αθήνας. Πείτε μας, το πρώτο πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθείτε και πώς θα το λύσετε;

Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην πόλη. Χρειάζεται συντονισμός με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που δρουν στις γειτονιές με εξαιρετικά αξιόλογο έργο, και από τις οποίες ο κ. Καμίνης κρατήθηκε μακριά. Και βέβαια χρειάζεται αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, ιδιαίτερα των δημοτικών ιατρείων που σήμερα υπολειτουργούν.

Όμως η πόλη πρέπει να προετοιμαστεί και για το χειμώνα. Να συντηρηθούν τα σχολικά κτίρια. Να καθαριστούν τα φρεάτια των ομβρίων, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και σαν πρώτη συμβολική κίνηση αξιοπρέπειας, να απελευθερωθούν όλες οι διαβάσεις των ατόμων με αναπηρία.

-Μετανάστες και σκουπίδια, άνεργοι και άστεγοι στην Αθήνα. Έχετε λύσεις;

Προτείνω να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά από την λογική που αντιμετωπίζει μετανάστες και άστεγους ως πρόβλημα για την πόλη μαζί με τα σκουπίδια.

Οι άστεγοι δεν πρέπει να θεωρούνται «πρόβλημα για την πόλη» αλλά άνθρωποι με τεράστια προβλήματα, που ζουν σε οριακές συνθήκες. Πάνω στο ζήτημα αυτό έχουμε επεξεργαστεί ρεαλιστικές και απολύτως εφαρμόσιμες προτάσεις, βασισμένες και στη διεθνή εμπειρία. Προβλέπουν την αξιοποίηση άδειων κτιρίων, με προγράμματα του ΕΣΠΑ που διατίθενται για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Η έκρηξη της ανεργίας είναι αποτέλεσμα της κρίσης και είναι δύσκολο να συζητάμε για αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου, όταν η κεντρική κυβέρνηση επιμένει σε πολιτική ύφεσης. Ωστόσο, ο Δήμος έχει τρόπους να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα στο κέντρο και τις γειτονιές, αλλά και το ξεκίνημα νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων, σε παραδοσιακούς τομείς ή σε καινοτόμα πεδία. Οι τρόποι αυτοί είναι μια πολιτική κινήτρων σχετικά με τα δημοτικά τέλη, οι αναπλάσεις που μπορούν να ζωντανέψουν τους συνοικιακούς εμπορικούς δρόμους, η παροχή τεχνογνωσίας, υποστήριξης, ακόμα και στέγης στην κοινωνική οικονομία.

Υποστηρίζουμε ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών είναι ένα θέμα, που μας αφορά όλους, γιατί αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή. Ο Δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών, να φροντίσει να είναι οι γειτονιές ασφαλείς και φιλικές για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους, να συνομιλήσει ανοιχτά με τους κατοίκους για τα τοπικά προβλήματα, να ακούσει και να στηρίξει τις οργανωμένες κοινότητες μεταναστών. Θεωρούμε επίσης ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα πρέπει να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, γιατί δεν γίνεται να μεγαλώνουν χωρίς χαρτιά και χωρίς πατρίδα.

Με τις απολύσεις των συμβασιούχων τα προβλήματα οξύνονται. Έτσι εμφανίζεται το δίλημμα «βρώμικη πόλη ή τα σκουπίδια σε ιδιώτες», που όμως είναι ψεύτικο. Τα σκουπίδια σε ιδιώτες σημαίνει ότι θα τα μαζεύουν άνθρωποι με εξευτελιστικά μεροκάματα, θα μας κοστίζουν ακριβότερα και η πόλη θα είναι εξ ίσου βρώμικη. Για να μπορείς να έχεις καθαρή πόλη, πρέπει να έχεις προσωπικό. Επιμένουμε ότι δεν πρέπει να απολυθεί κανείς από τους 650 συμβασιούχους, που έχουν μείνει στην καθαριότητα. Καθαριότητα σημαίνει φτηνά συστήματα ανακύκλωσης, κάδοι σε καλή κατάσταση, οδοκαθαριστές. Καθαριότητα στην πόλη σημαίνει επίσης συμμετοχή και ευθύνη του δημότη. Την μάχη αυτή πρέπει να την κερδίσουμε.