Σημεία από την συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο STAR και την Πόπη Τσαπανίδου
*Απευθυνόμαστε σε ένα ευρύτερο ακροατήριο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς απευθυνόμαστε σε αυτούς που εκφράζονται πολιτικά μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιστεύουμε ότι τα ζητήματα της πόλης είναι γενικότερα. Υπάρχουν και σημεία που δεν εξαρτώνται μόνο από μία κεντρική πολιτική γραμμή και πάνω σε αυτά τα σημεία θέλουμε συμμέτοχους όλους τους πολίτες, όλη την ενεργή κοινωνία.
*Πρέπει να διεκδικήσουμε μία διαφορετική ζωή. Αλλάζοντας την πόλη, να αλλάξουμε και τη ζωή μας. Υπάρχουν πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές της πόλης. Και υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών αναγκών των πολιτών και των πραγματικών παροχών που προσφέρει ο Δήμος. Βασικό για εμάς είναι να δημιουργήσουμε μία ασπίδα προστασίας για όσους νιώθουν ότι έχουν χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Αυτό δεν αφορά μόνο τους φτωχούς αλλά και τον κόσμο που είναι πάνω από το όριο της φτώχειας αλλά ζει σε μια διαρκή επισφάλεια, με ένα διαρκές άγχος ότι δεν θα του φτάσουν τα χρήματα μέχρι το τέλος του μήνα. Ο Δήμος έχει τις δομές να βοηθήσει, δομές που έχουν απαξιωθεί με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής. Επίσης, ξεπηδάνε σε όλη την χώρα, αλλά και στην Αθήνα συλλογικότητες, οι οποίες προωθούν την κοινωνική αλληλεγγύη και οι οποίες πρέπει να στηριχθούν από τον Δήμο.
*Ο Δήμος έχει να παίξει ένα σοβαρό θεσμικό ρόλο. Ως ο Δήμος της πρωτεύουσας της Ελλάδας πρέπει να σηκώσει ανάστημα, να προστατεύσει κατοίκους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Με ηθική στήριξη αλλά και με νομική βοήθεια πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο Δήμος δεν θα αφήσει κανέναν κάτοικο να χάσει το σπίτι του είτε από την εφορία είτε από τις τράπεζες.
*Χθες, ήμασταν στην Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου. Συζητήσαμε με τους εργαζόμενους και ενημερωθήκαμε για τα ζητήματα καθαριότητας. Αυτήν την στιγμή, είναι σοβαρό πρόβλημα το ότι το προσωπικό στην καθαριότητα έχει μειωθεί, ενώ ετοιμάζονται να απολύσουν ακόμη 600 συμβασιούχους. Δηλαδή, μειώνουν ακόμη περισσότερο το προσωπικό, γνωρίζοντας ότι η πόλη είναι ήδη βρώμικη. Επίσης, όπως μας έλεγαν οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχουν κάδοι για να αντικαταστήσουν τους παλιούς και φθαρμένους. Από την άλλη, υπάρχει και το ζήτημα της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Να μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα με τα σκουπίδια είναι και ζήτημα συμφερόντων. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως θα υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών και όχι υγειονομική ταφή έτσι όπως γίνεται στη Φυλή, κάτι που το απαγορεύει και η Ε.Ε. Επίσης, η ανακύκλωση υποτιμάται. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ανακύκλωση στην πηγή και εξετάζουμε προτάσεις για ένα αποκεντρωμένο σύστημα.
*Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια έχουν κλείσει 20 παιδικοί σταθμοί στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο βάρος πέφτει πάνω στις οικογένειες των νέων ζευγαριών. Για εμάς είναι προτεραιότητα η στήριξη αυτών των ανθρώπων. Υπάρχει πάντα το αντεπιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Όμως, ένας καλός δήμαρχος πρέπει να έχει στο μυαλό του πάντα πως θα μπορέσει να αξιοποιήσει όσους πόρους υπάρχουν, να κόψει πόρους από δαπάνες που δεν είναι αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, δίνονται υπεργολαβίες για λειτουργίες του Δήμου, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνονται στο εσωτερικό του Δήμου με τους υπάρχοντες εργαζομένους. Αλλά αυτοί οι εργαζόμενοι απαξιώνονται για να δοθούν υπεργολαβίες σε ιδιώτες. Από όλα αυτά θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πόροι. Θα μπορούσαμε να βρούμε πόρους και για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για να μπορέσουμε σε συγκεκριμένα διαμερίσματα που παρατηρείται έντονο πρόβλημα να φτιάξουμε νέους παιδικούς σταθμούς. Επίσης, έχει σημασία οι παροχές των παιδικών σταθμών να αναβαθμιστούν. Δεν μπορούμε να έχουμε πενταμηνίτες συμβασιούχους που ξέρουνε ότι μετά από πέντε μήνες θα φύγουν για να έρθουν κάποιοι άλλοι.
