Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως δήμαρχος της Αθήνας, ο κ. Καμίνης ήταν ο «μεγάλος απών» από τα προβλήματα της περιοχής μας.
Όπου και να κοιτάξουμε γύρω μας, στις συνοικίες της 7ης Δημοτικής Κοινότητας, αντιλαμβανόμαστε την αδιαφορία, την ανικανότητα και την απουσία του Δήμου. Τα καθημερινά και αυτονόητα, για τα οποία θα έπρεπε να φροντίζει ο Δήμος (ηλεκτροφωτισμός, συντήρηση οδοστρώματος και πεζοδρομίων, συντήρηση σχολικών κτιρίων, παιδικών χαρών, κλπ.), φαντάζουν πλέον ως πολυτέλεια, αφού ο κ. Καμίνης επέλεξε να «νοικοκυρέψει» τα οικονομικά του Δήμου, σε βάρος της καθημερινότητας των πολιτών.
Φυσικά, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Η έλλειψη (και η άθλια κατάσταση των υπαρχόντων) πολιτιστικών και αθλητικών χώρων, η έλλειψη πρασίνου και πεζοδρόμων, η παράνομη τοποθέτηση και επέκταση τραπεζοκαθισμάτων, η ανεπάρκεια συγκοινωνιακού δικτύου, διαμορφώνουν ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Σημαντικά έργα αναβάθμισης της περιοχής μας, όπως νέοι χώροι πρασίνου και ανάδειξη διατηρητέων κτιρίων, κ.α., για τα οποία έχει πάρει αποφάσεις το Κοινοτικό Συμβούλιο, έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες από τον κ. Καμίνη και τη διοίκηση του Δήμου. Και ίσως το πιο σημαντικό, η Δημοτική μας Κοινότητα είναι ανοχύρωτη μπροστά στη νέα φτώχεια, καθώς δεν διαθέτει δημοτικά ιατρεία και επαρκείς δομές αλληλεγγύης.
Η Ανοιχτή Πόλη προτείνει:
Πράσινο – Κοινόχρηστοι χώροι
- Δημιουργία ενιαίων λειτουργικών ζωνών πράσινου σε τρεις βασικούς άξονες: από Αττικό Άλσος προς Λυκαβηττό, από Αττικό Άλσος προς Γουδή και από Πεδίον Άρεως προς Λυκαβηττό και Αττικό Άλσος.
- Θεσμοθέτηση και δημιουργία ενός «πυρήνα δημοσίου Πάρκου» ενιαίου χώρου υψηλού και πυκνού πρασίνου φυσικής αναψυχής στα 1400 στρέμματα στο Γουδή, σύμφωνα με το Σχέδιο Γενικής Διάταξης, με απαγόρευση κάθε νέας δόμησης, χωρίς εμπορευματοποίηση, με χρήσεις πολιτισμού στα υφιστάμενα στρατιωτικά κτήρια, με δημιουργία δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων και με περιμετρική κίνηση Ι.Χ. Με την ένταξη του στρατοπέδου Πλέσσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο, όπως προέβλεπε η μελέτη του Ε.Μ.Π. και την κατεδάφιση του Μπάντμιντον, οδηγούμαστε στη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου πρασίνου 4.000 στρεμμάτων.
- Δημιουργία ενιαίου λειτουργικού Πάρκου πρασίνου, που θα ξεκινά από τους πρόποδες του Λυκαβηττού και θα φτάνει μέχρι την οδό Κεδρηνού, με ανάδειξη των προσφυγικών κτηρίων της Λ. Αλεξάνδρας ως κτήρια ιστορικής μνήμης. Μέχρι την επίλυση του γηπεδικού προβλήματος του Παναθηναϊκού, το γήπεδο παραμένει λειτουργικό, με τις απαραίτητες βελτιώσεις, για την ασφαλή και λειτουργική χρήση του.
