Στην 9η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις εκτός ημερήσιας διάταξης:
Εθνικιστικά συνθήματα στην παρέλαση
Τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούστηκαν από άγημα σπουδαστών της ΣΜΥΝ, κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, μας προκαλούν έντονη ανησυχία. Η χώρα μας έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν τις εθνικιστικές κορώνες και τους ακροδεξιούς κούφιους παλικαρισμούς. Στη δημοκρατία μας, ο Στρατός υπακούει τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας και οι πολίτες τον θέλουν εγγυητή σταθερότητας και ασφάλειας – όχι να κραυγάζει συνθήματα που υπονομεύουν την εξωτερική πολιτική της χώρας και δίνουν εικόνα έλλειψης στοιχειώδους πειθαρχίας. Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να υποστηρίξει με τις δυνάμεις του τη βιώσιμη λύση στην Κύπρο, με τερματισμό της Κατοχής και αρμονική συνύπαρξη στη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία. Αυτά τα ζητούμενα δεν εξυπηρετούνται από συμπεριφορές ανιστόρητου χουλιγκανισμού στους κόλπους του στρατεύματος. Το ΥΠΕΘΑ πρέπει να αποδώσει ευθύνες και να επιβάλει τις δέουσες ποινές, καθώς και να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την ύπαρξη ακροδεξιών θυλάκων στο στράτευμα.
Μουσικό Θέατρο “Ολύμπια”
Ζητήσαμε ενημέρωση σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόφαση του Δήμου Αθηναίων για σύμπραξη με τον όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων “Αθηναϊκά Θέατρα”, για τη διαχείριση του Μουσικού Θεάτρου “Ολύμπια”. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να ενημερώσει αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο για τους σχεδιασμούς της και να δώσει σχετικές διευκρινίσεις: για το μέγεθος, τις αιτίες και τη διάρθρωση του οικονομικού “ανοίγματος” του “Ολύμπια”, για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί και την κατανομή των εσόδων, για το ποσοστό του προγράμματος που εκχωρείται στον ιδιώτη ή τους ιδιώτες που αφορά η σύμπραξη, για την εξασφάλιση της στέγασης των Μουσικών Συνόλων, της Χορωδίας και των Ορχηστρών του ΟΠΑΝΔΑ, καθώς και για τις εγγυήσεις βιωσιμότητας αυτής της συνεργασίας. Υπογραμμίσαμε επίσης την ανάγκη να εξασφαλιστούν περισσότεροι χώροι που να μπορούν να φιλοξενήσουν και να αναδείξουν την πλούσια πολιτιστική δημιουργία των κατοίκων της πόλης.
Βανδαλισμοί στην Πινακοθήκη
Ζητήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει κάθε απόπειρα λογοκρισίας και περιορισμού της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως οι πρόσφατοι βανδαλισμοί μέλους του Κοινοβουλίου σε έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και η μήνυση Προέδρου κοινοβουλευτικού κόμματος κατά του Μουσείου για άλλο έκθεμά του. Η Αθήνα είναι πόλη με βαρύ φορτίο δημοκρατικών αγώνων και πολιτιστικής δημιουργίας, ιστορικά τοποθετημένη ενάντια στο σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία. Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης αποτελεί κατάκτηση του πολιτισμού μας που προστατεύεται από το Σύνταγμα της χώρας και είναι βασικός πυλώνας μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να προστατέψει την ελεύθερη πολιτιστική δημιουργία και η Εθνική Πινακοθήκη να αποκαταστήσει και να επανατοποθετήσει τα πληγέντα καλλιτεχνικά έργα.
Εριουργία
Θέσαμε το ζήτημα του οικοπέδου της πρώην Εριουργίας στη Ριζούπολη. Πρόκειται για χώρο που ήταν επί δεκαετίες χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου και ανέγερσης σχολείων, και που περιλαμβάνει επίσης αξιόλογα κτίρια και βιομηχανικά μνημεία. Δυστυχώς, αυτός ο σημαντικός χώρος δεν απαλλοτριώθηκε, η ιδιοκτήτρια εταιρεία τον διεκδίκησε και από το 2016 μπήκαμε σε διαδικασίες άρσης της απαλλοτρίωσης στο τμήμα που θα γινόταν πράσινο. Η θέση της Ανοιχτής Πόλης είναι ότι πρέπει, σε διαβούλευση με την Κοινότητα και τους κατοίκους, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, όπως η επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης, στην κατεύθυνση ενός δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου, με πράσινο και με λειτουργίες που θα δώσουν ανάσα και ζωή στις γύρω γειτονιές. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Ο χώρος είναι αφύλακτος και ακαθάριστος, ενώ πριν από λίγες μέρες υπήρξε και εκτεταμένη φωτιά εντός των κτιρίων. Ζητήσαμε ενημέρωση για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, καθώς και αν έχουν ασκηθεί οι απαιτούμενες πιέσεις προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγιεινή στην περιοχή.
