«Πρώτο μέλημά μου μια ασφαλής και φιλόξενη Αθήνα»: Ο Νάσος Ηλιόπουλος σε ραδιοφωνικό debate στον REAL FM

«Πρώτο μέλημά μου μια ασφαλής και φιλόξενη Αθήνα»: Ο Νάσος Ηλιόπουλος σε ραδιοφωνικό debate στον REAL FM

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, το πρωί της Τρίτης (9/4), μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους δημάρχους του Δήμου Αθηναίων, κ. Γερουλάνο, κ. Σοφιανό και κ. Μπακογιάννη συμμετείχαν σε ένα άτυπο ραδιοφωνικό debate στο Real FM με τον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου απάντησαν σε κοινές ερωτήσεις που τέθηκαν από σπουδαστές της σχολής ΙΕΚ ΑΚΜΗ για τα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους της πόλης μας.

Άδειες αποθήκες – απόντες δήμαρχοι

Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας στην Αθήνα και ειδικότερα για τον πλημμελή φωτισμό σε πολλές γειτονιές, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές και ασφαλώς ο φωτισμός, καθώς αποτελεί από τα κρίσιμα στοιχεία διότι δημιουργεί  αίσθημα ασφάλειας. Αποκάλυψε μάλιστα ότι πριν από μερικές μέρες είχε επισκεφθεί τη διεύθυνση ηλεκτροφωτισμού του Δήμου και συνομίλησε με τους εργαζόμενους οι οποίοι του είπαν ότι επί τρία χρόνια δεν υπήρχαν αναλώσιμα στις αποθήκες και ότι δήμαρχος, εδώ και εννιά χρόνια, δεν έχει καν πάει στη διεύθυνση ηλεκτροφωτισμού για να δει ποιες είναι οι συνθήκες και τα προβλήματα. «Οι πόροι υπάρχουν, διότι οι κάτοικοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη» τόνισε και πρόσθεσε ότι με τη στήριξη των υπηρεσιών του δήμου θα δουλέψει για το φωτισμό στις γειτονιές της Αθήνας, ως το πρώτο και κύριο μέλημα του, ώστε να γίνει η πόλη φωτεινή, ζωντανή και ασφαλής.

«Δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην ασφάλεια και το δικαίωμα»

«Η ασφάλεια είναι δικαίωμα. Για μένα δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην ασφάλεια και το δικαίωμα», απάντησε ο Νάσος Ηλιόπουλος όταν τέθηκε το κατά πόσον οι κάμερες βοηθούν στο να αποτρέπονται εγκλήματα και κατά πόσον παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα. Αναφερόμενος στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας είπε χαρακτηριστικά «εγώ δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι οι κάμερες δεν βοηθούν ποτέ και πουθενά. Αλλά ζήσαμε μία δολοφονία ενός ανθρώπου, μέρα-μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, στην Ομόνοια. Τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. ‘Ηταν γεμάτη κάμερες η περιοχή και δεν απέτρεψαν τη δολοφονία» και πρόσθεσε ότι ωστόσο μπορούν να βοηθήσουν στο να βρεθούν οι άνθρωποι που τον δολοφόνησαν.

«Υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες όταν μιλάμε για την ασφάλεια μέσα στη πόλη»

Σύμφωνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να εκλείψει ο φόβος και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ιδεοληπτικά καλλιεργεί κλίμα φόβου. Συνέχισε, επιχειρηματολογώντας ότι έξι εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα το κάνουν διότι γνωρίζουν ότι πρόκειται για μία φιλόξενη πόλη και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που αξιοποιεί 95 εγκαταλελειμμένα κτήρια στο κέντρο της πόλης. «Αυτά τα προγράμματα δίνουν ζωή στις γειτονιές. Προγράμματα για στέγαση, κοινωνική κατοικία, κίνητρα για εμπορικές χρήσεις δίνουν ζωή στις γειτονιές γιατί μεικτές χρήσεις παράγουν ζωντανές και ασφαλείς γειτονιές».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο παρεμπόριο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα, όπου πέρα από τα νόμιμα Σωματεία Ρακοσυλλεκτών, ανθεί το παρεμπόριο με την ανοχή της σημερινής δημοτικής αρχής και του σημερινού αντιδημάρχου Δημοτικής Αστυνομίας. «Αν κάποιος πιστεύει πως ο σημερινός υπεύθυνος για τη δημοτική αστυνομία έχει κάνει καλά τη δουλειά του, έχει την επιλογή να τον ψηφίσει. Είναι υποψήφιος με τον κ. Μπακογιάννη», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, με αφορμή τη συζήτηση περί ασύλου, ότι σε πολλές περιοχές που ανθεί το παρεμπόριο δεν υπάρχει άσυλο. «Το άσυλο δεν είναι απλά άσυλο ιδεών. Είμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί οπουδήποτε να πει τις ιδέες του χωρίς να κινδυνεύει για αυτές».

