Η ολομέλεια της Ανοιχτής Πόλης, χθες Τρίτη 21/6 στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, έφερε πάλι κοντά τους φίλους και τα μέλη της κίνησης, μετά από αρκετό καιρό που η πανδημία έκανε δύσκολες τις συνευρέσεις.
Ο επικεφαλής της κίνησης Νάσος Ηλιόπουλος, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, φίλοι και μέλη της Ανοιχτής Πόλης, φορείς και σύλλογοι κατοίκων ήταν εκεί, με τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους «Πολίτες της Ριζούπολης», τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Ιλισός», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων, τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κέντρου Αμπελοκήπων, το Σύλλογο Κατοίκων Πλάκας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς και μεταναστευτικές κοινότητες. Παρέμβαση έκανε επίσης ο Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Λευτέρης Παπαγιαννάκης, για τη σχέση ανάμεσα στη στεγαστική κρίση και στην υπό εξέλιξη διαμόρφωση του αστικού πληθυσμού, με βάση τις μετακινήσεις που προκαλούνται από κλιματικές ή αναγκαστικές αιτίες.
Συζητήσαμε για την παρουσία της Ανοιχτής Πόλης ως αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων, τόσο για τις παρεμβάσεις που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και για την παρουσία μας στα κινήματα των γειτονιών, πλάι στους κατοίκους, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζουν την αλαζονεία και τις αποτυχίες της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη: τις σπατάλες του Μεγάλου Περιπάτου, τα κακοποιητικά κλαδέματα από την προβληματική εργολαβία πρασίνου, την εγκατάλειψη των πράσινων κοινόχρηστων χώρων, την καθυστέρηση έργων σημαντικών για την καθημερινότητα, όπως των αντιπλημμυρικών, τη στέγαση της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε κοντέινερ, τα σχολεία που αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα συντήρησης και υποδομών, την καλπάζουσα τουριστικοποίηση του κέντρου που διώχνει τους κατοίκους.
Η δημοτική αρχή δεν ξέρει να συζητά, το γνωρίζαμε αυτό από την υποβάθμιση των κοινοτικών συμβουλίων και την απροθυμία της να διαβουλεύεται. Η συναίνεσή της στα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου και Βορίδη, τα οποία πλήττουν τη δημοκρατική λειτουργία των ΟΤΑ και υπονομεύουν τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα των γειτονιών, δείχνει και ότι δεν θέλει να συζητά. Απέναντι σε αυτόν τον “τοίχο”, η χθεσινή μας ολομέλεια προσπάθησε να φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες και τις προσδοκίες των κατοίκων και των συλλογικοτήτων τους.
Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να θέτει αυτές τις ανάγκες στο επίκεντρο της συζήτησης:
• τα έργα για την άμεση οχύρωση της πόλης απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής
• την αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου και των δημοτικών κοινωνικών υποδομών
• την προώθηση πολιτικών στήριξης των κατοίκων απέναντι στην στεγαστική κρίση και την κερδοσκοπία στα ακίνητα
• την ενίσχυση της πολυλειτουργικότητας και συμπεριληπτικότητας της πόλης απέναντι στις πολιτικές της τουριστικοποίησης
• τη στροφή των προτεραιοτήτων προς τις παραμελημένες περιφερειακές γειτονιές.
Αυτές οι προτεραιότητες προϋποθέτουν τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών, την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου και βέβαια την ενδυνάμωση των υπηρεσιών του. Όπως αναγκαία προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των Κοινοτήτων, με στόχο να αποτελέσουν αυτές 7 κέντρα συντονισμένης αυτοδιοίκησης που θα διασφαλίζουν αμεσότητα στην επικοινωνία μεταξύ πολιτών και σχεδιασμού και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή και τον έλεγχο των έργων.
Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να είναι παρούσα τόσο στις μάχες του δημοτικού συμβουλίου, όσο και στις καθημερινές μάχες των κατοίκων για μια βιώσιμη καθημερινότητα. Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να σημάνουν και μια στροφή για την Αθήνα: στροφή από μια παράδοση επικοινωνιακής κακοδιαχείρισης των προβλημάτων σε μια διοίκηση που θα μοιράζεται με τους δημότες το αίτημα για μια πόλη συμμετοχής και αλληλεγγύης, που θα μας χωράει όλες και όλους, χωρίς αποκλεισμούς.