Να υπερασπιστούμε την ταυτότητα της πόλης και την ασφάλεια των κατοίκων της: Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 6η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Να υπερασπιστούμε την ταυτότητα της πόλης και την ασφάλεια των κατοίκων της: Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 6η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη χτεσινή (13/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θέσαμε εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα που αφορούν την ταυτότητα της πόλης και την ουσιαστική ασφάλεια των κατοίκων της. Η κατάργηση του δημόσιου σχολείου μιας κεντρικής γειτονιάς και η αδράνεια στην επιβολή της νομιμότητας στο ξενοδοχείο Coco-Mat στου Μακρυγιάννη είναι ενέργειες που απειλούν τον πολυλειτουργικό χαρακτήρα της Αθήνας και δεν συμβάλουν σε μια πόλη φιλική προς τους κατοίκους της. Από την άλλη μεριά, η επικίνδυνη κατάσταση της παιδικής χαράς της οδού Δαφνομήλη στη Νεάπολη Εξαρχείων, καθώς και η απώλεια κρίσιμων ελεύθερων χώρων, λόγω των χρόνιων καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις, είναι συμπτώματα μιας πόλης που δεν δίνει στους κατοίκους της τον απαραίτητο χώρο για να κινούνται με ασφάλεια.

Ταυτότητα πόλης: 26ο Γυμνάσιο Αθηνών
Έναν χρόνο πριν, το Μάρτιο του 2022, κάτοικοι και σχολική κοινότητα είχαν κινητοποιηθεί, ενάντια στην αυθαίρετη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μετατρέψει το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών σε Πειραματικό Γυμνάσιο, απειλώντας να στερήσει μια κεντρική γειτονιά της πόλης από το μοναδικό καθολικά προσβάσιμο δημόσιο σχολείο που διαθέτει. Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με ομόφωνο ψήφισμά του, είχε ταχθεί ομόφωνα στο πλευρό των κατοίκων, ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 15ου Δημοτικού Σχολείου προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ενάντια στην υπουργική απόφαση.
Πριν λίγες μέρες, με τις αποφάσεις 343/2023 και 344/2023, το ΣτΕ δικαίωσε την προσφυγή του Συλλόγου και ακύρωσε την επίμαχη υπουργική απόφαση (μαζί με εκείνην που αφορούσε το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου). Το Υπουργείο όμως επέμεινε. Έχοντας αναδιαμορφώσει το πλαίσιο χαρακτηρισμού πειραματικών σχολείων, με τρόπο ώστε να παρακάμπτει τη δικαστική ακύρωση, προχώρησε στο χαρακτηρισμό των δύο σχολείων ως Πειραματικών, με το ΦΕΚ 1428/9-3-2023, και στη διασύνδεση του 26ο Πειραματικού Γυμνασίου με τα Μαράσλεια Δημοτικά Σχολεία.
Απέναντι στην εντυπωσιακή επιμονή του Υπουργείου, η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει το αίτημα κατοίκων και σχολικής κοινότητας να αποτραπεί οριστικά η μετατροπή του 26ου Γυμνασίου σε Πειραματικό. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να υποστηρίξει την ομόθυμη βούληση του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας από την Υπουργό να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η απόφαση του ΣτΕ και να μην αφήσει μια γειτονιά χωρίς το σχολείο της.
Ταυτότητα πόλης: Ξενοδοχείο Coco-Mat
Στις 14 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που δόθηκε στο Δήμο Αθηναίων, από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, για την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου της εταιρείας Coco-Mat στου Μακρυγιάννη. Ο επιχειρηματίας, από τη μεριά του, έχει κινήσει νομικές διαδικασίες για την υπεράσπιση των συμφερόντων του. Ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή για τις ενέργειες με τις οποίες θα συμβάλει στην επιβολή της νομιμότητας και την υλοποίηση της κατεδάφισης των ορόφων, όπως απαιτείται για τη διασφάλιση του πολυλειτουργικού χαρακτήρα της πόλης απέναντι σε επιχειρηματικές μονοκαλλιέργειες.

