5 αφετηρίες για μια Αθήνα από την αρχή

5 αφετηρίες για μια Αθήνα από την αρχή

22 προγραμματικοί άξονες για να ζωντανέψουμε τις γειτονιές

Μια πόλη που προσφέρει περισσότερα στους ανθρώπους της.

Δικαίωμα στην κατοικία. Βάζουμε κανόνες στην βραχυχρόνια μίσθωση. Αξιοποιούμε τα εγκαταλειμμένα κτίρια: διαμερίσματα σε νέους Αθηναίους και νέες Αθηναίες. Αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή φτώχεια με τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για την εγκατάσταση φωτοβολταικών σε δημοτικά κτίρια

Καταλαβαίνω τις ανάγκες των παιδιών. Ασφαλείς, πιστοποιημένες παιδικές χαρές, κατάλληλες για παιδιά με αναπηρία. Επεκτείνουμε το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» και «Ανοιχτά σχολεία». Δίνουμε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων των σχολείων. Εξασφαλίζουμε απαλλαγή από τα τροφεία για όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Φροντίζω αυτούς που μας φρόντισαν! Ενισχύουμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, ιδρύουμε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Λέσχες φιλίας.

Λιγότεροι φτωχοί σε ένα πλούσιο Δήμο. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες και ειδικές διευκολύνσεις στους δικαιούχους του ΚΕΑ. Ενισχύουμε τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, το Κοινωνικό Φαρμακείο και Παντοπωλείο.

Τοξικοεξάρτηση: προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα Ολοκληρωμένο σχέδιο για Πρόληψη, Μείωση της Βλάβης, Θεραπεία και Κοινωνική Επανένταξη. Δημιουργούμε Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.

Η φροντίδα αφορά και τα ζώα που ζουν πλάι μας! Ιδρύουμε δημοτικό κτηνιατρείο. Δημιουργούμε χώρους για παιχνίδι σκύλων και χώρους προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων σε συντονισμό με εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις.

Μια πόλη ανθρώπινη και πράσινη

Κάθε τετραγωνικό μετράει! Δημιουργούμε μικρής κλίμακας διάσπαρτους πράσινους ελεύθερους χώρους (pocketparks) με επίσπευση απαλλοτριώσεων για την αναψυχή των πολιτών και τη βελτίωση του μικροκλίματος της πόλης. Πάρκα σε Γουδή, Ελαιώνα και Ακαδημία Πλάτωνος. Ολοκληρώνουμε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Προχωράμε σε ανάπλαση της περιοχής Σταθμού Λαρίσης και Πελοποννήσου.

Γυρίζουμε το διακόπτη / Ανοίγουμε την πόρτα. Αξιοποιούμε το κενό κτιριακό απόθεμα για κατοικία, πολιτισμό, κοινωφελείς χρήσεις, επιχειρηματικότητα. Σχεδιάζουμε την επανάχρηση εγκαταλειμμένων βιομηχανικών συγκροτημάτων που ανήκουν στον Δήμο.

Βγαίνουμε στο δρόμο (βιώσιμη κινητικότητα για όλες και όλους). Δημιουργούμε δημοτική συγκοινωνία. Τοπικά δίκτυα διαδρομών κατάλληλων για ΑμεΑ, πεζούς και ποδήλατα που θα συνδέουν σημαντικά σημεία της γειτονιάς (σχολεία, πάρκα, σταθμοί ΜΜΜ). Δημιουργούμε πράσινη διαδρομή που θα περιλαμβάνει ποδηλατόδρομο κατά μήκος των υπογειοποιημένων γραμμών του τρένου στα Σεπόλια.

Αθήνα πρωτεύουσα της ανακύκλωσης. Υλοποιούμε έκτακτο ολοκληρωμένο σύγχρονο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Ενισχύουμε την υπηρεσία καθαριότητας.

