Ομιλία στην εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης με θέμα: «Πόλη, αυτοδιοίκηση και εργασία: για ποιους και με ποιους δουλεύει ο Δήμος;»

Ομιλία στην εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης με θέμα: «Πόλη, αυτοδιοίκηση και εργασία: για ποιους και με ποιους δουλεύει ο Δήμος;»

 

Σας καλωσορίζω και εγώ από την πλευρά μου – δυστυχώς αναγκαστικά καθυστερημένα λόγω άλλων ανελαστικών υποχρεώσεων – στην εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης με θέμα την πόλη, την αυτοδιοίκηση και την εργασία.

Εμείς ως Ανοιχτή Πόλη, ως αριστερά γενικότερα, έχουμε συνολικά διαφορετική μεθοδολογία και ιεραρχήσεις από τις κύριες αντίπαλες δημοτικές δυνάμεις. Ιεραρχήσεις που βάζουν μπροστά από τα συμφέροντα και τα κέρδη, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας. Αυτή η διαφορά είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε επιμέρους προγραμματική θέση, καθώς αποτελεί την βάση με την οποία εξετάζεται κάθε επιμέρους ζήτημα και προτείνονται λύσεις, τόσο όσον αφορά το ρόλο του δήμου ως εργοδότη, όσο και το γενικό πολιτικό ρόλο της δημοτικής αρχής στην Αθήνα.

Αναφορικά με το «με ποιους» δουλεύει ο δήμος…

Εμείς ως διοίκηση στο δήμο θέλουμε να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, να χρησιμοποιήσουμε την συλλογική εμπειρία των εργαζομένων στο δήμο. Οι εργαζόμενοι σήμερα δέχονται μία μεγάλη επίθεση που έχει να κάνει τόσο με τις αποδοχές και τα δικαιώματα τους, όσο και με μια γενικότερη επιχείρηση ηθικής απαξίωσης της εργασίας. Εμείς δεν βλέπουμε τους εργαζόμενους ως «κόστος», όπως τους αντιλαμβάνεται η σημερινή δημοτική αρχή και οι κυρίαρχες δυνάμεις.

Για εμάς, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και θα φροντίσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές τους.

Επιδίωξή μας είναι ένας δημοκρατικός Δήμος σε μια δημοκρατική πόλη. Ο αυταρχισμός, η αδιαφάνεια, ο συγκεντρωτισμός είναι ένα αδιέξοδο και αποτυχημένο μοντέλο διοίκησης, που δεν αφορά μόνο τους δημότες. Αφορά και τους εργαζόμενους στον δήμο.

Η δική μας αντίληψη βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα αυτής της λογικής. Θέλουμε σχεδιασμό και έργο που θα προκύπτει μέσα από ανοιχτό διάλογο και διαβούλευση και θα είναι ανοιχτό στον έλεγχο και την λογοδοσία.

Βασική μας επιδίωξη θα είναι η καθιέρωση σταθερών σχέσεων εργασίας στο Δήμο. Δεν μπορεί η δουλειά ενός Δήμου να μην βασίζεται σε αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας στον ίδιο του τον χώρο. Δεν θα αποδεχτούμε νέες απολύσεις. Όχι μόνο για την δυστυχία και την ανασφάλεια που προκαλούν σε εκατοντάδες εργαζόμενους. Αλλά και γιατί οι απολύσεις είναι εργαλείο μέσω του οποίου οι ΟΤΑ οδηγούνται σε πλήρη συρρίκνωση. Ο Δήμος θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς την ΚΕΔΕ, για να βελτιωθούν οι αποδοχές και οι παροχές υγείας όλων των εργαζομένων. Και θα είμαστε στο πλευρό όσων υπερασπίζονται στα δικαστήρια τις θέσεις εργασίας, στον βαθμό που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο Δήμαρχος θα έχει τακτική και άμεση επικοινωνία με τους υπαλλήλους. Θα έχει επίσης τακτικές υποχρεωτικές συναντήσεις με τα σωματεία των εργαζομένων, για θέματα συνθηκών και οργάνωσης της εργασίας.

