Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι δεν ήταν τόσο έτοιμη να διοικήσει όσο διαφήμιζε στις 376 σελίδες του προεκλογικού προγράμματός της. Αυτό επιβεβαιώνεται από το σχέδιο προϋπολογισμού και από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που κατατέθηκαν σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.
Η νέα διοίκηση αφενός αποδεικνύεται δέσμια του παρελθόντος, αφού το όραμά της για την πόλη εξισώνεται ουσιαστικά με συνέχιση των επιλογών Καμίνη. Το Τεχνικό Πρόγραμμα εμφανίζει απορρόφηση για το 2020 που εκτιμάται κάτω από το 50%, ενώ περιορίζεται δραστικά από επισφάλειες παραδοτέων της προηγούμενης διοίκησης. Ο προϋπολογισμός Μπακογιάννη είναι αφετέρου δέσμιος σε έναν τακτικισμό που αντί να οραματίζεται το μέλλον της πόλης προγραμματίζει τις δαπάνες με βάση επιδιωκόμενα οφέλη στην επόμενη μάχη των δημοτικών εκλογών. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι έτσι οπισθοβαρές, με την συντριπτική πλειοψηφία των έργων να υλοποιούνται από το 2021 και μετά, τη στιγμή που οι ανάγκες της πόλης είναι επείγουσες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα σχολεία σε κάκιστη κατάσταση και άλλα με άμεσες ανάγκες μετεγκατάστασης.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι παράξενο που οι προτεινόμενες δράσεις είναι αποσπασματικές και ελλιπείς, χωρίς να εντάσσουν τα δομικά προβλήματα της πόλης σε έναν ορθολογικό σχεδιασμό. Καμία αναφορά στην αξιοποίηση της κτιριακής περιουσίας του Δήμου για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς, παρά το ότι το έλλειμμα του Δήμου και στους δυο τομείς είναι τεράστιο. Απόν το θέμα του κυκλοφοριακού, το οποίο απαιτεί άμεσα μια ολιστική προσέγγιση. Το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων δεν λύνει προβλήματα, δεν προβλέπει πράσινα σημεία και στέλνει τα σκουπίδια στη Φυλή. Απούσες επίσης από τις προτεραιότητες του μεγαλύτερου δήμου της χώρας η συστηματική αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης, αλλά και η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση των συνεπειών της! Καμία κουβέντα για πάρκα τσέπης, ελάχιστα έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του δήμου.
Για την Ανοιχτή Πόλη, ένας προϋπολογισμός που θα φρόντιζε πραγματικά για το μέλλον των δημοτών θα αναγνώριζε τις ανάγκες που θέτει η κοινωνική και η κλιματική κρίση που βιώνει η πόλη και θα τις διαχειριζόταν στα πλαίσια ενός σύγχρονου σχεδιασμού. Θα διατύπωνε ένα δυναμικό πρόγραμμα για τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, δρομολογώντας στα πλαίσιά του πάρκα τσέπης που είναι απαραίτητα για να ανασάνουν οι γειτονιές. Θα περιλάμβανε ένα τολμηρό σχέδιο διαχείρισης του οικιστικού αποθέματος του δήμου, αξιοποίησης των ακινήτων που του ανήκουν αλλά και διεκδίκησης περαιτέρω χώρων προς όφελος των δημοτών. Το δικό μας πρόγραμμα προβλέπει δημιουργία δημοτικών βιβλιοθηκών με αναγνωστήρια, χώρους δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, πολιτιστικά κέντρα σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και παραχώρηση χώρων σε δημιουργικές ομάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε παρεμβάσεις που έχουμε προτείνει, όπως τη διαμόρφωση των βιομηχανικών κτιρίων του εργοστασίου “Βότρυς” και του εκεί ελεύθερου χώρου σε πολυχώρο πολιτισμού και πρασίνου, την αξιοποίηση του χώρου της Κολούμπια με τη δημιουργία Μουσείου Ελληνικής Δισκογραφίας, ή τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στο Παγκράτι. Το πρόγραμμά μας προβλέπει ακόμα ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, με διαλογή στη πηγή και δημιουργία πράσινων σημείων σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, καθώς και διεύρυνση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης.
Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ανέτοιμη, καταθέτοντας ένα αποσπασματικό σχέδιο που στερείται σύγχρονης αντίληψης των πραγματικών προβλημάτων, διατηρώντας τις συντηρητικές πολιτικές των προκατόχων της και έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε μικροπαραταξιακά οφέλη. Στο σχέδιο αυτό, η Ανοιχτή Πόλη δεν μπορεί να συναινέσει.