Συναγερμός για την κλιματική αλλαγή. Προωθούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση. Επενδύουμε στη χρήση ψυχρών οικοδομικών και νέων μονωτικών υλικών και δημιουργούμε δίκτυο δροσερών σημείων για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ζούμε και δημιουργούμε στην πόλη

Προορισμός Αθήνα. Σχεδιάζουμε νέα τουριστικά προϊόντα (πολιτισμός, γαστρονομία, αρχιτεκτονική). Αναδεικνύουμε την Αθήνα ως προορισμό ολιγοήμερων διακοπών (shortbreak destination). Προωθούμε τουριστικές διαδρομές σε όλη την έκταση του Δήμου. Δημιουργούμε μεγάλη υπαίθρια αγορά σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Φυτώριο ιδεών παραγωγής και εργασίας. Ιδρύουμε θερμοκοιτίδες νεοφυών επιχειρήσεων (startups) σε συνεργασία με τα ΑΕΙ της πόλης. Αναζωογονούμε εμπορικούς δρόμους και στοές σε κάθε γειτονιά με την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε αυτούς. Προσφέρουμε κίνητρα για επιστροφή μεταποιητικών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης. Θεσπίζουμε Συντονιστικό Κέντρο Ανάπτυξης ΚΑλΟ.

Πόλη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δημιουργούμε Κάρτα και Κόμβο πολιτισμού. Αποκεντρώνουμε τις δράσεις πολιτισμού προς όλες τις γειτονιές. Παρέχουμε χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης σε νέους δημιουργούς και πολιτιστικές ομάδες (π.χ. εργαστήρια, μουσικά studio) σε κάθε κοινότητα.

Μια πόλη που φροντίζει το σώμα μας. Ανέγερση 7 κλειστών γυμναστηρίων – προπονητηρίων. Τοποθετούμε γυμναστικά όργανα ανοικτού χώρου και φτιάχνουμε κλειστό γήπεδο στον Κολωνό. Στηρίζουμε τα αθλητικά σωματεία κόντρα στην έως τώρα λογική που τα έβλεπε ως πηγή εσόδων.

Μια Ανοιχτή Πόλη

Πόλη για όλες και όλους. Εξασφαλίζουμε στα Άτομα με Αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα απρόσκοπτη πρόσβαση και μετακίνηση στο δημόσιο χώρο και τις υπηρεσίες του Δήμου και ενθαρρύνουμε την επέκταση της προσβασιμότητας και στην ιδιωτική σφαίρα.

Αθήνα πόλη του κόσμου. Ενισχύουμε τις πολιτικές ένταξης προσφύγων και μεταναστών με εξασφάλιση βασικών δικαιωμάτων, σεβασμό στον πολιτισμό και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Συμμετοχή στα κοινά και τη λήψη αποφάσεων.

Αθήνα Πολύχρωμη πόλη. Στηρίζουμε το Athens Pride και διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Δημιουργούμε ένα πλέγμα δομών περίθαλψης και φροντίδας για κακοποιημένα λοατκι+ άτομα.

Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές. Υλοποιούμε νέα έργα ηλεκτροφωτισμού των γειτονιών. Κίνητρα για κατοικία και εμπορικές χρήσεις σε εγκαταλειμμένες περιοχές. Ασφαλείς δρόμους, πεζοδρόμια και παιδικές χαρές βάσει προδιαγραφών.

Ενεργή συμμετοχή για μια αποτελεσματική διαχείριση

μικροί Δήμοι – μια δημοκρατική πόλη. Προωθούμε πόρους και αρμοδιότητες προς τα Κοινοτικά Συμβούλια, θεσπίζουμε τοπικά δημοψηφίσματα, εφαρμόζουμε τον συμμετοχικό σχεδιασμό και προϋπολογισμό. Απομονώνουμε θεσμικά τη Χρυσή Αυγή.

Πλούσιος Δήμος με φτωχή διαχείριση; Αναποτελεσματικότητα τέλος. Διαφάνεια στις προμήθειες του Δήμου και δημόσιος απολογισμός. Αλλάζουμε τις προτεραιότητες στον προϋπολογισμό και προχωράμε σε αναδιανομή κονδυλίων. Διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις που η απερχόμενη διοίκηση άφησε ανεκμετάλλευτες.

Ψηφιακός Δήμος. Δυναμώνουμε τη φωνή των πολιτών μέσω πλατφόρμας διαβούλευσης και άμεσης επικοινωνίας. Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δήμου για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προγράμματα ανοιχτού λογισμικού. Ψηφιακές εφαρμογές «έξυπνης πόλης» με κοινωνικό έλεγχο των παραγόμενων δεδομένων και σεβασμό στην ιδιωτικότητα.