Στη 2η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:
Κινητικότητα στην Κυψέλη
Αναφερθήκαμε στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Κυψέλη, ιδιαίτερα πέριξ του εργοταξίου του μετρό, στην πλατεία Κανάρη. Ελεύθεροι χώροι αλλά και χώροι στάθμευσης είναι κατειλημμένοι, χωρίς να έχει υπάρξει πρόβλεψη για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την αποκατάσταση της ασφαλούς κινητικότητας των πεζών, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται από την ήδη κακή κατάσταση των πεζοδρομίων. Για μια φορά ακόμα επισημάναμε ότι η υπαρκτή ανάγκη για υλοποίηση των έργων του μετρό δεν μπορεί να στερεί μια γειτονιά από κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου και να αποδομεί την καθημερινότητα των κατοίκων. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τον Δήμο Αθηναίων και την “Ελληνικό Μετρό ΑΕ”.
Παραβατικότητα ΚΥΕ
Αναφερθήκαμε στην παραβατικότητα που κυριαρχεί στη χρήση μουσικής από καταστήματα που κάνουν υπερβάσεις του νόμιμου ωραρίου ή υπερβαίνουν την ανώτατη επιτρεπόμενη ηχοστάθμη (ντεσιμπέλ) ή και λειτουργούν ως συγκαλυμμένα κέντρα διασκέδασης, τροποποιώντας αυθαίρετα τους όρους λειτουργίας τους. Το πρόβλημα πλήττει και περιοχές που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι χαρακτηρισμένες ως “Γενικής Κατοικίας”, όπως το Κολωνάκι, όπου η αναστολή χορήγησης νέων αδειών κέντρων διασκέδασης, που είχε ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από δύο χρόνια, θα πρέπει να ανανεωθεί, αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής της και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να περιφρουρήσει τα δικαιώματα των κατοίκων και να εξαντλήσει τις δυνατότητες ελέγχου. Η περίπτωση της οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης είναι ενδεικτική της ανάγκης άμεσης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στα φαινόμενα παραβατικότητας.
Παράνομη στάθμευση στο ΚΑΠΑΨ
Όπως αναφέρουν κάτοικοι των Αμπελοκήπων, ο χώρος του πάρκου ΚΑΠΑΨ χρησιμοποιείται καθημερινά από Ε.Ι.Χ. που σταθμεύουν παράνομα εντός του, αγνοώντας την σχετική πινακίδα του Δήμου στην είσοδο του πάρκου. Μάλιστα, στην κεντρική είσοδο του χώρου έχει τοποθετηθεί από παλιά κινητή μπάρα, η οποία όμως έχει υποστεί φθορές και δεν έχει επισκευαστεί. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει για την επισκευή και επαναλειτουργία της κινητής μπάρας και να πάρει μέτρα για την αποτροπή της στάθμευσης στο πάρκο.
Δίκτυο βυθιζόμενων κάδων
Αναφερθήκαμε στις διαμαρτυρίες που έρχονται από γειτονιές του κέντρου, όπως από την πλατεία Μαβίλη, για το ανεπαρκές δίκτυο των βυθιζόμενων κάδων και τη μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανύσει κάποιος για να έχει πρόσβαση σε αυτούς. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για τον προγραμματισμό της, σχετικά με την επέκταση του δικτύου ή τη δυνατότητα εφαρμογής ενός συνδυασμού επίγειων και υπόγειων κάδων. Επισημάναμε επίσης την ανάγκη ενημέρωσης των δημοτών για τα οφέλη της χρήσης των καφέ κάδων, ώστε αυτοί να χρησιμοποιούνται περισσότερο.
