Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Οκτωβρίου, η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε ψήφισμα καταδίκης της ενέργειας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπογδάνου να δημοσιοποιήσει τα ονόματα μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας, για λόγους ρατσιστικής και ξενοφοβικής προπαγάνδας, θεωρώντας σημαντικό η αναφορά στον βουλευτή να είναι ρητή και επώνυμη. Ιδιαίτερα μπροστά στην ένταση των νεοναζιστικών επιθέσεων των τελευταίων ημερών, το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πάρει ξεκάθαρη στάση υπέρ της ισότιμης πρόσβασης όλων των παιδιών στο σχολείο και να καταδικάσει πρακτικές και ρητορικές μίσους που δεν έχουν θέση στην πόλη μας. Ο κ. Μπακογιάννης και η παράταξή του καταψήφισαν την πρότασή μας, μαζί με τα υπολείμματα των νεοναζί στο δημοτικό συμβούλιο, καλύπτοντας έτσι τον κ. Μπογδάνο και ξεχνώντας ότι η Αθήνα έχει υποφέρει από τη δράση των νεοναζί και οφείλει στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στην ακροδεξιά μισαλλοδοξία.
Θέσαμε επίσης τα παρακάτω ζητήματα, εκτός ημερήσιας διάταξης:
• Μεταφέραμε στο δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα κατοίκων των Άνω Πατησίων, το οποίο συντάχθηκε κατά την πρόσφατη συγκέντρωση/συνάντηση κατοίκων, φορέων, συλλόγων και δημοτικών παρατάξεων στο Κτήμα Δρακόπουλου. Οι κάτοικοι ζητούν να απαλλοτριωθεί ο χώρος του Κτήματος από τον Δήμο Αθηναίων, ώστε να αποδοθεί αυτός στους κατοίκους ως κοινωφελής ελεύθερος χώρος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αλληλέγγυων δράσεων. Η πρόσφατη κατεδάφιση ενός ακόμα στοιχείου της αρχιτεκτονικής βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης στο χώρο του Κτήματος υπογραμμίζει ότι το καθεστώς εγκατάλειψης του Κτήματος Δρακόπουλου δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, τον αγώνα των κατοίκων για απόκρουση των σχεδίων οικοδόμησης του χώρου και για την ανάδειξή του σε ελεύθερο χώρο-ανάσα για την περιοχή.
• Υπογραμμίσαμε την απειλή που θέτουν στο αστικό πράσινο οι εργασίες για τη νέα γραμμή του μετρό. Τα σχέδια για αντικατάσταση των κομμένων δέντρων – 1200 σύμφωνα με τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις της Αττικό Μετρό, 2500 σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου – παραπέμπονται στο αόριστο μέλλον, χωρίς να υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο αντισταθμιστικών δεντροφυτεύσεων. Η Ανοιχτή Πόλη κάλεσε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει τον περιορισμό των απωλειών σε πράσινο, μέσα από κατάλληλες και εφικτές τροποποιήσεις του σχεδιασμού της γραμμής. Ζητήσαμε επίσης τον προγραμματισμό της συζήτησης του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και προτείναμε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα παρακολουθεί το έργο.
• Η επιμονή του Υπουργείου στην ανορθολογική διάταξη περί ιθαγένειας έχει σαν αποτέλεσμα τον ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστριών καθαριστριών των σχολείων της πόλης από την εργασία τους, σε μια περίοδο μάλιστα που οι ανάγκες των σχολείων είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Για πολλοστή φορά, καλέσαμε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση λύση που να εξασφαλίζει την επιστροφή τους στις θέσεις εργασίας τους.
• Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει για την έγκαιρη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, αλλά και τη διεκδίκηση επιπλέον κονδυλίων, ώστε να ανταπεξέλθουν αυτές στις ανάγκες του αυξημένου φέτος δυναμικού μαθητών και μαθητριών. Πολλά σχολεία της πόλης αντιμετωπίζουν σήμερα ανεπίτρεπτα προβλήματα βασικών υποδομών. Ενδεικτικά, ελλείψεις στις συνδέσεις αποχέτευσης, ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, όπως στα νηπιαγωγεία της οδού Ιακωβάτων, φθαρμένα και επικίνδυνα δάπεδα, αλλά και ελλείψεις σε βασικά υλικά.
• Τονίσαμε την ανάγκη να διαμορφώσει ο Δήμος Αθηναίων ένα σχέδιο για τη διευκόλυνση του μαζικού εμβολιασμού μεταναστών και προσφύγων, σε συνεργασία με τις μεταναστευτικές κοινότητες και με ειδική μέριμνα για όσους έχουν ελλείψεις σε νομιμοποιητικά έγγραφα. Η δημοτική αρχή θα πρέπει και να διεκδικήσει από την Πολιτεία κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις που να εξασφαλίζουν την ευρεία και ασφαλή για τους ίδιους συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών στον εμβολιασμό.
• Επισημάναμε στη δημοτική αρχή ότι, κάτω από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί απαλλοτριώσεων, ο Δήμος Αθηναίων κινδυνεύει να χάσει χώρους που έχει ανάγκη για κοινωφελή αξιοποίηση και κοινωνικές χρήσεις. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει με διαφάνεια για τα ακίνητα που κινδυνεύουν και για τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει ώστε αυτά να περιέλθουν στην κυριότητα του Δήμου προς όφελος των δημοτών.
• Θέσαμε το θέμα των γηπέδων αντισφαίρισης στο Αττικό Άλσος που αιφνιδιαστικά παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικό όμιλο. Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει τον αγώνα κατοίκων και αθλούμενων για ελεύθερη άθληση. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να παρέμβει για να ανακληθεί η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για παραχώρηση των γηπέδων, ώστε αυτά να επανακτήσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους.
• Η Ανοιχτή Πόλη καλωσόρισε την κίνηση της δημοτικής αρχής να παρέμβει στη δίκη για το Γηροκομείο, μια κίνηση όμως που έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, παρά τις παραινέσεις μας, χαρίζοντας ευελιξία κινήσεων στους εκπροσώπους του καταδικασμένου αρχιμανδρίτη Μπούμπα. Η Ανοιχτή Πόλη έχει στηρίξει με ανθρώπους της τις προσπάθειες για διάσωση του Γηροκομείου Αθηνών και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για την επαναφορά του ιδρύματος στην κανονικότητα.