Περίφραξη Πνύκας
Με πρόσφατη απόφασή του (104010/11-3-2025), το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε δαπάνη για την “αποκατάσταση” της περίφραξης της Πνύκας. Η απόφαση έχει προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί εδώ και χρόνια κατά του περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης στο λόφο. Η απόφαση 2035/2015 του ΣτΕ αναγνωρίζει το διττό χαρακτήρα του λόφου ως αρχαιολογικού και αναψυχής, ενώ και στην Προγραμματική Σύμβαση για την ανάπλαση των Δυτικών Λόφων που έχουν συνάψει ΥΠΠΟΑ, Περιφέρεια, Δήμος Αθηναίων και “Εθνικός Κήπος ΑΕ”, δεν γίνεται καμία αναφορά σε έργα βαριάς περίφραξης. Ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή αν έχει πληροφόρηση για το θέμα, ή αν το ΥΠΠΟΑ λειτουργεί χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους υπόλοιπους συμβαλλόμενους της Προγραμματικής. Η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην Πνύκα – ιερό χώρο της Εκκλησίας του δήμου στην Αρχαία Αθήνα – έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία στις μέρες μας και πρέπει να διασφαλιστεί, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του μνημείου που δεν αλλοιώνουν το χαρακτήρα του. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, ο χώρος είναι σε μεγάλο μέρος περιφραγμένος με λαμαρίνες, λόγω εργοτάξιου για την οικοδόμηση περιπτέρου σε ελάχιστη απόσταση από το Βήμα της Πνύκας, επιλογή που επίσης την θεωρούμε κακή.
46ο Δημοτικό Σχολείο
Αναφερθήκαμε σε σειρά προβλημάτων που επισημαίνονται σε επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 46ου Δημοτικού Σχολείου. Ο Σύλλογος αναφέρεται σε ανάγκες παρεμβάσεων τόσο στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου (διαγραμμίσεις, σημάνσεις, κατάσταση πεζοδρομίων) όσο και στο εσωτερικό του. Ενδεικτικά αναφέρονται φθορές σε κτιριακές υποδομές, ζητήματα ανεπαρκούς φωτισμού, ανάγκη για επισκευή της ταράτσας και τοποθέτηση κλιματιστικών, έλλειψη σχολικού φύλακα, καθώς και ανάγκη για δεύτερο καθαριστή/-ρια.
Τραπεζοκαθίσματα
Επισημάναμε ότι παραμένει προβληματική η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα και τις υπερβάσεις που σημειώνονται από Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή που αφορά κατάστημα στην οδό Βρανά στο 7ο Διαμέρισμα, τα παραβατικά φαινόμενα δεν υποχωρούν, παρά τις χρόνιες διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις υπογραφές που μαζεύουν. Η νέα Κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να συνοδεύεται από ενέργειες για την έμπρακτη εφαρμογή της νομιμότητας.
Ακαδημία Πλάτωνος
Ζητήσαμε να συζητηθούν το συντομότερο στο Δημοτικό Συμβούλιο, εντός της ημερήσιας διάταξης, τα ζητήματα που υπάρχουν σχετικά με την ανάπλαση του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπως ζητούν και οι σύλλογοι των κατοίκων της περιοχής. Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να τοποθετηθεί σε θέματα όπως η σχεδιαζόμενη χωροθέτηση του νέου Μουσείου, η κοπή πολλών μεγάλων δέντρων και η προοπτική οικοπεδοποίησης 30 στρεμμάτων του άλσους.
Υπερσυγκέντρωση κάδων απορριμμάτων
Μεταφέραμε την ενυπόγραφη διαμαρτυρία κατοίκων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας που αφορά υπερσυγκέντρωση κάδων απορριμμάτων – βυθιζόμενων, ανακύκλωσης αλλά και ενός οικίσκου της Ανταποδοτικής ΑΕ – στην πλατεία Έλενας Βενιζέλου. Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι καταλαμβάνεται ζωτικός κοινόχρηστος χώρος, δυσχεραίνεται η λειτουργία επιχειρήσεων, ενώ και οι κάδοι είναι μακριά από τις κατοικίες και δεν εξυπηρετούν την πρόσβαση σε αυτούς. Οι κάτοικοι προτείνουν τέλος εναλλακτικό σημείο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αποσυμφόρηση του χώρου.
Επικίνδυνες περιφράξεις έργων
Με αφορμή πρόσφατο ατύχημα συμπολίτη μας σε περίφραξη έργου σε εξέλιξη, αναφερθήκαμε στην ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την ασφαλέστερη προστασία των πολιτών από εργασίες που λαμβάνουν χώρα στην πόλη. Η συνήθης τοποθέτηση από τους εργολάβους ενός απλού πλέγματος δεν είναι αρκετή.
5 χρόνια χωρίς τον Μανώλη Γλέζο
Στις 30 Μαρτίου κλείνουν 5 χρόνια από το θάνατο του Μανώλη Γλέζου. Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει αν προγραμματίζει εκδηλώσεις απόδοσης τιμής στην εμβληματική αυτή μορφή των αγώνων της χώρας μας για δημοκρατία. Επαναφέραμε επίσης την πρότασή μας για δημιουργία, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, Μουσείου Αντιφασιστικού Αγώνα της Αθήνας με την ονομασία “Μανώλης Γλέζος – Λάκης Σάντας”.
(Φωτογραφία μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στην Εριουργία από τη σελίδα Ριζούπολη-Γειτονιά Ξανά)