Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο (27/4) καταθέσαμε ψήφισμα, το οποίο υπερψηφίστηκε, και καταφέραμε να δεσμεύσουμε τον Δήμο να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να σεβαστούν τις αποφάσεις του ΣτΕ και να μεριμνήσουν για τη θέσπιση του κατάλληλου προστατευτικού πλαισίου για την Ακρόπολη και τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας σε όλη του την έκταση. Άποψή μας είναι ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή θα πρέπει να περιοριστεί στα 21 μ. συνολικά, όπως ορίζει η απόφαση 2331/2009 του ΣτΕ, οι χρήσεις γης να ακολουθούν αυτές της “γενικής κατοικίας” και όχι του “πολεοδομικού κέντρου” (όπως είναι σήμερα), ενώ το νέο πλαίσιο όρων δόμησης και χρήσεων γης θα πρέπει να θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να ελεγχθεί προληπτικά από το ΣτΕ ως προς τη συνταγματικότητά του. Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ, για μείωση κατά δύο ορόφους του ύψους του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, αποτελεί μια δικαίωση για τις συλλογικότητες, τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους ενεργούς πολίτες που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια στην ανέγερση θηριωδών ξενοδοχείων στην περιοχή Ακρόπολη-Μακρυγιάννη. Στην Ανοιχτή Πόλη, στηρίξαμε αυτόν τον αγώνα από την πρώτη στιγμή – έναν αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί μαζί τους. Το ψήφισμα, στην τροποποιημένη μορφή του που τελικά εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, αποτελεί ένα θετικό βήμα και πιστεύουμε ότι, σύντομα θα οδηγήσει στην επιβεβαίωση των θέσεων της Ανοιχτής Πόλης.
Ζητήσαμε και πάλι από τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να συνεχιστεί η διάθεση των σχολικών γευμάτων, έστω και για τον περιορισμένο αριθμό των 10.000 γευμάτων, στα οποία μειώθηκε από την αρχή της χρονιάς η δυναμικότητα του προγράμματος. Η υγειονομική κρίση δοκιμάζει τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών και ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να ενεργήσει αντίστοιχα.
Ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία της λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων και του ξενώνα Ιονίς. Επειδή το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, προτείναμε να ενισχυθεί ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με διαπαραταξιακή οργανωτική επιτροπή, με την συμμετοχή όλων των παρατάξεων.
Ζητήσαμε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για τις ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα, μετά την άρση του lockdown και των περιορισμών μετακίνησης. Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένος για την επαναφορά των σχολικών μονάδων σε λειτουργία, με ιδιαίτερη προσοχή σε πολυπληθείς δομές, όπως το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Θα πρέπει επίσης να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς την κατάλληλη πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε να είναι όσο ασφαλής γίνεται η επιστροφή των δημοτών σε αυτά. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει ακόμα να ληφθεί για δομές υψηλής συγκέντρωσης φιλοξενουμένων, όπως είναι το camp του Ελαιώνα, αλλά και για την βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου κτιριακού δυναμικού για την κάλυψη των υφιστάμενων κοινωνικών αναγκών της πόλης. Θα πρέπει τέλος να διαμορφωθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης των σοβαρών οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στις ζωές των δημοτών. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητήσαμε να προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αντικείμενο τις δράσεις που μπορεί και οφείλει να αναλάβει ο Δήμος για να εξασφαλιστεί η ομαλή αλλά και ασφαλής λειτουργία της πόλης κατά την επόμενη κρίσιμη περίοδο .
Εκφράσαμε τέλος την ανησυχία μας σχετικά με τις διατάξεις που προωθούνται στα πλαίσια του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», σύμφωνα με τις οποίες αίρεται ο όποιος περιορισμός κλινών για τα ξενοδοχεία, ακόμα και στις ζώνες γενικής κατοικίας, στις περιοχές Εμπορικού Κέντρου-Ψυρρή-Μεταξουργείου. Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτήν τη μεθόδευση, προφυλάσσοντας αυτό το ήδη βεβαρυμένο τμήμα της πόλης από τις συνέπειες μιας άναρχης ξενοδοχειακής ανάπτυξης.