«Προτεραιότητα μας να εξασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και τη ζωή αυτών των ανθρώπων»

Ακόμη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» ερωτήθηκε για το θέμα της τοξικοεξάρτησης και την πρόταση του Παύλου Γερουλάνου για δεσμευτικό σχέδιο από όλους τους υποψηφίους. Απαντώντας, επισήμανε ότι χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο για αυτό το μεγάλο θέμα, καθώς μία κατασταλτική επέμβαση της αστυνομίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα απλώς να μετακινηθούν οι πιάτσες, για παράδειγμα από τη Νομική προς ένα άλλο σημείο. Τόνισε ότι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης αποτελούν έναν κρίκο στην αλυσίδα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. «Αποδέχθηκα την πρόταση του κυρίου Γερουλάνου και θεωρώ ότι είναι θετικό που συμφωνούμε και με τον κύριο Γερουλάνο και με τον κ. Μπακογιάννη σε αυτή την προσέγγιση, δηλαδή μια διαφορετική προσέγγιση από την κατασταλτική η οποία έχει αποτύχει», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος όμως ταυτόχρονα επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία που καταψήφισε το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και η ζωή των ουσιοεξαρτημένων ατόμων και τόνισε ότι το πρώτο κομμάτι της αλυσίδας στην αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών είναι η πρόληψη και η ενίσχυση των δομών του δήμου για την πρόληψη στα σχολεία. «Υπάρχει η ευρωπαϊκή εμπειρία σε σχέση με τα κέντρα ημέρας, τα υπνωτήρια, τα προγράμματα detox, street work και τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης» είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι η Αθήνα μπορεί να αντιγράψει δράσεις που «κουμπώνουν» στο δικό της παράδειγμα. «Στις αρχές το 1990 η Πορτογαλία είχε σχεδόν πενήντα χιλιάδες ανθρώπους εξαρτημένους μόνο από την ηρωίνη. Με μία σειρά από κινήσεις, όπως οι προαναφερθείσες δράσεις, κατάφεραν να “σπάσουν” τις πιάτσες και τις σχέσεις των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, βάζοντας τους σε προγράμματα απεξάρτησης», σημείωσε υπογραμμίζοντας την αξία της απεξάρτησης και της επανένταξης. «Αν φτιάξουμε απλά τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης χωρίς να δώσουμε το βάρος στην απεξάρτηση και την επανένταξη θα είναι απλά μια διαχείριση της μιζέριας. Εμείς δε μιλάμε για διαχείριση της μιζέριας. Μιλάμε για μια συνολική αλυσίδα που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να δουλέψουν ξανά και να γίνουν κομμάτι αυτής της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η γενιά μας μπορεί να κερδίσει τη μάχη της ανακύκλωσης»

Σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ ρώτησαν τους υποψήφιους και για το φαινόμενο της περισυλλογής ανακυκλώσιμων από τα απορριμματοφόρα των κοινών σκουπιδιών. Ο υποψήφιος για το δήμο Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε πως η Αθήνα δεν μπορεί να είναι καθαρή πόλη χωρίς ανακύκλωση, πρόσθεσε ωστόσο ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι συνολικό και αφορά από το πως αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον και την οικολογική προοπτική έως και τη βιωσιμότητα της Αθήνας. «Έχουμε τον εξής παραλογισμό, σε όλη την ευρώπη μιλάμε για κυκλική οικονομία και αξιοποίηση των πόρων που δημιουργούν θέσεις εργασίας, με πλεονεκτήματα και στο περιβάλλον και στην Ελλάδα απλά η ερώτηση είναι πώς θα θάψουμε τα σκουπίδια ή αλλιώς πώς θα βάλουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί», είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι η Αθήνα χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που θα χωροθετεί τα μικρά και μεγάλα πράσινα σημεία, ενώ είπε ότι οι μπλε κάδοι πρέπει να αντικατασταθούν από πιο σύγχρονους όπου διαχωρίζεται το γυαλί, το αλουμίνιο και το χαρτί. «Είναι πολύ κρίσιμο αυτό που λέει πολύς κόσμος: εγώ να ανακυκλώσω αλλά μήπως αυτά που πετάω στον μπλε κάδο τελικά τα μαζεύει το ίδιο απορριμματοφόρο που μαζεύει και τον πράσινο κάδο;» είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει ο δήμος να ξαναναχτίσει ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους της πόλης. «Η γενιά μας μπορεί να κερδίσει τη μάχη της ανακύκλωσης γιατί καταλαβαίνουμε ότι είμαστε σε έναν πλανήτη και μια πόλη που είναι πιεσμένη οικολογικά και πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη», είπε απευθυνόμενος στους σπουδαστές ενώ επανέλαβε τη θέση του κατά των εργολαβιών στο κομμάτι της καθαριότητας στο Δήμο Αθηναίων.

«Με νεοναζί δολοφόνους δε κάνουμε κανένα διάλογο»

Με αφορμή την εξώδικη δήλωση που έστειλε στην εκπομπή ο υποψήφιος της Χ.Α. για τον δήμο Αθηναίων ο Νίκος Χατζηνικολάου ρώτησε τους παρευρισκόμενους υποψήφιους αν θα συμμετείχαν σε έναν διάλογο με τον Ηλία Κασιδιάρη.

«Είναι ξεκάθαρο από τη μεριά μας ότι με νεοναζί δολοφόνους δε κάνουμε κανένα διάλογο. Οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς της δράση της Χρυσής Αυγής. Έχω μεγαλώσει σε μια γειτονιά που ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει η δράση της, λίγα μέτρα πιο μακριά από τον Άγιο Παντελεήμονα. Ελπίζω μέχρι τον Σεπτέμβρη να μη συζητάμε για τη θέση του κ. Κασιδιάρη στο δημοτικό συμβούλιο αλλά για τη σχέση του με το σωφρονιστικό σύστημα», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφορικά με το προσφυγικό οι υποψήφιοι ερωτήθηκαν για πως μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να διασφαλίσει τη διαφάνεια ως προς τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, πως μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα ρατσιστικής βίας στην πόλη και πως μπορεί επιτευχθεί η ένταξη των προσφύγων στην καθημερινή ζωή της πόλης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» απαντώντας για το θέμα της διαφάνειας επισήμανε ότι μέσα από τη λειτουργία της οικονομικής επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να υπάρχει αναλυτικός απολογισμός και συζήτηση και με όλες τις παρατάξεις, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών.

Περιέγραψε πως όταν ο ίδιος ήταν μαθητής στο σχολείο του, στα Κάτω Πατήσια, υπήρχαν πολλά παιδιά που είχαν έρθει από την ανατολική Ευρώπη και τότε υπήρχε μια συζήτηση ότι η Αθήνα δεν αντέχει, πως αυτά τα παιδιά είναι πρόβλημα. «Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που μεγαλώσαμε μαζί με αυτά τα παιδιά, παίξαμε μαζί, πήγαμε στο ίδιο σχολείο και πολλοί από αυτούς πλέον έχουν ιθαγένεια δείξαμε ότι η Αθήνα είναι μια ανοιχτή πόλη, μια ευρωπαϊκή μητρόπολη. Κάθε ευρωπαϊκή μητρόπολη έχει τη δυνατότητα και μπορεί να υποδέχεται ανθρώπους που έρχονται κατατρεγμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και θέλουν να φτιάξουν τη ζωή τους εδώ. Μπορούμε να φτιάξουμε κανόνες και πλαίσιο το οποίο μας επιτρέπει σε όλους μαζί να ζούμε με αξιοπρέπεια και ο Δήμος έχει σημαντικά εργαλεία» είπε.