Οικίσκος ανακύκλωσης στο Πάρκο “Αυλωνίτης”
Ο σύλλογος “Πολίτες της Ριζούπολης” έχει ζητήσει πολλές φορές, με επιστολές του, την απομάκρυνση του οικίσκου ανακύκλωσης της “Ανταποδοτικής ΑΕ” από το Πάρκο “Βασίλης Αυλωνίτης”, αφού καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του δημόσιου χώρου, σε ένα από τα λίγα πάρκα της περιοχής. Το μοντέλο με τα “σπιτάκια ανακύκλωσης” που υιοθέτησε η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι προβληματικό: έχουν καταληφθεί πολύτιμοι δημόσιοι χώροι, έχει επιβαρυνθεί οπτικά το αστικό τοπίο, ακόμα και σε ιστορικά σημεία της πόλης, ενώ επίσης ήταν εξαρχής σκανδαλώδες και μη λειτουργικό. Οι κάτοικοι της Ριζούπολης έχουν κάνει συγκεκριμένη πρόταση για μετακίνηση του container σε χώρο επί της Βόλβης, ο οποίος είναι υπό διαμόρφωση από τον Δήμο. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να εξετάσει άμεσα το αίτημα των κατοίκων για μεταφορά και απελευθέρωση του χώρου στο πάρκο.
Κατάσταση κτισμάτων οικοπέδου Ριζόπουλου
Το οικόπεδο Ριζόπουλου είναι χώρος που οι κάτοικοι διεκδικούσαν επί δεκαετίες και τελικά πέτυχαν να χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου και κοινωνικών χρήσεων για την περιοχή, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάιο του 2023. Τώρα εκκρεμεί η έκδοση ΠΔ, η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και η διαμόρφωση του χώρου. Ενώ όμως οι παραπάνω διαδικασίες αποδεικνύονται δυστυχώς χρονοβόρες, η πολύ κακή κατάσταση του οικοπέδου και των ανενεργών κτισμάτων μέσα σε αυτό θέτει ζητήματα ασφάλειας και κινδύνους για την δημόσια υγεία. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα, ανεξάρτητα από τη διαδικασία απαλλοτρίωσης, στις απαραίτητες ενέργειες: αυτοψία και, όπου χρειάζεται, κατεδαφίσεις και εκκαθάριση του χώρου.
Παιδική χαρά στα Άνω Πετράλωνα
Επισημάναμε την ανάγκη αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην παιδική χαρά 340 στα Άνω Πετράλωνα, μετά την σχετικά πρόσφατη επισκευή της. Υπάρχει ανάγκη φροντίδας των δέντρων που κινδυνεύουν να ξεραθούν, αντικατάστασης των δέντρων που έχουν κοπεί, καθώς και τοποθέτηση νέας βρύσης στη θέση εκείνης που έχει αφαιρεθεί.
Δίκες συμβασιούχων
Ζητήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την αποδοχή δύο δικογράφων που αφορούν την εκδίκαση, στις 20 Ιανουαρίου, κύριων αγωγών συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων που διεκδικούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Η πρόσφατη γνωμοδότηση του καθηγητή εργατικού δικαίου κ. Καζάκου κάνει σαφές ότι η αποδοχή αγωγών εργαζομένων από τα αρμόδια όργανα του Δήμου είναι μια καθ’όλα νόμιμη δυνατότητα και καλέσαμε τη δημοτική αρχή να την αξιοποιήσει.
12 χρόνια από τη δολοφονία Λουκμάν
Καλέσαμε τους δημότες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα γίνουν την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από τα τάγματα των νεοναζί. Η συμμετοχή μας στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής θα επιβεβαιώσει ότι όχι μόνο δεν ξεχνάμε, αλλά και είμαστε σε εγρήγορση για να αποκρούσουμε τη σύγχρονη απειλή μιας ακροδεξιάς που ζητά να ανακάμψει.
Προεδρία Δημοκρατίας
Σχολιάσαμε τέλος με ανησυχία τον στενά παραταξιακό χαρακτήρα της πρωθυπουργικής επιλογής για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η διάρρηξη μιας θετικής παράδοσης αναζήτησης ευρύτερων συναινέσεων, που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, συνιστά οπισθοχώρηση στα πολιτικά ήθη που μοιραία αντανακλάται και στην αυτοδιοίκηση, όπου η δυνατότητα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων είναι κρίσιμη προϋπόθεση για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των δημοτών.