Ασφάλεια στην πόλη: Παιδική χαρά Νεάπολης
Δεν έχει περάσει χρόνος από τον Μάιο του 2022, όταν ένα πεντάχρονο παιδί τραυματίστηκε σοβαρά από πτώση καγκελόπορτας στην παιδική χαρά της οδού Δαφνομήλη στη Νεάπολη Εξαρχείων. Τότε, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για την ασυντήρητη και επικίνδυνη παιδική χαρά της γειτονιάς τους αντιμετωπίστηκαν από τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής με μια οξυγονοκόλληση και με μετάθεση της ευθύνης σε υποτιθέμενους βανδαλισμούς.
Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ακόμα ένα μικρό παιδί, ένα τρίχρονο αγόρι, τραυματίστηκε στο μάτι παίζοντας τραμπάλα, στην ίδια παιδική χαρά. Και όπως ενημερώνουν οι γονείς της περιοχής, ατυχήματα μικρότερα ή μεγαλύτερα είναι συνήθη πια στο συγκεκριμένο χώρο, όπως όταν ακόμα ένα παιδί, μαθητής νηπιαγωγείου, κατέληξε με ράμματα στο πρόσωπο, ύστερα από πτώση στο ακατάλληλο έδαφος, πριν λίγες εβδομάδες. Η περίπτωση της Δαφνομήλη δεν είναι η μόνη. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που επικρατεί, για παράδειγμα, και στην παιδική χαρά στο πάρκο “Βασίλης Αυλωνίτης” στη Ριζούπολη, και αλλού.
Τα ερωτήματα που έθεταν πριν έναν χρόνο οι κάτοικοι της Νεάπολης παραμένουν σήμερα κρίσιμα και ακόμα αναπάντητα: ποιος ελέγχει και υπογράφει, κάθε πότε και με βάση τι είδους κριτήρια, τα έγγραφα που πιστοποιούν την καταλληλότητα της παιδικής χαράς της γειτονιάς τους;
Ασφάλεια στην πόλη: Κοινόχρηστοι χώροι
Η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει, και ήδη χάνει, σημαντικούς χώρους αναψυχής και πρασίνου, χώρους που χρειάζεται η πόλη για να ανταπεξέλθει στην κλιματική κρίση. Αυτό είναι συνέπεια της μη ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων επί δεκαετίες, αλλά και του νόμου 4579/20 που απαγορεύει πλέον τη δεύτερη επανεπιβολή απαλλοτρίωσης.
Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να καταγράψει και να προσκομίσει σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τις εκκρεμείς απαλλοτριώσεις, ώστε να είναι δυνατή η προτεραιοποίησή τους και η ολοκλήρωση εκείνων τουλάχιστον των διαδικασιών που αφορούν εκτάσεις που η πόλη δεν μπορεί και δεν θέλει να χάσει.
Αναφερθήκαμε ενδεικτικά: στις εκκρεμείς απαλλοτριώσεις των οικοπέδων «Ριζόπουλου» και «Νησιώτη» στη Ριζούπολη, για τις οποίες δεν διαπιστώνεται πρόοδος, στο χώρο του ΚΤΕΛ Λιοσίων, που λόγω του μεγέθους του είναι πολύτιμος για μια περιοχή που στερείται πράσινων ελεύθερων χώρων, καθώς και στο οικόπεδο έκτασης 2.7 στρεμμάτων της ΔΕΗ επί της οδού Λάμψα, χαρακτηρισμένο ως πράσινο, σχετικά με το οποίο ζητήσαμε να ενημερωθούμε για την πρόοδο των διαδικασιών παραχώρησής του στο Δήμο Αθηναίων.

(φωτογραφία από τις περσινές κινητοποιήσεις για το 26ο Γυμνάσιο)