O υποψήφιος δήμαρχος, με την Ανοιχτή Πόλη, Νάσος Ηλιόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην huffingtonpost.gr και το δημοσιογράφο Πάνο Τουμάση, ο οποίος γράφει στην εισαγωγή της συνέντευξης: «Η εντύπωση που μπορεί να σχηματίσει κάποιος για το Νάσο Ηλιόπουλο- από κοντά πλέον… Άνθρωπος με αίσθηση του χιούμορ, πίστη στις δυνατότητες του και με εμφανή διάθεση να τη μεταδώσει στους άλλους. Δεν διστάζει να δηλώσει έτοιμος για ρήξεις μπροστά στο καλό του Δήμου, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κυβέρνηση του κόμματος που τον στηρίζει»
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και τις λύσεις που προτίθεται να δώσει, ενώ στην ερώτηση σχετικά για το πως θα λύσει τα προβλήματα της Αθήνας, όταν οι προηγούμενοι δήμαρχοι δεν τα κατάφεραν, απάντησε:
«Για τον ίδιο λόγο που μετά την θητεία μου στο Υπουργείο Εργασίας ακούτε συχνά θετικές ειδήσεις από την επιθεώρηση εργασίας σε αντίθεση με το τι γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Παραλάβαμε αδήλωτη εργασία στο 19,2% και αυτή την στιγμή είναι στο 8,9%. Δεν φοβάμαι ούτε την δουλειά, ούτε την σύγκρουση».
Σε ερώτηση σχετικά με την αυτοδιοίκητή του προϋπηρεσία, ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε: «Η δική μου προϋπηρεσία στα αθηναϊκά προβλήματα ξεκινάει από όταν γεννήθηκα! Ξέρετε μεγάλωσα στα Πατήσια, οπότε δεν χρειάζομαι οδηγό για να περιηγηθώ στις πίσω αυλές τις πόλης. Αν μιλάμε όμως πιο συγκεκριμένα για την προϋπηρεσία στη διαχείριση, θα έλεγα ότι προσκομίζω την εμπειρία της παρουσίας μου στο ΣΕΠΕ και στο Υπουργείο Εργασίας. ¨Όταν πήγα στο ΣΕΠΕ δεν είχα προϋπηρεσία τυπική στο σώμα επιθεωρητών εργασίας. Μέσα σε λίγους μήνες είχαμε επιβάλει πρόστιμα σε μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούσαν παράνομα και υπερωριακά τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενές τους. Ε, αυτό το μοντέλο θα ακολουθήσω και στο δήμο: ρήξη με τις αδράνειες, άμεσες λύσεις για χρόνια προβλήματα, σχέδιο για μια νέα εικόνα».
Για τους συνυποψηφίους του, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε: «Σε μία φράση, εγώ θα έβλεπα το δίλημμα αυτών των εκλογών ως εξής: Αθήνα από την αρχή ή Αθήνα από τα παλιά. Δυστυχώς και οι δύο υποψηφιότητες (Μπακογιάννης – Γερουλάνος) φέρουν ένα βάρος διοίκησης αυτής της πόλης. Ο κ. Μπακογιάννης έχει φτιάξει ένα συνδυασμό που έχει ανθρώπους που έχουν διοικήσει και σε αυτή τη δημοτική αρχή αλλά και στις προηγούμενες με μεγάλες αποτυχίες στην καθημερινότητα της πόλης.
Ο κ. Γερουλάνος συνεχίζει την παράδοση της παράταξης του κ. Καμίνη. Μιας παράταξης που έχασε την καθημερινότητα της πόλης. Προφανώς και θα πρέπει να συνεργαστούμε σε συγκεκριμένα πεδία, αλλά νομίζω στις πραγματικές λύσεις που χρειάζεται η πόλη, βρίσκονται πάρα πολύ πίσω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουνε οι γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο το ιστορικό κέντρο και η βιτρίνα της πόλης, που μου δίνεται η αίσθηση ότι εστιάζουν και οι δύο, γιατί αυτό είναι το κομμάτι της πόλης που γνωρίζουν».
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξη, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο huffingtonpost.gr:
Μιλώντας στη HuffPost Greece για τον Δήμο της Αθήνας που σχεδιάζει, ο Νάσος Ηλιόπουλος αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται.
