Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών
– Έξι ημέρες έμειναν για τις δημοτικές εκλογές. Θα καταφέρετε να κερδίσετε τις αναγκαίες μονάδες για να μπείτε στον δεύτερο γύρο;
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είμαστε δυνατά στη μάχη για τον δεύτερο γύρο, αλλά δεν βασιζόμαστε μόνο σε αυτές. Είμαστε η μοναδική δημοτική παράταξη που κάνει κανονικές περιοδείες, οργανώνει μαζικές δημόσιες συγκεντρώσεις, μιλάει πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανθρώπους. Τα μηνύματα που παίρνουμε από την κοινωνία είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Θα είμαστε στο δεύτερο γύρο και μάλιστα με προοπτική νίκης, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός μας. Η μεγάλη ανατροπή στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας είναι εφικτή και ο πολιτικός της αντίκτυπος θα είναι τεράστιος και στο εσωτερικό και διεθνώς. Καλούμε τον κόσμο της Αθήνας να αγωνιστεί μαζί μας γι’ αυτόν τον στόχο.
– Έχετε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζει υψηλά ποσοστά στην Αθήνα. Με ποιο ποσοστό στον πρώτο γύρο θα είστε ικανοποιημένος;
Ο στόχος είναι να πάρουμε το δήμο. Αυτό προϋποθέτει μια δυναμική είσοδο στο δεύτερο γύρο. Τα ποσοστά δεν έχουν πλέον αυτόνομη σημασία γιατί από το 2012 και μετά έχουμε μπει σε νέες εποχές. Η εντολή που έχει πλέον η Αριστερά είναι να αλλάξει ριζικά τα πράγματα και, αν θέλει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, οφείλει να κυνηγήσει αυτόν τον στόχο. Όμως, εμείς δεν βλέπουμε τις δημοτικές εκλογές με στενά κομματικούς όρους. Θέλουμε μια μεγάλη συσπείρωση της κοινωνίας γύρω από το πρόγραμμά μας, για να δώσουμε νέα ταυτότητα στον δήμο και να κάνουμε την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της δημοκρατίας, φιλική και βιώσιμη για όλους.
– Αν δεν το πετύχετε, θα αποσυρθείτε από τα δημοτικά πράγματα;
Δημοτικά πράγματα δεν είναι μόνο να είσαι δήμαρχος. Είναι και η δουλειά στο δημοτικό συμβούλιο, η παρουσία στις γειτονιές, η αναμέτρηση με τα τοπικά προβλήματα, η συμμετοχή στο κίνημα της αλληλεγγύης. Εξάλλου το μεγάλο πλεονέκτημα της «Ανοιχτής Πόλης» είναι η συνέχεια. Ούτως ή άλλως, πάντως, εμείς τώρα συζητάμε τι θα κάνουμε ως δημοτική αρχή.
– Η πρώτη σας ενέργεια λοιπόν ως δημάρχου ποια θα είναι;
Η πρώτη κίνηση θα είναι να απελευθερωθούν όλες οι διαβάσεις ΑμεΑ στην πόλη. Και γενικότερα, πρώτη προτεραιότητα είναι η αλληλεγγύη. Η Αθήνα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, με χιλιάδες ανασφάλιστους, σπίτια χωρίς ρεύμα, ανθρώπους που τρώνε από τα σκουπίδια. Χρειάζεται, λοιπόν, να ανασυγκροτηθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Και να στηθεί ένα δημοτικό δίκτυο αλληλεγγύης, σε συντονισμό με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που κινητοποιούνται στις γειτονιές. Όμως η πόλη πρέπει να προετοιμαστεί και για το χειμώνα. Και αυτό σημαίνει συντηρημένα σχολεία και καθαρά φρεάτια ομβρίων. Υπάρχει η γνωστή παράνοια με τα φρεάτια, που ανήκουν σε διάφορους φορείς, αλλά ο δήμος είναι αυτός που πρέπει να πιέσει τους άλλους, γιατί το δικό του σπίτι θα πλημμυρίσει.
– Περιοδεύσατε αυτούς τους δυόμισι μήνες σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Πώς κρίνετε συνολικά το έργο Καμίνη;
Επειδή είμαι αντίπαλός του, θα προσπαθήσω να μιλήσω αντικειμενικά. Το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Καμίνη γι’ αυτές τις εκλογές, είναι ακριβώς το ίδιο με το επιχειρησιακό σχέδιο που κατέθεσε στην αρχή της πρώτης του θητείας. Υπόσχεται δηλαδή ξανά αυτά που δεν έκανε κατά την πρώτη του θητεία. Ισχυρίζεται ότι νοικοκύρεψε το δήμο, αναφερόμενος ουσιαστικά στις 5.000 απολύσεις τις οποίες δέχτηκε αδιαμαρτύρητα. Ξεχωριστά από αυτό, υπάρχει το θέμα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου. Ο κ. Καμίνης αθροίζει στα συσσίτια για τους απόρους τα γεύματα των παιδικών σταθμών, που είναι συμβατική υποχρέωση του δήμου, τις εφ’ άπαξ δωρεές διαφόρων χορηγών και διάφορα άλλα ανόμοια πράγματα, και ισχυρίζεται ότι ο δήμος συντηρεί 20.000 ανθρώπους. Δεν θα μας πείραζε ακόμα και 20 σκέτους να συντηρούσε. Μας πειράζει όμως ότι ο δήμαρχος φουσκώνει το έργο του, αντί να μιλήσει ανοιχτά για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες της πόλης. Μας πειράζει που έχει εγκαταλείψει πλήρως τα δημοτικά ιατρεία, την ώρα που χιλιάδες ανασφάλιστοι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας.
