Μια λευκή χρονιά για να ξεπεραστεί η μαύρη χρονιά στον πολιτισμό: Η Ανοιχτή Πόλη προτείνει μια σειρά δράσεων για το χώρο του σύγχρονου πολιτισμού

Μια λευκή χρονιά για να ξεπεραστεί η μαύρη χρονιά στον πολιτισμό: Η Ανοιχτή Πόλη προτείνει μια σειρά δράσεων για το χώρο του σύγχρονου πολιτισμού

Η Ανοιχτή Πόλη προτείνει μια σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης στο δήμο Αθηναίων όσον αφορά το χώρο του σύγχρονου πολιτισμού.

Ο πολιτισμός αποτελεί την κατεξοχήν ταυτότητα μιας πόλης και ταυτοχρόνως γίνεται πόλος έλξης για τους επισκέπτες της και σημείο συνάντησης, συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των κατοίκων της. Η Αθήνα, προικισμένη με τα πλούσια και μοναδικά ίχνη του παρελθόντος της, είναι επίσης μια ζωντανή πόλη όσον αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της. Εδώ συγκεντρώνεται άλλωστε και το μεγαλύτερο ίσως μέρος του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας. Είναι επίσης ο πολιτισμός μια ιδιαίτερα δυναμική οικονομική δραστηριότητα που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας. Πλάι στους καλλιτέχνες, αναπτύσσονται πολλά άλλα επαγγέλματα, άνθρωποι που ζουν από την οργάνωση, την υλικοτεχνική υποστήριξη, την επικοινωνία κτλ. των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η παρούσα υγειονομική κρίση έπληξε στον μέγιστο βαθμό το χώρο αυτό, αφού το lockdown εφαρμόστηκε καθολικά σε όλους τους χώρους πολιτισμού, και ακόμη και σήμερα που προσπαθούμε δειλά δειλά να επανέλθουμε στην κανονικότητα, οι υγειονομικοί κανόνες, αναγκαίοι για την ασφάλεια όλων μας, είτε απαγορεύουν είτε θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Η οικονομική ύφεση που θα ακολουθήσει θα πλήξει επίσης σε μεγάλο βαθμό ένα χώρο που δοκιμάστηκε σκληρά το προηγούμενο διάστημα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων και μόλις τώρα ξανάρχιζε να στέκεται στα πόδια του. Όλοι οι μεγάλοι δήμοι, στην Ευρώπη και αλλού, ανακοίνωσαν από την πρώτη στιγμή μέτρα για τη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού, έτσι ώστε να υποστηριχθούν οι πολλοί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και να διατηρηθούν ζωντανές οι ίδιες οι πόλεις τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού της χώρας μας διεκδικούν με δυνατή φωνή τα δικαιώματά τους τόσο όσον αφορά τη στήριξή τους στην παρούσα περίοδο, όσο και την οργανωμένη επαναφορά του χώρου του πολιτισμού και της δημιουργίας στην κανονική λειτουργία του. Η Ανοιχτή Πόλη παίρνει την πρωτοβουλία και καταθέτει μια ολοκληρωμένη σειρά προτάσεων για τη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό, ζητώντας ΜΙΑ ΛΕΥΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ Η ΜΑΥΡΗ ΧΡΟΝΙΑ. Προτάσεων αρκετά αναλυτικών αλλά και ενδεικτικών για τις δυνατότητες που έχει μια δημοτική αρχή να στηρίξει έμπρακτα τους δημιουργούς πολιτισμού αλλά και να εξασφαλίσει στους δημότες της με ασφάλεια την πρόσβαση στην τέχνη και στον πολιτισμό. Η υλοποίησή τους θα έχει πολλαπλό όφελος για τον ίδιο τον Δήμο, αυξάνοντας και το δικό του πολιτιστικό αποτύπωμα στη ζωή της πόλης.

