Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5» και στην εκπομπή «Δύο στο κόκκινο», ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφέρθηκε στα θέματα της πόλης και τις προτάσεις της Ανοιχτής Πόλης.
Για το ζήτημα της χωροταξίας και των ελεύθερων χώρων, ανέφερε ότι «υπάρχουν οι πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές ιδέες για αναπλάσεις χώρων που, αν χρησιμοποιηθούν με ολοκληρωμένο τρόπο, θα μπορούσαν να δώσουν μια διαφορετική εικόνα στην πόλη». «Εμείς έχουμε εντοπίσει κάποιες αστικές αναπλάσεις, και είναι μέσα στο πρόγραμμά μας εδώ και χρόνια. Έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες, ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση να κάνουμε κάτι επιτέλους για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των προσδοκιών του κόσμου από την τοπική αυτοδιοίκηση υποστήριξε ότι «τα τελευταία 3,5 χρόνια, οι προσδοκίες έχουν πέσει ακόμα περισσότερο σε σχέση με τη δημοτική αρχή του κ. Καμίνη», καθώς και ότι «ο κ. Καμίνης έχει κάνει τα πάντα για να περάσει στον κόσμο την αντίληψη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά». Αντίθετα, ο Γ. Σακελλαρίδης ζήτησε από τους πολίτες να έχουν αυξημένες προσδοκίες από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και «από κάθε πολιτική εξουσία».
Όσον αφορά την κατάσταση του δήμου Αθήνας, ο Γ. Σακελλαρίδης επέκρινε τον απερχόμενο δήμαρχο, λέγοντας ότι «το νοικοκύρεμα του κ. Καμίνη μας θυμίζει το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας. Όταν έχεις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους και δεν τους τα δίνεις, δημιουργείς πρωτογενές πλεόνασμα». Επίσης, αναφέρθηκε σχετικά στην κακή κατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στην πόλη. «Ηλεκτροφωτισμός δεν υπάρχει, γιατί ο δήμος δεν έχει υλικά, γιατί δεν προσέρχονται προμηθευτές λαμπτήρων στους διαγωνισμούς του δήμου, γιατί ο δήμος τους χρωστάει λεφτά και ξέρουν ότι ο δήμος δεν τους πληρώνει» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αντίστοιχη περίπτωση έχουμε και στη διεύθυνση οδοποιίας, όπου δεν υπάρχει άσφαλτος στις αποθήκες του δήμου».
Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο Γ. Σακελλαρίδης είπε ότι «από το 2008 είχαμε δώσει μάχη για να προστατεύσουμε και τα συμφέροντα του δήμου της Αθήνας και τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού», κατηγορώντας τον Ν. Κακλαμάνη ότι «είχε προσδέσει το όλο project του Ελαιώνα με τα συμφέροντα ενός μεγαλοεργολάβου, κατά παράβαση της νομιμότητας, το οποίο, τελικά αποδείχτηκε ανέφικτο». «Αν είχε ξεκινήσει αυτό το έργο, σήμερα θα είχε παραμείνει ένα γιαπί στον Ελαιώνα», ανέφερε, ενώ ενέταξε τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στο γήπεδο της λεωφόρου με «ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, από τα Κουντουριώτικα μέχρι τα Προσφυγικά».
