Ενώ αρχικά στην περιοχή δραστηριοποιούνταν ρακοσυλλέκτες μέλη ενός και μόνο σωματείου, τα σωματεία πλήθυναν, μαζί και οι αυτοσχέδιοι πάγκοι. Η οικονομική κρίση, άλλωστε, ωθεί όλο και περισσότερους φτωχούς ανθρώπους να αναζητούν λύσεις επιβίωσης. Η αύξηση, όμως, των ρακοσυλλεκτών είχε ως αποτέλεσμα, λόγω και του περιορισμένου χώρου, να δημιουργηθούν προστριβές και προβλήματα.
Ακολούθησε η επέμβαση διάλυσης του παζαριού και εκδίωξης των ρακοσυλλεκτών από το χώρο από δυνάμεις των ΜΑΤ. Ο δήμος Αθηναίων υποστηρίζει ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια έπειτα από καταγγελίες και συλλογή υπογραφών δημοτών, κατοίκων, ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρήσεων της περιοχής του Ελαιώνα.
Στη συνέχεια, όμως, δεν βρέθηκε άλλος χώρος για τη διεξαγωγή του παζαριού και οι χιλιάδες ρακοσυλλέκτες είναι στον αέρα, αντιδρώντας για αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι γι’ αυτούς το πενιχρό εισόδημα που εξασφάλιζαν κάθε Κυριακή είναι ζωτικής σημασίας.
«Η πόλη δεν μπορεί να σηκώνει το βάρος όλου του λεκανοπεδίου», είναι η άποψη του δημάρχου Καμίνη, ο οποίος παρέπεμψε στην περιφέρεια Αττικής και τη διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου, ώστε να δοθεί μία οριστική λύση για το πού θα στήνονται τα παζάρια, ενώ ζητεί να καθοριστούν χώροι για παζάρια και σε άλλους δήμους.
Η δημοτική αρχή υποστήριξε ότι και βάσει του νόμου μπορεί να λειτουργεί εντός των ορίων του δήμου μόνο ένα παζάρι και αυτό έχει αδειοδοτηθεί και βρίσκεται στο Μοναστηράκι, συγκεκριμένα στην πλατεία Αβησσυνίας.
Στο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Νοεμβρίου, το θέμα δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη, μετά το αποτέλεσμα σχετικής ψηφοφορίας, στην οποία τα περισσότερα μέλη της παράταξης του Γ. Καμίνη ψήφισαν ενάντια στη συζήτηση του θέματος.
Υπάρχει λύση
Την «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» που εκδηλώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο κατήγγειλε η Ανοιχτή Πόλη. «Θεωρούμε ότι η σκόπιμη, εκ μέρους της πλειοψηφίας, άρνηση συζήτησης του θέματος είναι αντιδημοκρατική και ηθικά έωλη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η παράταξη.
Με την αντιμετώπιση του ζητήματος ασχολείται η αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή, στην οποία και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει τονίσει εξ αρχής ότι επιδιώκει να λυθεί οριστικά και άμεσα το θέμα σύμφωνα με τις προτάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής για την οικονομική επιβίωση των εμπόρων, αλλά και με σεβασμό προς τους κατοίκους της περιοχής.
Ζήτησε να δρομολογηθεί η νομιμοποίηση του παζαριού και των αδειούχων μέσω του Συντονιστικού που έχουν ήδη ορίσει τα νόμιμα Σωματεία Ρακοσυλλεκτών.
Πρότεινε, επίσης, στο παζάρι να συμμετέχουν ρακοσυλλέκτες που είναι δημότες ή κάτοικοι του δήμου, ή ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες που χρήζουν στήριξης και αυτοί να μην ξεπερνούν τους 650.
Θεωρεί λογικό το παζάρι να γίνεται σε ελεγχόμενο χώρο, ο οποίος θα περιφρουρείται από τους ίδιους τους δικαιούχους που θα πάρουν άδεια συμμετοχής και θα υπάρχει εποπτεία στον περιβάλλοντα χώρο από τη δημοτική αστυνομία, ώστε να αποκλειστούν παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, τα προϊόντα που θα διατίθενται να είναι συγκεκριμένα, που σχετίζονται με τη φύση τέτοιων παζαριών, και να διασφαλίζεται ότι δεν θα πωλούνται είδη, όπως τρόφιμα, που υπόκεινται σε άλλες διατάξεις.
Μαρία Λυκούρα – EΠΟΧΗ