Σημείο συνάντησης μας για το βιντεοσκοπημένο μέρος της συνέντευξης, ήταν η πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο. Μεσημέρι μίας ανοιξιάτικης Παρασκευής, σε μία γειτονιά του κέντρου που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «υποβαθμισμένη», αναρωτιόμουν τι έκανε ένα νέο πολιτικό –μόλις 36 ετών- και χωρίς καμία προϋπηρεσία στα δημοτικά πράγματα, να αποφασίσει να ασχοληθεί με τα προβλήματα του Δήμου της Αθήνας.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Νάσος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Ασχολείται ενεργά με την πολιτική από το 2002, το 2016 ανέλαβε Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ενώ από τον Φεβρουάριο του 2018 και, για ένα χρόνο, διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας.
Όμως μέχρι την ανακοίνωση του ονόματος του από τον ΣΥΡΙΖΑ ως επικεφαλής του Συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για το Νάσο Ηλιόπουλο.
Παρατήρηση πρώτη: αποδείχθηκε συνεπής στο ραντεβού μας, με ακρίβεια λεπτού. Έφτασε περπατώντας, χωρίς κάποια συνοδεία επιτελών ή φίλων του. Μέχρι να πλησιάσει στο τραπέζι μας, μιλούσε στο κινητό ενώ χαιρετήθηκε και με αρκετούς θαμώνες της πλατείας.
Παρατήρηση δεύτερη: η εντύπωση που μπορεί να σχηματίσει κάποιος για το Νάσο Ηλιόπουλο- από κοντά πλέον… Άνθρωπος με αίσθηση του χιούμορ, πίστη στις δυνατότητες του και με εμφανή διάθεση να τη μεταδώσει στους άλλους. Δεν διστάζει να δηλώσει έτοιμος για ρήξεις μπροστά στο καλό του Δήμου, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κυβέρνηση του κόμματος που τον στηρίζει. Μιλά για την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μοιράζεται μαζί μας το όραμα του και τα σχέδια που κάνει για την Αθήνα. Ποια είναι ακριβώς; Απαντήσεις στην συνέντευξη που ακολουθεί…
HuffPost: Σχετικά με την υποψηφιότητα σας ως δήμαρχος Αθηναίων. Είστε νέος άνθρωπος. Για ποιον λόγο επιλέξατε να διεκδικήσετε τη δημαρχεία και αν τυχόν ισχύουν όσα ακούγονται περί στενών σχέσεων με τον Αλέξη Τσίπρα δηλαδή ουσιαστικά ότι ήσασταν μια κομματική επιλογή και λόγω της πολύ καλής σχέσης με τον πρωθυπουργό.
ΝΗ: Νομίζω ότι ειδικά ένας κόσμος της γενιάς μου έχει ευθύνη να ασχοληθεί με τα ζητήματα της πόλης αυτή τη στιγμή γιατί είμαστε μια γενιά που στερούμαστε το δικαίωμα να ζήσουμε στο κέντρο της πόλης που έχουμε μεγαλώσει και έχουμε γεννηθεί λόγω του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πως αυτό επηρεάζει το ζήτημα της κατοικίας. Την ίδια στιγμή, ανήκω σε μια γενιά που για πρώτη φορά βάζει με μεγάλη ένταση νέα προβλήματα όπως το οικολογικό ζήτημα και η ανακύκλωση είναι ένα κεντρικό ερώτημα για την Αθήνα και πως η Αθήνα θα είναι μια βιώσιμη πόλη. Ως προς τις προσωπικές σχέσεις, είχα την χαρά να έχω προλάβει και να έχω ζήσει τον Αλέξη Τσίπρα ως γραμματέα της νεολαίας. Δε νομίζω ότι ήταν αυτό το κριτήριο. Η πρόταση ήταν μια ομόφωνη απόφαση της δημοτικής κίνησης, της Ανοιχτής Πόλης και με πολύ μεγάλη χαρά επέλεξα να κάνω αυτό το βήμα και να υπηρετήσω την πόλη στην οποία έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει και στην οποία ζω αυτή τη στιγμή.
