Επιτροπές Δήμων και διατάξεις Θεοδωρικάκου
Από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με το που ανέλαβε την εξουσία, ήταν να επέμβει στις δημοκρατικές λειτουργίες και τα αντιπροσωπευτικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με διαδοχικά νομοθετήματα εκχώρησε κομβικές αρμοδιότητες του ανώτατου αντιπροσωπευτικού οργάνου, του δημοτικού συμβουλίου, στις Επιτροπές των δήμων, και ιδιαίτερα στην Οικονομική Επιτροπή, εκεί όπου με άλλα νομοθετήματα εξασφαλίζεται εκ προοιμίου η πλειοψηφία του Δημάρχου σε βάρος της αναλογικής εκπροσώπησης των πολιτικών δυνάμεων. Η Ανοιχτή Πόλη, από την πρώτη στιγμή, είχε εκφράσει δημόσια τη διαφωνία της με ένα θεσμικό πλαίσιο που αλλοιώνει και περιορίζει το δημοκρατικό διάλογο.
Με πρόσφατη απόφασή του, το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ δικαιώνει τη διαφωνία μας, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις εν λόγω διατάξεις, με τις οποίες αποδυναμώνεται η δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενόψει της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια του ΣτΕ που θα κρίνει οριστικά την τύχη των λεγόμενων “νόμων Θεοδωρικάκου”, καλέσαμε τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί σχετικά. Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας οφείλει να υπερασπιστεί την ποιότητα του δημοκρατικού ελέγχου στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.
Πράσινο
Ο ακήρυκτος πόλεμος που διεξάγεται, εδώ και μήνες, ανάμεσα στη δημοτική αρχή Μπακογιάννη και τα δέντρα της πόλης, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Όπως είναι γνωστό, οι υπηρεσίες πρασίνου έχουν ανατεθεί σε μια μεγάλη και μη αποδοτική εργολαβία από τη δημοτική αρχή – η οποία έσπευσε να αξιοποιήσει το άρθρο 179 του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που άνοιξε το δρόμο για τη συμβασιοποίηση πυρηνικών δημοτικών αρμοδιοτήτων – με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα μέχρι τώρα.
Κάτοικοι της 4ης δημοτικής κοινότητας και χρήστες του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος βρέθηκαν πρόσφατα αντιμέτωποι με υποτιθέμενες εργασίες κλαδέματος, οι οποίες φαίνεται ότι έγιναν με λάθος τρόπο, σε λάθος στιγμή, χωρίς παρουσία ειδικού επιστήμονα και που εξελίχθηκαν σε αδικαιολόγητη “καρατόμηση” ακόμα και υγιών δέντρων. Οι διαμαρτυρίες από την 4η Κοινότητα έρχονται να προστεθούν σε μια μακριά σειρά ανάλογων καταγγελιών από διάφορες γειτονιές της πόλης. Οι εικόνες από τα πληγωμένα από τις κακοκαιρίες άλση Ευελπίδων και Ιλισίων, από το αφρόντιστο άλσος Πολυγώνου και το λόφο του Στρέφη, αλλά και από τα ακατάλληλα κλαδέματα στους δρόμους πολλών γειτονιών, δημιουργούν αμφιβολία για το αν ο εργολάβος τηρεί καν τους όρους της σύμβασης και υπογραμμίζουν ερωτήματα που η Ανοιχτή Πόλη έχει θέσει επανειλημμένα: ποιός τελικά προγραμματίζει τις εργασίες πρασίνου, ποιός παρέχει επιστημονική τεκμηρίωση και ποιός τις επιβλέπει;
Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να προγραμματιστεί διεξοδική συζήτηση για τα θέματα του πρασίνου στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς και να διευρύνει τη συνεργασία της Υπηρεσίας Πρασίνου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ώστε να υπάρξει μια έγκυρη γνωμοδότηση για τα ζητήματα διαχείρισης αστικού και περιαστικού πρασίνου. Οι κάτοικοι των γειτονιών δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν τη μείωση του φυτικού κεφαλαίου στις περιοχές τους και εύλογα ζητούν συγκεκριμένες εγγυήσεις για την αντικατάσταση όσων δέντρων έχουν κοπεί.
Πρωτοβουλία για το νερό
Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να στηρίξει την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, η οποία ήδη συσπειρώνει πάνω από 62 φορείς, σωματεία και κινήσεις πολιτών που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση του Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής (ΕΥΣ). Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να υπερασπιστεί το συμφέρον και την ποιότητα ζωής των δημοτών, μπαίνοντας μπροστά σε μια συλλογική προσπάθεια να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας του νερού ως κοινού και κοινωνικού αγαθού, όπως άλλωστε επιβάλλεται από διεθνείς συμβάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπως ομολογείται και από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.