Συνεχίζει το παιχνίδι ενοχοποίησης της κοινωνίας ο Άδωνις Γεωργιάδης με την πολιτική χυδαιότητα κατά των μακροχρόνια ανέργων, ξέρει ότι είναι 510.000, λέει ψέματα για «μαύρη εργασία», η απάτη αποκαλύπτεται από την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας, να μειώσει τα πρόστιμα, να ελαστικοποιήσει τους όρους εργασίας, τόσο αδίστακτοι είναι, τόνισε ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Ως επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι παρά την «αλλεργία» του Κ. Μπακογιάννη να διεκδικήσει για τον Δήμο Αθηναίων από την κεντρική κυβέρνηση, εμείς θα είμαστε εκεί, για τα ξενοδοχεία στην Ακρόπολη, τον Φιλοπάππου, τον Εθνικό Κήπο.
Με τις δηλώσεις του για μακροχρόνια ανέργους που εργάζονται με «μαύρα», ο Άδ. Γεωργιάδης συνεχίζει το παιχνίδι ενοχοποίησης της κοινωνίας, ένα παιχνίδι πολιτικής χυδαιότητας, όπως παλιότερα που δήλωνε ότι με 400 ευρώ επιβιώνει κάποιος, ή πριν λίγο καιρό που απαξιώνοντας το πρόγραμμα ενίσχυσης εργαζόμενων και οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε τι θα κάνουν τα χρήματα οι Έλληνες αφού τα μαγαζιά είναι κλειστά και ειρωνευόταν λέγοντας ότι θα γίνουν 300 κιλά από το πολύ φαγητό. Αυτή την παράδοση της πολύ μεγάλης χυδαιότητας συνεχίζει αυτή η δήλωση, κατηγορώντας τους 350.000 μακροχρόνια ανέργους που «αφήνει έξω» η εξαγγελία Μητσοτάκη από το έκτακτο επίδομα (τον Φεβρουάριο επισήμως ήταν το 47% των ανέργων, 510.000 Έλληνες, ενώ το επίδομα δίνεται μόνο σε 155.000). Μας λέει ο κ. Γεωργιάδης ότι 350.000 μακροχρόνια δεν θα πάρουν το έκτακτο επίδομα με δική τους υπαιτιότητα. Είναι συνδυασμός χυδαιότητας, ψέματος και απάτης, είπε ο κ. Ηλιόπουλος, είναι ξεκάθαρο το ψέμα ότι όλοι αυτοί εργάζονται «μαύρα», δεν προκύπτει από πουθενά. Και δεν ζει σε απόσταση από την ελληνική κοινωνία ο κ. Γεωργιάδης, ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει. Αυτό δείχνει το πόσο αδίστακτος είναι.
Η απάτη εντοπίζεται στο ότι εάν ήταν αυτή η κατάσταση στην αγορά εργασίας, τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να πάρει έκτακτα μέτρα για την Επιθεώρηση Εργασίας και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Αλλά τα μέτρα που πήρε διαλύουν την Επιθεώρηση Εργασίας, μειώνουν τα πρόστιμα, ελαστικοποιούν περισσότερο τους όρους εργασίας, ώστε να μην μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να ελέγχει την αδήλωτη εργασία. Εκεί εδράζεται η απάτη στη δήλωση του Άδ. Γεωργιάδη, όπως υπογράμμισε.
Θύμισε επίσης ότι την μεθοδολογία της ΝΔ στα θέματα της εργασίας και τις προτάσεις του ΣΕΒ τα έχουμε ξανακολουθήσει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, με αυτό το επιχείρημα μειώθηκε σε ένα βράδυ ο κατώτατος μισθός κατά 23% το 2012 και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος, -32% για Έλληνες κάτω των 25 ετών. Πέρα από κοινωνικά άδικο, αποδείχθηκε οικονομικά αναποτελεσματικό, φτάσαμε την ανεργία στο 28%.
Σε όλη την Ευρώπη επιδοτείται ο μισθός για να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, η Ελλάδα επέλεξε αναστολή συμβάσεων και επιδότηση της ανεργίας. Και το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, ξεκάθαρα η Ελλάδα έχει τους πόρους, τις δυνατότητες και την ελευθερία για μία διαφορετική πολιτική. Χρειάζεται ενίσχυση εισοδήματος, προστασία εργασιακών σχέσεων, όχι να γυρίσουμε στις συνταγές που χρεοκόπησαν την χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθαρές δημοσιονομικές παρεμβάσεις 14,3 δισ. ευρώ και εγγυοδοσία ρευστότητας 12 δισ. ευρώ για μικρές κυρίως επιχειρήσεις, ώστε να βγούμε από την καραντίνα ξεκινώντας από μία καλύτερη θέση, όχι από συντρίμια που θα κάνουν χειρότερη την ύφεση, όπως σημείωσε ο ίδιος. Χαρακτηριστική είναι, όπως ανέφερε, η επιλογή των voucher εκπαίδευσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που αντί έστω των 800 ευρώ παίρνουν 600 ευρώ για να πάρουν εκατομμύρια τα Κέντρα Κατάρτισης, είναι η πιο μεγάλη «αρπαχτή» ακόμη και από την περίοδο 2010-2014, δεν είχαν καταφέρει τόσο χυδαίο πρόγραμμα όσο το συγκεκριμένο.
