Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Δήμος Αθηναίων έχει παραχωρήσει το χώρο του 144ουΔημοτικού Σχολείου, στα Σεπόλια, για να διδάσκονται εκεί τα παιδιά ουρντού, αγγλικά και αραβικά, αλλά και για να μαθαίνουν ελληνικά οι μητέρες τους. Η έναρξη των μαθημάτων είχε οριστεί, αρχικά, στις 29 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε, καθώς εκτοξεύτηκαν απειλές εκ μέρους της «Χρυσής Αυγής». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι προπηλακίστηκαν ορισμένοι μαθητές και μέλη των οικογενειών τους, που δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως και πήγαν στο 144ο Δημοτικό Σχολείο, την 29η Οκτωβρίου.
«Κανείς δεν δικαιούται να δηλητηριάζει παιδικές ψυχές» σχολίασε ο κ. Αξελός, που αναφέρθηκε και στις κινήσεις, τις οποίες έκανε η «Ανοιχτή Πόλη», ώστε να λάβει «σάρκα και οστά» το σχέδιο για τη δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου.
« Ξεχνούν τι ζητάει η ομογένεια στο εξωτερικό;»
Ο κ. Αξελός υπενθύμισε, ακόμη, ότι οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιδράσεις, μολονότι ενδύονται τον μανδύα του «πατριωτισμού», παραβλέπουν – εκτός των άλλων – κάτι σημαντικό: Ότι ανέκαθεν η ομογένεια διεκδικούσε – και δικαίως- την ίδρυση και λειτουργία ελληνικών σχολείων, στο εξωτερικό.
«Πώς είναι δυνατόν να αρνούνται κάποιοι, εδώ στην Ελλάδα, κάτι που οι Έλληνες του εξωτερικού το θεωρούν αυτονόητο δικαίωμα;» , αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της «Ανοικτής Πόλης», ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι επιβάλλεται να θυμόμαστε πως κι εμείς είμαστε γόνοι μεταναστών και προσφύγων. Παρατήρησε δε πως τα ρατσιστικά στερεότυπα, διαχρονικά, δεν χρειάζονται καν τη φυλετική – εθνική διαφορετικότητα για να εκδηλωθούν. Ως παράδειγμα ανέφερε την άσχημη αντιμετώπιση και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς («τουρκόσποροι», κλπ) που επεφύλαξε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες που ήλθαν το 1922 από τη Μικρά Ασία.
«Οι περισσότεροι από αυτούς τους πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά αδυνατούν επί του παρόντος να πάνε στις χώρες που επιθυμούν», σημείωσε ο κ. Αξελός και πρόσθεσε: «Για όσο χρόνο, όμως, μείνουν, πολύ ή λίγο, σημασία έχει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους, φυσικά και στην εκπαίδευση (…) Τι θα είχε, άραγε, να κερδίσει η ελληνική κοινωνία εάν αυτά τα παιδιά δεν είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν την ίδια τους τη γλώσσα ή αν οι μητέρες τους δεν μπορούσαν να μάθουν ελληνικά;».
Ο κ. Αξελός μίλησε, επίσης, για ξενοφοβικά στερεότυπα που, όπως τόνισε, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και εξέταση δεδομένων. «Ακούμε πως οι αλλοδαποί φταίνε για την εγκληματικότητα, αλλά τα περισσότερα από τα κυκλώματα που αποκαλύπτονται έχουν εγκεφάλους ημεδαπούς».