HuffPost: Τελικά πόσο στενή μπορεί ή πρέπει να είναι η σχέση ενός Δημάρχου με τον Πρωθυπουργό;
NH: Ξέρετε, οι σχέσεις δεν λειτουργούν σαν διακόπτες on/off. Ο Δήμαρχος Αθηναίων θα πρέπει να διεκδικεί έναν δήμο που δίνει περισσότερα στους πολίτες του και για την επίτευξη αυτού του στόχου να συνδιαλέγεται με την κεντρική εξουσία. Για να ξεκαθαρίσω όμως κάτι. Ο δήμαρχος δεν πρέπει να είναι το μακρύ χέρι του πρωθυπουργού στην πόλη, ούτε να οραματίζεται πότε θα γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός, δηλαδή χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Διακριτοί ρόλοι και προγραμματική συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Κάθε παρέκκλιση από αυτό, ναρκοθετεί τη δυνατότητα ενός αποτελεσματικού δημάρχου.
HuffPost: Γιατί πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να λύσετε προβλήματα της Αθήνας όταν δεν τα κατάφεραν προηγούμενοι Δήμαρχοι;
NH: Για τον ίδιο λόγο που μετά την θητεία μου στο Υπουργείο Εργασίας ακούτε συχνά θετικές ειδήσεις από την επιθεώρηση εργασίας σε αντίθεση με το τι γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Παραλάβαμε αδήλωτη εργασία στο 19,2% και αυτή την στιγμή είναι στο 8,9%. Δεν φοβάμαι ούτε την δουλειά, ούτε την σύγκρουση.
HuffPost: Άνθρωποι με σημαντική πολιτική διαδρομή που έχουν περάσει και από το Δήμο (Μπέης, Έβερτ, Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, Καμίνης) και που δεν έλυσαν τα χρόνια προβλήματα της Αθήνας, πχ απορρίμματα, τελικά τι ήταν κατά τη γνώμη σας; Ανεπαρκείς; Αδιάφοροι; Γιατί δεν τα κατάφεραν;
NH: Νομίζω ότι τα ονόματα που παραθέτετε έχουν αφήσει διαφορετικό αποτύπωμα στην πόλη. Ο Δημήτρης Μπέης έκανε έργο για την Αθήνα για παράδειγμα, ενώ η κυρία Μπακογιάννη έταξε πολλά, εκλέχθηκε εύκολα, έπραξε ελάχιστα, και εγκατέλειψε τη δημαρχία. Προφανώς στην περίπτωσή της η αποτυχία της έχει να κάνει με την βιασύνη της να γίνει υπουργός. Σε άλλες περιπτώσεις, πιστεύω ότι η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων είχε να κάνει με μια βολική λογική business as usual. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Η Αθήνα σήμερα θάβει το 92% των απορριμμάτων της επειδή η δημαρχία Καμίνη λειτούργησε με τη λογική να “θάβει” το πρόβλημα στον ΧΥΤΑ Φυλής, αντί να προωθεί πολιτικές ανακύκλωσης. Σε λίγο καιρό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τα όρια αυτής της επιλογής. Εγώ έχω άλλη αντίληψη. Αποτελεσματική διαχείριση που ταυτόχρονα δημιουργεί υποδείγματα επίλυσης προβλημάτων.