Ο κ. Ηλιόπουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «καταπληκτικό που ζούμε στο Δήμο Αθηναίων» με τον λόφο Φιλοπάππου, τον Εθνικό Κήπο κ.ά. Με τροπολογία συστήθηκε ΑΕ που αναλαμβανει τη διαχείριση των δύο χώρων (ο ένας αρχαιολογικός χώρος, υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας). Η τροπολογία προβλέπει λειτουργία «με τους κανόνες της αγοράς» και πιθανή μελλοντική ανάληψη διαχείρισης «άλλων συναφών χώρων» του Δήμου Αθηναίων. Η δημοτική Αρχή δεν ενημέρωσε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτή την τροπολογία, το θέμα τέθηκε από την μεριά της «Ανοιχτής Πόλης» εκτός ημερησίας διάταξης και δεν πήραμε απάντηση, ποιος ο στόχος, ποια τα μέτρα πολιτικής. Όπως διευκρίνισε, δεν είμαστε επί της αρχής κατά στην δημιουργία φορέα για τον Εθνικό Κήπο (γιατί ο Φιλοπάππου είναι αρχαιολογικός χώρος), είναι πολλά τα ευρωπαϊκά παραδείγματα διαχείρισης μεγάλων χώρων πρασίνου από δημοτικό ή δημόσιο φορέα. Αλλά ρωτήσαμε συγκεκριμένα, γιατί πρέπει να είναι ΑΕ αυτός ο φορέας, όχι ΝΠΔΔ;
Στο προηγούμενο ΔΣ, όπως είπε, ζητήσαμε να γνωστοποιηθεί το καταστατικό αυτής της ΑΕ και αντ` αυτού η δημοτική Αρχή προχώρησε σε γενικευμένη επίθεση σε όσους «διακινούν fake news». Είναι τεράστια η ευθύνη της δημοτικής Αρχής, έχει αφήσει όλους, δημότες και Δημοτικό Συμβούλιο, στο σκοτάδι. Δεν έχει πει ποιο είναι το σχέδιό της, γιατί έγινε η συγκεκριμένη επιλογή. Πολύ καλά κάνει ο κόσμος και ανησυχεί, δεν υπάρχουν εχέγγυα ότι η δημοτική Αρχή δεν θα χρησιμοποιήσει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια διαχείρισης, ότι δεν να αντιμετωπίσει αυτούς τους χώρους ως πεδίο κερδοσκοπίας. Γι` αυτό πολύ καλώς αναπτύσσεται κίνημα κριτικής απέναντι στην δημοτική Αρχή, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει το πράσινο στις πρώτες της προτεραιότητες μέχρι στιγμής.
Περιέγραψε την γνωστή ιστορία των δύο ξενοδοχείων στην περιοχή Μακρυγιάννη που «έχει ταλαιπωρήσει την Αθήνα». Μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής και την δραστηριοποίηση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που με πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πήρε δύο πολύ καλές αποφάσεις, για την προστασία του μνημείου της Ακρόπολης και της περιοχής του. Κάλεσε μάλιστα την Πολιτεία να θεσπίσει ειδικούς όρους δόμησης, τονίζοντας ότι προστασία του μνημείου και της περιοχής συνιστά και η ανεμπόδιστη θέασή του. Και ενώ έχουν εκδοθεί αυτές οι δύο αποφάσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης εντάσσει το ένα από τα δύο ξενοδοχεία, αυτό της εταιρείας Βασάκου, στον Αναπτυξιακό.
Η «Ανοιχτή Πόλη» έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, δεδομένου μάλιστα ότι ο νυν δήμαρχος προεκλογικά ήταν επίσης αρνητικός και είχε ζητήσει να ληφθούν περιοριστικά μέτρα. Ζητήσαμε να βγει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να λέει ότι ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να έχει γνώμη για το τι θα γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή, τους όρους δόμησης, αλλά και ότι σε συνεργασία με τους κατοίκους και με εργαλείο τις αποφάσεις του ΣτΕ πρέπει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει πλαίσιο προστασίας. Ο κ. Μπακογιάννης ωστόσο έκανε τον συνήγορο του Άδωνι Γεωργιάδη στην πρωτολογία του (εξηγώντας χωρίς να υπάρχει τέτοια… ερώτηση γιατί έχει δικαίωμα ένταξης το ξενοδοχείο παρά την ακύρωση της οικοδομικής άδειας) και μόνο στη δευτερολογία είπε ότι θα συζητηθεί αναλυτικά το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχει αλλεργία η δημοτική Αρχή σε ό,τι εκφράζεται ως διεκδίκηση απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση, αλλά δεν πειράζει, εμείς εκεί θα είμαστε, να τους το υπενθυμίζουμε, κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.