Ξέρουμε ότι μέχρι τώρα η Δημοτική Αρχή δεν αναγνώριζε όπως άξιζε τον ρόλο των εργαζομένων. Αυτό θέλουμε να αλλάξει. Βασική μας αρχή είναι ο απόλυτος σεβασμός στην ανθρώπινη και υπαλληλική αξιοπρέπεια του κάθε εργαζόμενου.

Αναφορικά με το «για ποιους» δουλεύει ο δήμος…

Παράλληλα, ο δήμος μπορεί να κάνει πολλά παίζοντας τον πολιτικό ρόλο που του αντιστοιχεί δρώντας γενικά υπέρ των συμφερόντων της εργασίας, των ανθρώπων της δουλειάς και των ανέργων. Το βασικό ερώτημα είναι «για ποιους πρέπει να δουλεύει ο Δήμος;». Και σε αυτό το ερώτημα μας χωρίζει άβυσσος από τις συστημικές δυνάμεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμος μπορεί και πρέπει να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Είτε αξιοποιώντας τα εργαλεία που διαθέτει, είτε ρίχνοντας το πολιτικό του βάρος για την άσκηση πίεσης εκεί που χρειάζεται.

Αυτονόητα ο Δήμος οφείλει να εξαντλήσει τις δυνατότητές του, προκειμένου να υπερασπιστεί την πόλη αλλά και τους ανθρώπους της. Η προσπάθεια στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και των καταστημάτων στις γειτονιές, η οργανωμένη υποστήριξη σε συνεταιριστικά εγχειρήματα ή σε καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, είναι μια προγραμματική θέση που στοχεύει ακριβώς σε αυτό: να βάλει ο δήμος πλάτη, ώστε η πόλη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Κομμάτι της πολιτικής αυτής είναι, φυσικά, και η οργάνωση της αλληλέγγυας δράσης. Δεν βλέπουμε την αλληλεγγύη μόνο ως υπόθεση χορηγών, όπως κάνει ο κ. Καμίνης. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει τον Δήμο είναι η στήριξη των πιο αδύναμων. Αυτών που κοιμούνται στα παγκάκια, αυτών που τρώνε στα σκουπίδια, αυτών που ζουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, αυτών που κινδυνεύουν με αρπαγή της κατοικίας τους λόγω οφειλών στην τράπεζα. Ο Δήμος πρέπει να οργανώσει την αλληλεγγύη στην πόλη, στήνοντας δικά του δίκτυα, αλλά και με τον συντονισμό όλων των κοινωνικών πρωτοβουλιών που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Τέλος πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών. Πρώτο θέμα εδώ είναι η προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση του νερού, που θα μετατρέψει σε εμπόρευμα ένα κρίσιμο κοινωνικό αγαθό. Η εμπειρία από άλλες χώρες είναι τρομακτική. Και μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι αντίπαλοι υποψήφιοι αρνούνται να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα.

Εννοείται, φυσικά, ότι ο Δήμος θα είναι παρών πάντα εκεί που χρειάζεται, για να υποστηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων, τόσο στους χώρους δουλειάς, όσο και στις κινητοποιήσεις τους. Γιατί η υπεράσπιση της εργασίας είναι πρώτα απ’ όλα υπόθεση της ίδιας της κοινωνίας.

Θα ήθελα να τελειώσω με αυτό: το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η Δημοτική πολιτική, αποτελεί κατ’ αρχήν θέμα πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων της Δημοτικής αρχής. Περισσότερο, όμως, είναι θέμα ενεργοποίησης των ίδιων των κοινωνικών δυνάμεων για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης στην πόλη. Αυτές ακριβώς τις δυνάμεις επιδιώκει να απελευθερώσει η «Ανοιχτή Πόλη», με το κάλεσμα που απευθύνει για μια ιστορική αλλαγή στα δημοτικά πράγματα στην Αθήνα. Ένα κάλεσμα για να αλλάξουμε την πόλη και, μαζί, να αλλάξουμε την ίδια μας τη ζωή.