HuffPost: Εν μέσω προεκλογικής μάχης για τον Δήμο της Αθήνας σας αφήσαμε να επιλέξετε το μέρος στο οποίο θα σας φιλοξενήσουμε. Βρισκόμαστε Μεταξουργείο, στην πλατεία Αυδή. Για ποιό λόγο επιλέξατε να γίνει εδώ αυτή η συνέντευξη;
ΝΗ: Πρώτα απ’ όλα επέλεξα να έρθουμε εδώ, στο Μεταξουργείο, στην πλατεία Αυδή, γιατί το καφέ που καθόμασταν είναι πάρα πολύ ωραίο και στέκι για πολλά χρόνια. Είναι μια πολύ όμορφη γειτονιά και η πλατεία που καθόμαστε φέρει το όνομα ενός πολύ σημαντικούς ανθρώπου της αυτοδιοίκησης, αλλά και γιατί είναι μία γειτονιά στην οποία προσπάθησα να βρω να νοικιάσω σπίτι και δεν κατάφερα λόγω AirBnB. Mάλιστα εδώ που είμαστε, ένα στενό πιο δίπλα, υπάρχει ένα μεγάλο συγκρότημα όπου η (ιδιοκτήτρια) εταιρεία διώχνει τους ενοικιαστές για να βάλει τα σπίτια στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
HuffPost: Πόσο ρεαλιστικό είναι να θεωρείτε ότι ένας άνθρωπος χωρίς προϋπηρεσία στα δημοτικά θέματα θα καταφέρει να δώσει λύσεις;
NH: Η δική μου προϋπηρεσία στα αθηναϊκά προβλήματα ξεκινάει από όταν γεννήθηκα! Ξέρετε μεγάλωσα στα Πατήσια, οπότε δεν χρειάζομαι οδηγό για να περιηγηθώ στις πίσω αυλές τις πόλης. Αν μιλάμε όμως πιο συγκεκριμένα για την προϋπηρεσία στη διαχείριση, θα έλεγα ότι προσκομίζω την εμπειρία της παρουσίας μου στο ΣΕΠΕ και στο Υπουργείο Εργασίας. ¨Όταν πήγα στο ΣΕΠΕ δεν είχα προϋπηρεσία τυπική στο σώμα επιθεωρητών εργασίας. Μέσα σε λίγους μήνες είχαμε επιβάλει πρόστιμα σε μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούσαν παράνομα και υπερωριακά τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενές τους. Ε, αυτό το μοντέλο θα ακολουθήσω και στο δήμο: ρήξη με τις αδράνειες, άμεσες λύσεις για χρόνια προβλήματα, σχέδιο για μια νέα εικόνα.
HuffPost: Ιεραρχήστε τα προβλήματα του Δήμου, δίνοντας και την προτεινόμενη από εσάς λύση.
NH: Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η πεποίθηση των κατοίκων ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Και για να το αντιστρέψουμε αυτό θα πρέπει να φτιάξουμε μια Αθήνα από την αρχή. Τι σημαίνει αυτό; Ανακύκλωση και ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου για την καθαριότητα, κίνητρα για κατοικία και εμπορικές χρήσεις στις ανασφαλείς γειτονιές, αξιοποίηση των άδειων κτιρίων του δήμου για κατοικίες για νέα ζευγάρια Αθηναίων, πράσινες ταράτσες ή φωτοβολταϊκά στα 400 σχολεία της πόλης. Τέλος, άμεση χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει αφήσει ο δήμος αναξιοποίητα όπως π.χ. το πρόγραμμα Φιλόδημος από το οποίο θα μπορούσε να πάρει 15 εκ. και κατέθεσε μελέτες μόλις για 3 εκ. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι αρκετές για να ξεκινήσει η πόλη από την αρχή.
HuffPost: Σχετικά με το πρόγραμμά σας, θα μείνω σε μια τοποθέτησή σας, που εκφράστηκε πρόσφατα και προκάλεσε αντιδράσεις και συζητήσεις. Είπατε πως θα είναι τιμή σας να είστε ο πρώτος Δήμαρχος που θα τελέσει γάμο ομόφυλου ζευγαριού. Δε φοβάστε πως αυτή η τοποθετησή σας μπορεί να ξενίσει κάποιους που ενδεχομένως σκέφτονται λίγο πιο συντηρητικά και να φοβίζει ανθρώπους που ενδεχομένως να ήθελαν να σας ψηφίσουν;
NH: Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ο πρώτος δήμαρχος που θα εφαρμόσει στην Αθήνα ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Να είμαι ο πρώτος δήμαρχος που θα κάνει την Αθήνα να έχει ένα πραγματικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση και τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Φιλοδοξώ, πως κάποια στιγμή, το να υπερασπίζεσαι τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα να μην αποτελεί είδηση. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή παρουσίασης του συνδυασμού. Το είχαμε υποστηρίξει γιατί και αυτό φτιάχνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, χωρίς αποκλεισμούς. Πιστεύω πως είναι λάθος να μην υποστηρίζεις τις απόψεις σου, απλά ζυγίζοντας εκλογικά οφέλη ή εκλογικές ζημιές. Δε θα ακολουθήσω αυτό το δρόμο.