- Είμαστε ενάντια στην παραχώρηση των Προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ. Προτείνουμε τη διατήρηση και ανάπλαση των οκτώ διατηρητέων πολυκατοικιών, με στόχο την αξιοποίησή τους ως Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, χώρους κοινωνικής κατοικίας και ξενώνες φιλοξενίας συγγενών των ασθενών του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
- Να κηρυχτούν διατηρητέες και να αξιοποιηθούν οι ενδιάμεσοι χώροι ως πεζόδρομοι και χώροι πρασίνου. Άμεσος έλεγχος των παραβάσεων των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας που υπάρχουν στην περιοχή και τήρηση της νομιμότητας σχετικά με τη λειτουργία τους.
- Άμεση υλοποίηση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου για την επαναλειτουργία του 58ου Γυμνασίου-Λυκείου και τη δημιουργία χώρου λειτουργικού πρασίνου με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Αξιοποίηση των αιθουσών εντός του Πάρκου ΚΑΠΑΨ ως Λέσχη Φιλίας, κυλικείο (με χαμηλές τιμές) και για χρήση από τους ιστορικούς πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.
- Απομάκρυνση του περιπτέρου που βρίσκεται στην πλατεία Μετρό Πανόρμου (Κανελλοπούλου).
- Δημιουργία μικρών χώρων πρασίνου επί της οδού Μοισιόδακος, καθώς και επί των οδών Τριφυλλίας και Καντούνη.
- Κατεδάφιση και απομάκρυνση του αυθαίρετου κτίσματος του «Πολυδιασκεδαστηρίου» στην οδό Βασ. Σοφίας, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.
- Ολοκλήρωση της ανάπλασης (παιδική χαρά, πράσινο, λειτουργία δημοτικού αναψυκτηρίου, με χαμηλές τιμές).
- Διαμόρφωση πρασίνου στα δύο αδόμητα οικόπεδα της περιοχής Πολυγώνου (οδ. Μπλέσσα, Ζηνοπούλου, Ανηφορίτη).
- Διαμόρφωση παρτεριών και πεζοδρομίων και κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων στην οδό Ζηνοπούλου.
- Υλοποίηση της απόφασης (αριθμ. 856/9-3-05) του Δημοτικού Συμβουλίου για επαναχαρακτηρισμό του οικοπέδου στην οδό Κονεμένου (Ελληνορώσων) ως χώρου δημιουργίας πρασίνου. Άμεση απαλλοτρίωση του συνόλου του χώρου.
- Απαλλοτρίωση πλινθόκτιστων στην οδό Βεργοβίτσης και δημιουργία χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς.
- Κατασκευή σκαλωτής πρόσβασης από την αρχή της οδού Φιλοκτήτη Οικονομίδη προς την οδό Βριλησσού για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πεζών.
Πολιτισμός
- Επαναλειτουργία των Επιτροπών Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου, οι οποίες σε συνεργασία με τα Ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Σχολικές Κοινότητες θα διοργανώνουν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Αξιοποίηση των Πολιτιστικών Κέντρων της Δημοτικής μας Κοινότητας.
- Δημιουργία Πολιτιστικού πόλου με ανακαίνιση και αξιοποίηση των χαρακτηρισμένων, κατά χρήση ως κτήρια, διατηρητέων κινηματογράφων ΑΣΤΡΟΝ και ΕΛΛΗΝΙΣ. Διαμόρφωση σε ελεύθερους – κοινόχρηστους χώρους των αδόμητων επιφανειών που ανήκουν σ’ αυτούς. Ανάδειξη του ιστορικού– διατηρητέου Σπιτιού της ΕΠΟΝ, όπου το 1943 ιδρύθηκε η θρυλική αντιστασιακή οργάνωση της Νεολαίας.
- Άνοιγμα των σχολικών προαυλίων και αιθουσών πολλαπλής χρήσης, ώστε τα σχολεία να γίνουν χώροι άθλησης και πολιτισμού.
