Πλατεία Βάθης – Άγιος Παύλος

Η περιοχή της πλατείας Βάθης – Άγιου Παύλου, γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, ορίζεται από τις οδούς Λιοσίων και Μάρνης, την πλατεία Καραϊσκάκη και το σταθμό Λαρίσης.

Στην περιοχή γύρω από την πλατεία Βάθη –η οποία είναι σημαντικός κυκλοφοριακός κόμβος- συναντά κανείς κυρίως πολυώροφα κυρίως μεταπολεμικά κτίρια, πολυκατοικίες ή κτίρια γραφείων. Σε προηγούμενες δεκαετίες, η περιοχή αποτελούσε ισχυρό κέντρο διοίκησης, γραφείων, υπηρεσιών και κατοικίας. Σήμερα, ένα σημαντικό μέρος των προγενέστερων αυτών χρήσεων έχει φύγει από την περιοχή, λόγω και των διαδικασιών αποκέντρωσης. Η περιοχή του Άγιου Παύλου είναι αρκετά πυκνοδομημένη περιοχή κατοικίας, με παρουσία και εργαστηρίων και μικρών παραγωγικών μονάδων. Η περιοχή παρουσιάζει χαρακτηριστικά γειτονιάς, με ομοιογένεια και εσωτερική συνοχή.

Συνολικά στην περιοχή, είναι έντονη η παρουσία και εγκατάσταση μεταναστευτικών ομάδων, οι οποίες έχουν δημιουργήσει και νέα δίκτυα (όπως καταστήματα εθνοτικού εμπορίου ή χώρους λατρείας).

Από τα χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής είναι το νεοκλασικό κτίριο της βίλας Τράιμπερ και η ομώνυμη πλατεία της. Η περιοχή διαθέτει, ακόμη, σημαντικό αριθμό αξιόλογων κτιρίων των αρχών του 20ου αιώνα. Τα περισσότερα από αυτά είναι πρώην ξενοδοχεία (όπως το Sans Rival) που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή λόγω της άμεσης σχέσης της με το σταθμό Λαρίσης.

περισσότερα:
Ανάμεσα σε δύο πλατείες: Βάθης – Άγιος Παύλος