– Γιατί δεν σας έπεισε η δήλωση του νυν δημάρχου ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού είναι αδιαπραγμάτευτος»; Τι περιμένατε να πει;
Όχι δεν μας έπεισε. Δεν μας έπεισε γιατί ο κ. Καμίνης έχει αποδείξει ότι προτεραιότητά του είναι οι καλές σχέσεις και η ομαλή συμπόρευση με την κυβέρνηση του Μνημονίου. Δεν θέλει να δημιουργεί πολιτικά προβλήματα και πάντα φροντίζει να μην ακούγεται και να δηλώνει αναρμόδιος όταν χρειάζεται να υπερασπιστεί την πόλη. Προεκλογικά το είπε, κάτω από τη δική μας πίεση. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κόσμος δεν έχει καμία αυταπάτη για το πόσο καταστροφική θα είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού. Αλλά εμείς θέλουμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένη στάση. Και, για να φέρω ένα παράδειγμα της αναξιοπιστίας του, σας επισημαίνω ότι στη δίκη των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρισμού Energa και Hellas Power, που καταχράστηκαν εκατομμύρια από δημοτικά τέλη, ο δήμος δεν δήλωσε καν παράσταση πολιτικής αγωγής.
– Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν εμφανίστηκε στο ντιμπέιτ των υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων, που διοργανώθηκε από τηλεοπτικό σταθμό. Σας εξέπληξε η απουσία του;
Περισσότερο με εξέπληξε η δικαιολογία που επικαλέστηκε. Απουσίασε υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των νεοναζί στην ίση δημοκρατική μεταχείριση. Δεν ξέρω τι προσπαθεί να κάνει, αλλά δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω. Βασική του δέσμευση για την Αθήνα είναι να βάλει στο δημοτικό συμβούλιο τον κ. Πλεύρη. Έχει επιλέξει έναν ακροδεξιό λαϊκισμό, που δεν πρόκειται να τον οδηγήσει πουθενά.
– Θα είναι ήττα της δημοκρατίας, αν μπει στον δεύτερο γύρο ο Ηλίας Κασιδιάρης;
Πρόβλημα –και δεν χρησιμοποιώ τον όρο ήττα– για τη δημοκρατία είναι το γεγονός ότι μια ναζιστική συμμορία μετεξελίχθηκε σε πολιτικό κόμμα, έχοντας την απόλυτη κάλυψη του πολιτικού κατεστημένου και των συστημικών ΜΜΕ. Τους ανέδειξαν γιατί απέναντι στην Αριστερά τούς ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η νεοναζιστική ατζέντα για τους μετανάστες. Και παράλληλα ήθελαν να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι με την Αριστερά κάτι απεχθές, ώστε να ισχυριστούν ότι οι ίδιοι, δηλαδή το Μνημόνιο, είναι «ο ήρεμος και πολιτισμένος μεσαίος χώρος». Τώρα έχουν γίνει όμηροί τους, όπως φάνηκε από την υπόθεση Μπαλτάκου, αλλά και από το πρωτοφανές για νεοδημοκράτη υποψήφιο είδος εκστρατείας που κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Η Αθήνα όμως θα τους κλείσει τον δρόμο. Η σβάστικα έφυγε από την Αθήνα το 1944. Δεν θα επιστρέψει ως τατουάζ στην πλάτη ενός νεοναζί υποψήφιου δήμαρχου.
– Συναντήσατε πριν από λίγες ημέρες τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σας ρωτάμε εμείς, πριν σας ρωτήσουν άλλοι: Πιστός, αγνωστικιστής ή άθεος;
Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, υπαρκτές ή μη, είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Ανήκω στην Αριστερά που αντιπαθεί κάθε είδους δογματισμό και σέβεται τις πεποιθήσεις και τις παραδόσεις όλων των ανθρώπων. Με τον Αρχιεπίσκοπο συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και για την κοινωνική αλληλεγγύη, γιατί η δημόσια στάση του πάνω σε αυτά τα θέματα έχει κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση της κοινωνίας.