Ζητήματα που έθεσε η Ανοιχτή  Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων της 15ης Ιουνίου 2020

Ζητήματα που έθεσε η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων της 15ης Ιουνίου 2020

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων της 15ης Ιουνίου 2020, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

• Μεγάλος Περίπατος – Ειδικό Χωρικό Σχέδιο:
Ζητήσαμε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στη διαμόρφωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου: με ποιες διαδικασίες έγινε η ανάθεση του έργου και αν η δημοτική αρχή προτίθεται να προωθήσει στα πλαίσια του ΕΧΣ ρυθμίσεις για την προστασία του λιανεμπόριου, της μεταποίησης, των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της κατοικίας. Επισημάναμε ξανά ότι η έλλειψη διαβούλευσης και οι βιαστικές και πρόχειρες κινήσεις δεν βοηθούν στην επιτυχή υλοποίηση των παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας, όπως υποδεικνύει το φαινόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης που παρατηρήθηκε σήμερα, αλλά και οι ανακολουθίες ως προς τη λειτουργία του Τραμ που μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια διεύρυνσης της κινητικότητας.

• Προσφυγικό:
Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής σχετικά με τη στέγαση και την ομαλή ένταξη των προσφύγων που παίρνουν άσυλο και οδηγούνται έξω από τις δομές φιλοξενίας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πλατεία Βικτωρίας, με απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, είναι καταδικαστική τόσο για τον προσφυγικό πληθυσμό όσο και για τους κατοίκους της περιοχής που βλέπουν πάλι τη γειτονιά τους να υποβαθμίζεται. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να διερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρει το οικιστικό απόθεμα του Δήμου Αθηναίων και να πιέσει το αρμόδιο Υπουργείο για λύσεις.
Η Ανοιχτή Πόλη, μαζί με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζήτησαμε να επιτραπεί η είσοδος στον προαύλιο χώρο της Τεχνόπολης (όπου λαμβάνει πλέον χώρα το δημοτικό συμβούλιο) προσφύγων που έχουν ήδη πάρει πολιτικό άσυλο και που είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αγωνία τους και να αναζητήσουν ελπίδα για στοιχειώδεις όρους διαβίωσης. Η παράταξη του κύριου Μπακογιάννη τους κράτησε ωστόσο σε απόσταση, καταψηφίζοντας την πρόταση αυτή μαζί με την παράταξη του κύριου Κασιδιάρη. Η παράταξη Μπακογιάννη δεν έδωσε θετική ψήφο ούτε στο ψήφισμα που κατατέθηκε – και τελικά υπερψηφίστηκε – για να διεκδικήσει ο Δήμος Αθηναίων την υποστήριξη της κεντρικής διοίκησης για την εξασφάλιση της στέγασης αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση.

• Χώρος πρασίνου μετρό “Αμπελόκηποι”:
Ζητήσαμε να ανακληθούν οι άδειες οικοδομικών εργασιών στο χώρο πρασίνου, στο σταθμό του μετρό “Αμπελόκηποι” (Λεωφ. Αλεξάνδρας και Βουρνάζου), σύμφωνα και με το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, τους οποίους καλέσαμε στη συνεδρίαση για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου πρέπει να διευκρινιστεί και αυτός να κατοχυρωθεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

• Αποτεφρωτήριο:
Μετά και την πρόσφατη απόρριψη από το ΣτΕ των αιτήσεων ακύρωσης σχετικά με το χώρο εγκατάστασης Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στον Ελαιώνα, ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει για τους σχεδιασμούς της σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου.

• Λυκαβηττός:
Ζητήσαμε να προγραμματιστεί συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα του λόφου του Λυκαβηττού, τόσο σε σχέση με τις εργασίες στην Πράσινη Τέντα, όσο και σε σχέση με τη λειτουργία drive-in κινηματογράφου που δεν εναρμονίζεται με τα σημερινά ζητούμενα της έμφασης στο δημόσιο χώρο και στην κινητικότητα. Σε σχέση με τις εργασίες στην Πράσινη Τέντα, η Ανοιχτή Πόλη θα στηρίξει τους κατοίκους της περιοχής σε ενέργειες που θα υπερασπίζονται τη διαφανή και σύννομη αξιοποίηση του χώρου.