Για το ζήτημα των προσφυγικών επανέλαβε την αντίθεσή του στην παραχώρησή τους στο ΤΑΙΠΕΔ, αναφέροντας ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα για να ακυρώσουμε την παραχώρηση των προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ». Αναφερόμενος στις προτάσεις της «Ανοιχτής Πόλης», είπε ότι «τα προσφυγικά θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό και να αξιοποιηθούν ως ξενώνας για τους συγγενείς των καρκινοπαθών στον Αγ. Σάββα, που τώρα μένουν στα αυτοκίνητα». «Θα μπορούσε επίσης να γίνει μουσείο ιστορικής μνήμης για τους πρόσφυγες, αλλά και χώροι κοινωνικής κατοικίας και στέγασης συνεταιριστικών οικονομικών εγχειρημάτων», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στα αναξιοποίητα κτήρια στο κέντρο της Αθήνας είπε: «Εμείς στο πρόγραμμά μας μιλάμε για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων και του δήμου, και του δημοσίου και των ιδιωτών, τα οποία, αυτή τη στιγμή, επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες τους», συμπληρώνοντας ότι «μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, που έχουν να κάνουν με την κοινωνική κατοικία, με την πολιτιστική δημιουργία και με τη στέγαση συνεργατικών εγχειρημάτων, με τους οποίους θα αποζημιώνονται με ένα μίσθωμα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες». «Ζούμε μια τεράστια αναντιστοιχία. Υπάρχουνε χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι έχουνε ανάγκη από μια στέγη, και την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη προσφορά κτηρίων εγκαταλελειμμένων, τα οποία ρημάζουν μέσα στην πόλη».
Ο Γ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε και στα πολλά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας που έχουν κλείσει και έχουν περάσει σε τράπεζες. «Κάποια από αυτά θα μπορούσανε να γίνουν φοιτητικές εστίες, το οποίο θα ήταν πολύ θετικό και για τη ζωή της πόλης», είπε χαρακτηριστικά.
Για το ζήτημα της καθαριότητας, ο Γ. Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι «ο κ. Καμίνης έχει αποτύχει παταγωδώς στο ζήτημα της καθαριότητας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μας λένε οι πολίτες είναι ότι και δεν έχουμε κάδους και οι δρόμοι δεν είναι καθαροί και οι κάδοι που υπάρχουν δεν πλένονται ποτέ και αποτελούν εστίες μόλυνσης».
Επίσης, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι «έχει απαξιωθεί κάθε έννοια ανακύκλωσης και το αποτέλεσμα είναι επιπλέον οικονομικό κόστος για το δήμο. Τα σκουπίδια από τους μπλε κάδους δεν ανακυκλώνονται και πάνε στις χωματερές και επειδή κοστολογούνται με τον τόνο, αυτό σημαίνει μεγαλύτερες δαπάνες του δήμου προς τον ιδιώτη που διαχειρίζεται τα σκουπίδια μέσα στη χωματερή», ενώ προσέθεσε ότι «εκκρεμεί το μέλλον 650 συμβασιούχων στην καθαριότητα, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη γι αυτούς, το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο», συνδέοντας ευθέως το μνημόνιο με τα αυτοδιοικητικά προβλήματα. «Και ο κ. Καμίνης και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μας λένε να αφήσουμε απ’ έξω το μνημόνιο από την αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς γι’ αυτούς η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή, γιατί τα αποτελέσματα της πολιτικής του μνημονίου τα βλέπουμε και στην καθαριότητα της πόλης», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Γ. Σακελλαρίδης χαρακτήρισε το ζήτημα της ασφάλειας «σημαντικό», λέγοντας ότι «είναι καθολικό δικαίωμα των πολιτών». «Ειδικά αυτοί που νιώθουν τη μεγαλύτερη ανασφάλεια, είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας», ανέφερε. «Το θέμα είναι να δούμε πως μπορεί να γίνει η πόλη πιο ασφαλής. Η αστυνομία σίγουρα είναι ένας παράγοντας, αλλά αν μείνουμε μόνο εκεί έχουμε χάσει το παιχνίδι. Η ασφάλεια εξαρτάται και από τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Όταν υπάρχει εξαθλίωση αυξάνεται και η παραβατικότητα. Αυτό που οφείλει να κάνει ο δήμος, είναι να δώσει έμφαση στην κοινωνική πολιτική, στην ανάπλαση των δημόσιων χώρων και στην πολιτιστική έκφραση, ώστε να αποκτήσουν ζωή οι γειτονιές», είπε κλείνοντας.