Παιδεία – Αθλητισμός – Σχολικά Κτίρια
Τα περισσότερα σχολεία της 7ης Δημοτικής Κοινότητας στεγάζονται σε παλαιά κτήρια, όπου οι τεράστιες καθυστερήσεις σε έργα συντήρησης, βελτίωσης και κατασκευής νέων κτηρίων για τη στέγασή τους αποτελούν τροχοπέδη στη λειτουργία σύγχρονων, ποιοτικών και ανθρώπινων δημόσιων σχολείων. Ζητήματα άμεσης προτεραιότητας που σχετίζονται με τη σχολική στέγη αποτελούν:
- η κατασκευή του κτηρίου που θα στεγαστεί το 24ο Λύκειο Αθηνών(Γ. Σούκα).
- η κατασκευή του νέου κτηρίου (Γούδα και Κεφαλά) για τη στέγαση του 5ου και 108ου Νηπιαγωγείου Αθηνών.
- επαναλειτουργία του 58ου Γυμνασίου & Λυκείου Αθηνών στο χώρο του οικοπέδου της ΔΕΗ (Λάμψα).
- η ολοκλήρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικοπέδου που βρίσκεται Διστομίτου και Βριλησσού για την κατασκευή του νέου κτηρίου που θα στεγάσει το 121ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
- κατασκευή νέας πτέρυγας τουαλετών στο σχολικό συγκρότημα του 18ου Δημοτικού και 56ου Γυμνασίου ( Αχαΐας).
- επισκευή σε τουαλέτες του 46ου Γυμνασίου (Ασκληπιού) που παραμένουν κλειστές.
- αντικατάσταση κουφωμάτων στα σχολικά συγκροτήματα του 105ου και 166ου Δημοτικού σχολείου (Χορμοπούλου), 2ου Πειραματικού Λυκείου (Π. Κυριακού), 16ου Δημοτικού Σχολείου (Τ. Φιλήμονος)
- επισκευή υποστυλωμάτων του κτηρίου του 17ου Δημοτικού Σχολείου (Πανόρμου και Αμπελακίων)
- αποκατάσταση των μονώσεων για την αντιμετώπιση της σοβαρής διάβρωσης που παρουσιάζουν τα σχολικά κτήρια του 41ου και 42ου Δημοτικού (Βαρβάκη) καθώς και του 40ου Δημοτικού (Μομφεράτου).
- συντήρηση και βελτίωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του 12ου και 115ου Δημοτικού (Κοργιαλλενίου)
- Συνεργασία Δήμου Αθηναίων, ΥΠΕΚΑ και «Κτηριακών Υποδομών» (πρώην Ο.Σ.Κ) για την ένταξη και χρηματοδότηση από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον Και Αειφόρος Ανάπτυξη» για την ενεργειακή αναβάθμιση των τριών σχολικών συγκροτημάτων (102 και 121 Δημοτικό, 16ο Γυμνάσιο-Λύκειο & 104ο Δημοτικό, 24ο Γυμνάσιο- Λύκειο) για τα οποία έχουν κατατεθεί μελέτες.
Επίσης προτείνουμε:
- Διατήρηση της χρήσης από το Δήμο Αθηναίων και από το 38ο Γυμνάσιο – Λύκειο του Πολιτιστικού Κέντρου της οδού Ευελπίδων. Συντήρηση και βελτίωση των εγκαταλελημμένων και κλειστών αθλητικών χώρων (π.χ Πλατεία Βέμπο, Πλατεία Παλουμπιώτη), καθώς και φύλαξή τους από υπαλλήλους του δήμου.
- Στέγαση υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων με ελαφρές κατασκευές και κατάλληλο τάπητα, αρχής γενομένης από τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ στην οδό Τσόχα.
- Κατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων με πλαστικό χλοοτάπητα στα Κουντουριώτικα (οδ. Τιμολέοντος Φιλήμονος), στο Άλσος Χωροφυλακής καθώς και δύο γηπέδων αντισφαίρισης. Χρήση του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Νοσοκομείο Σωτηρία και από τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
Κοινωνική πολιτική
- Επαναλειτουργία του συνόλου του Γηροκομείου Αθηνών, με στόχο την ανάπτυξη δράσεων που θα ενισχύσουν τις δομές αλληλεγγύης.
- Δημιουργία Δημοτικών Ιατρείων στην 7η Δημοτική Κοινότητα.
- Να δημιουργηθούν περισσότερες Λέσχες Φιλίας σε κεντρικά σημεία (π.χ. Πολύγωνο, πλ. Ελευθερίου Βενιζέλου) για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ηλικιωμένων ανθρώπων.
- Στήριξη της λειτουργίας του ΣΤΕΚΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Δημητσάνας 46-48 και Κεδρηνού) για την συλλογή και διανομή τροφίμων, ρούχων, φαρμάκων κ.λ.π. και την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Ποιότητα Ζωής
- Τοποθέτηση ολοκληρωμένου περιπτέρου ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία κάθε συνοικίας.
- Απομάκρυνση των κάδων-κοντέινερς που βρίσκονται στα πεζοδρόμια, έξω από κλινικές και νοσοκομεία, όπως στην πλατεία Βέμπο (διασταύρωση Μ.Γερουλάνου και Ι.Πάγκα, έναντι Βιοκλινικής) που έχει σαπίσει και τρέχουν τα υγρά απόβλητα στους γύρω από την πλατεία δρόμους , αποτελώντας εστία τοξικής απειλής για τους κατοίκους της περιοχής.
- Άμεση απομάκρυνση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν παράνομα και υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Ασφαλιστικά μέτρα από το Δήμο Αθηναίων για την αναστολή της λειτουργίας τους μέχρι την εκδίκαση, τη λήψη και την ανακοίνωση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, όπου αυτές εντοπίζονται και καταγγέλλονται.
Συγκοινωνία – Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις
- Δρομολόγηση τοπικού, μικρού λεωφορείου που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους των περιοχών Πολυγώνου, Ν. Φιλοθέης και ευρύτερης περιοχής Γκύζη από και προς τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό).
- Δημιουργία διαδημοτικής συγκοινωνιακής σύνδεσης της 7ης Δημοτικής Κοινότητας με όμορους δήμους.
- Κατάρτιση συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης που να καθιστά λειτουργική την κίνηση στους δρόμους εντός της 7ης Δημοτικής Κοινότητας.
- Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και μονοδρόμηση των περιμετρικών οδών του σχολικού συγκροτήματος στο συνοικισμό Ελ. Βενιζέλου- Πολυγώνου (105 & 166 Δημ. Σχ. – 24 Γυμνάσιο & Λύκειο).
Δημοκρατία – Συμμετοχή – Αρμοδιότητες κοινοτήτων
Στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης εντός του δήμου, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Με διαδικασίες συμμετοχής των πολιτών. Και παράλληλα με εκχώρηση στα συμβούλια ουσιαστικών αρμοδιοτήτων ελέγχου και συναπόφασης.
Παράλληλα έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την προώθηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού της γειτονιάς. Με επτά πιλοτικές εφαρμογές που αφορούν έργα και δράσεις, με αυτεπιστασία του δήμου ή σε συνεργασία με συνεταιρισμούς. Και με φορέα επεξεργασίας τις τοπικές συνελεύσεις.
Επίσης είμαστε έτοιμοι για το πρώτο συμμετοχικό πείραμα στην πόλη. Την ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες για το επόμενο πενταετές επιχειρησιακό πλάνο στο Δήμο, μέσα από ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές.
Τέλος, υποστηρίζουμε την υποχρεωτική συζήτηση στο κοινοτικό συμβούλιο οποιουδήποτε αιτήματος υπογράφεται από 200 κατοίκους, και δεν αντιβαίνει φυσικά στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.