*Δεν θα υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών. Από την πλευρά μας, κι εγώ ως οικονομολόγος, βλέπουμε μέσα από τους ισολογισμούς, τους προϋπολογισμούς και τους απολογισμούς ότι υπάρχουν δυνατότητες για περικοπή δαπανών, που θα διοχετευτούν για να γίνει μια αναδιανομή αυτών των πόρων σε ζητήματα που για μας αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, ο κ. Καμίνης επαίρεται ότι έχει έναν προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ 120 εκατομμυρίων ευρώ για την Αθήνα. Από αυτό έχουν μπει συγκεκριμένα έργα, ύψους 70 εκατομμυρίων. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια αν δεν τα αξιοποιήσουμε, θα χαθούν πολύ σύντομα. Και δεν αξιοποιούνται αυτά τα 50 εκατομμύρια για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει κόσμος. Έχουν διαλυθεί οι υπηρεσίες του Δήμου, δεν μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες μελέτες και να ωριμάσουν αυτά τα έργα.
*Στις εκλογές υπάρχει η αντίληψη ότι έχει τελειώσει το δίλλημα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Αυτό γίνεται γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κ. Βενιζέλος που στηρίζει τον κ. Καμίνη και ο κ. Σαμαράς που στηρίζει τον κ. Σπηλιωτόπουλο δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να κερδίσουν αν μπει. Εμείς, πάντως, δεν θέλουμε να ψαρέψουμε στο αντιμνημονιακό κενό. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν προεκτάσεις της μνημονιακής πολιτικής στην καθημερινότητα των πολιτών. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν λάμπες για να υπάρξει ηλεκτροφωτισμός στη πόλη επειδή δεν πάει κανένας προμηθευτής στους διαγωνισμούς που κάνει ο Δήμος. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος λέει να ηλεκτροφωτίσουμε την Αθήνα. Όμως, οι περικοπές στη τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν οδηγήσει σε μια τέτοια κατάσταση όπου δεν υπάρχουν λάμπες, δεν υπάρχει άσφαλτος για να καλύψουμε τις λακκούβες, δεν έρχονται προμηθευτές να προμηθεύσουν τον Δήμο επειδή ξέρουν ότι δεν θα πληρωθούν. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν και αυτά τα καθημερινά προβλήματα τα οποία προκύπτουν προφανώς από μια κεντρική πολιτική στρατηγική, που έχουν στηρίξει και ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Καμίνης αλλά βάζουμε κι ένα νέο όραμα.
*Εμείς θα δώσουμε έμφαση και στις κοινωνικές δομές και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, φτηνή αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, των παιδικών χαρών, των πάρκων ώστε να έχουν ζωή και να εμπεδωθεί ένα κλίμα ασφάλειας που είναι πραγματικό πρόβλημα στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας.
*Έχουμε εμπιστοσύνη στο δημοκρατικό κόσμο της Αθήνας ότι δεν θα κάνει αυτό το λάθος να φέρει ένα ναζιστή υποψήφιο δήμαρχο να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο σε μια δεύτερη Κυριακή. Ο κόσμος έχει αρχίσει και αντιλαμβάνεται την αυταπάτη που έχει όλη αυτή η ρητορική του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Εμείς δεν θα ασχοληθούμε προσωπικά με τον κύριο. Έχουμε ασχοληθεί με το κοινωνικό φαινόμενο της ανάδυσης του φασισμού στην Αθήνα και στην Ελλάδα. Και ως κοινωνικό φαινόμενο θα το αντιμετωπίσουμε.
*Για να αντιμετωπίσουμε το μίσος και το φόβο στις γειτονιές, πρέπει να κάνουμε βασικές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, η πολιτιστική δημιουργία, όσα θα κάνουμε για τον πολιτισμό. Θα δημιουργήσουμε στέκια πολιτισμού στις γειτονιές. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό που δεν έχουν τρόπο έκφρασης. Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι καλλιτέχνες , οι οποίοι είτε ασχολούνται με το θέατρο είτε με τη μουσική. Για παράδειγμα, σε συνεργασία με το Δήμο και των πολιτιστικών στεκιών στις γειτονιές, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα free press, το οποίο θα βγαίνει στα αγγλικά και στα ελληνικά για να ενημερώνει τον κόσμο. Μπορούμε να εμπλέξουμε και τον 9,84 σε αυτήν τη πολιτιστική δημιουργία και να δώσουμε πραγματικά ζωή στις γειτονιές. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε παλιά υλικά. Σ’ ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει κατεδαφιστεί.