Μια ζωντανή και ασφαλής πολιτιστική χρονιά για όλες τις τέχνες υπό την αιγίδα του Δήμου της Αθήνας
1. Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με τους μοναδικούς και μεγάλους χώρους της, να ανοίξει όλους τους χώρους της, εσωτερικούς και εξωτερικούς, χωρίς ή με συμβολική χρέωση, η οποία θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε μορφής μέχρι 31/12/20. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στις συναυλίες, τις θεατρικές παραγωγές, τις παραστάσεις χορού και τις ομαδικές εκθέσεις εικαστικών τεχνών, αλλά και στο κουκλοθέατρο, τις παραστάσεις καραγκιόζη, τις εκδηλώσεις για παιδιά.
2. Αγορά παραστάσεων θεάτρου και χορού, συναυλιών και παρουσίασή τους σε χώρους του Δήμου Αθηναίων (κλειστά και ανοιχτά θέατρα ή άλλους δημόσιους χώρους που θα επιτρέπουν την τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων ασφαλείας).
3. Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτεχνικές ομάδες και δημιουργούς για την παραγωγή έργων που είτε θα παρουσιαστούν σε κοινό προσαρμοσμένα στις παρούσες υγειονομικές συνθήκες, για τα οποία να αξιοποιηθούν τόσο οι χώροι πολιτισμού του Δήμου (Τεχνόπολη, Ολύμπια, Πινακοθήκες, υπαίθρια θέατρα, δημοτικοί κινηματογράφοι) όσο και οι υπαίθριοι χώροι του Δήμου της Αθήνας (πάρκα, πεζόδρομοι, πλατείες, parking Θεάτρου Λυκαβηττού, κλπ) καθώς και αρχαιολογικοί χώροι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, χώροι που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση ζωντανών θεαμάτων με συμμετοχή κοινού και σεβασμό των υγειονομικών κανόνων. Ένα ανοιχτό φεστιβάλ δρόμου με νέους καλλιτέχνες που θα παρουσιάζουν τις δουλειές τους στις γειτονιές της Αθήνας ή ένα φεστιβάλ «θεάτρου τσέπης» σε κάποιο χώρο του Δήμου θα μπορούσε να προκύψει από τις προτάσεις αυτές.
Ο Δήμος να αναλάβει μέρος ή το σύνολο του κόστους των παραγωγών ως χορηγός.
4. Ανοιχτή πρόσκληση για την παραγωγή ραδιοφωνικών ή άλλων ψηφιακών έργων, που θα απευθύνονται σε κινηματογραφιστές, δημιουργούς animation, εικαστικούς καλλιτέχνες, μουσικούς κ.ά., με στόχο τη σύγχρονη ή ασύγχρονη παρακολούθησή τους από το κοινό. Η Ανοιχτή Πόλη αναγνωρίζει εδώ μια μεγάλη ευκαιρία για το δημοτικό ραδιόφωνο του 9,84 ώστε να ανοιχτεί περισσότερο στον χώρο των τεχνών και των καλλιτεχνών προσφέροντάς τους παράλληλα την αναγκαία στήριξη, οργανώνοντας π.χ. σκηνοθετημένες αναγνώσεις κειμένων από ηθοποιούς (με αμοιβή όλων των συντελεστών), παραγγέλνοντας μουσικά έργα σε νέους συνθέτες ή ακόμη και διοργανώνοντας ένα ραδιοφωνικό/διαδικτυακό μουσικό φεστιβάλ.
Θεωρούμε αναγκαίο για όλα τα παραπάνω να δημιουργηθεί αφενός μια καλλιτεχνική επιτροπή του Δήμου που θα κάνει την επιλογή μεταξύ των προτάσεων, αλλά και να υπάρξει συνεργασία των πολιτιστικών οργανισμών του Δήμου τόσο με τους πολιτιστικούς συλλόγους των επτά κοινοτήτων όσο και με δρώντες του πεδίου (διοργανωτές συναυλιών, θεατρικούς παραγωγούς, το Φεστιβάλ Αθηνών κτλ.).

Εμπλουτισμός των συλλογών του Δήμου με παράλληλη στήριξη καλλιτεχνών και μικρών επιχειρήσεων
1. Αγορά βιβλίων (από τα μικρά ποιοτικά βιβλιοπωλεία της πόλης) για τον εμπλουτισμό του καταλόγου των δημοτικών βιβλιοθηκών, επανενεργοποίηση της Κινητής Βιβλιοθήκης (που λειτούργησε κατά τη διάρκεια της «Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου») και δημιουργία ενός τουλάχιστον παραρτήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε μία από τις κοινότητες. (Προϋπολογισμός για την αγορά βιβλίων: 150.000 ευρώ)
2. Δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αγορά έργων κυρίως νέων ή/και καταξιωμένων εικαστικών καλλιτεχνών (πίνακες ζωγραφικής, έργα γλυπτικής, video art, φωτογραφία) με στόχο τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Πινακοθήκης (που για χρόνια δεν προχωρά σε αγορές νέων έργων), αλλά και την ενίσχυση της αγοράς τέχνης. (Κόστος: 300.000 ευρώ σε βάθος τριετίας)

Στήριξη των μικρών πολιτιστικών επιχειρήσεων (βιβλιοπωλείων και κινηματογραφικών αιθουσών)
1. Στήριξη των κινηματογραφικών αιθουσών της Αθήνας, των 17 θερινών και των 18 χειμερινών (μέχρι δύο αίθουσες προβολής), με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη μέχρι 31/12/20.
2. Στήριξη των μικρών ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων (περίπου 100) με μόνιμη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και δημιουργία ενός δικτύου μικρών ποιοτικών βιβλιοπωλείων της Αθήνας.
Αναπτυξιακά μέτρα για το χώρο του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας
1. Χρέωση με το συμβολικό ποσό 300 ευρώ, για τη χρήση όλων των δημόσιων εξωτερικών και εσωτερικών χώρων που ανήκουν στο Δήμο για γυρίσματα οπτικοακουστικών προϊόντων.
2. Αξιοποίηση τόσο της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου (ΕΑΤΑ) όσο και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ κτλ.) για τη δανειοδότηση με εγγυοδοσία και χαμηλό επιτόκιο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του χώρου του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της παρούσας περιόδου αλλά και να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας τους.