HuffPost: Άρα δε φοβίζει η πιθανή αντίδραση ανθρώπων που σκέφτονται πιο συντηρητικά
NH: Θεωρώ πως στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα σε μία πιο δημοκρατική κατεύθυνση κατοχύρωσης δικαιωμάτων. Θεωρώ ότι ο κόσμος που είναι έτοιμος να κάνει αυτό το βήμα, είναι πλειοψηφία αυτή τη στιγμή στη χώρα.
HuffPost: Με ποιον υπουργό θεωρείτε ότι μπορεί να βρεθείτε απέναντι και πόσο αποφασισμένος θα είστε για σύγκρουση αν ο υπουργός είναι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
: Για το δεύτερο σκέλος, θέλω να σας πω ότι ποτέ δεν απέφυγα και ούτε θα αποφύγω την σύγκρουση. Δεν φοβάμαι να συγκρουστώ και πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά: θέτοντας καθαρά τις θέσεις μας και οικοδομώντας μέσα από το διάλογο και την αντιπαράθεση μια δημιουργική σύνθεση απόψεων. Και αυτό θα κάνω ανεξάρτητα από τη σύνθεση της αυριανής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο -της συνεργασίας και της συνδιαμόρφωσης που περιλαμβάνει και τη διαφωνία- για παράδειγμα θα ήθελα ο δήμαρχος Αθηναίων σήμερα να πίεζε περισσότερο τα αρμόδια υπουργεία να θέσουν όρια στη βραχυχρόνια μίσθωση. Για να το πω απλά. Το κάθε πρόβλημα, θα με οδηγήσει σε διαφορετικό υπουργικό κτίριο!
HuffPost: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα;
NH: Καθόλου. Και ο λόγος είναι ότι πια δεν θεωρώ ότι συμβαίνει αυτό.
HuffPost: Απέναντί σας στη διεκδίκηση του Δήμου έχετε επίσης νέους ανθρώπους. Ποια είναι η γνώμη που έχετε για τους συνυποψήφιους;
ΝΗ: Σε μία φράση, εγώ θα έβλεπα το δίλημμα αυτών των εκλογών ως εξής: Αθήνα από την αρχή ή Αθήνα από τα παλιά. Δυστυχώς και οι δύο υποψηφιότητες (Μπακογιάννης – Γερουλάνος) φέρουν ένα βάρος διοίκησης αυτής της πόλης. Ο κ. Μπακογιάννης έχει φτιάξει ένα συνδυασμό που έχει ανθρώπους που έχουν διοικήσει και σε αυτή τη δημοτική αρχή αλλά και στις προηγούμενες με μεγάλες αποτυχίες στην καθημερινότητα της πόλης.
Ο κ. Γερουλάνος συνεχίζει την παράδοση της παράταξης του κ. Καμίνη. Μιας παράταξης που έχασε την καθημερινότητα της πόλης. Προφανώς και θα πρέπει να συνεργαστούμε σε συγκεκριμένα πεδία, αλλά νομίζω στις πραγματικές λύσεις που χρειάζεται η πόλη, βρίσκονται πάρα πολύ πίσω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουνε οι γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο το ιστορικό κέντρο και η βιτρίνα της πόλης, που μου δίνεται η αίσθηση ότι εστιάζουν και οι δύο, γιατί αυτό είναι το κομμάτι της πόλης που γνωρίζουν.
HuffPost: Τι σκέφτεστε για τον επόμενο γύρο; Και σε περίπτωση που περάσετε αλλά και εάν δεν βγείτε στους δύο πρώτους την πρώτη Κυριακή
ΝΗ: Μετά από κάθε ματς, ένας ποδοσφαιριστής θα πει “κοιτάμε κάθε αγώνα ξεχωριστά και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο”. Έτσι σκέφτομαι και εγώ. Ξέρω και νιώθω ότι η πρότασή μας για μια Αθήνα από την αρχή συγκινεί και κινητοποιεί τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, και το επόμενο διάστημα θα κάνω ότι μπορώ για να ακούσω περισσότερο τη φωνή τους και να συζητήσω το όραμά μου. Θα είμαι στο δεύτερο γύρο και στις 3 Ιουνίου θα είμαι ένας χαρούμενος άνθρωπος με σημαντικές ευθύνες.