Συνάντηση είχε αντιπροσωπεία της Ανοιχτής Πόλης αποτελούμενη από τους Κώστα Ζαχαριάδη, Έφη Γιαννοπούλου, Βάλια Δημοπούλου με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Δέσποινα Κουτσούμπα, Μάγια Κόμβου, Κώστας Πασχαλίδης), με αφορμή την πρόσφατη και αντιδημοκρατική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να ανακαλέσει την παραχώρηση στον ΣΕΑ του κτιρίου της Ερμού 134-136, το οποίο ο σύλλογος, με απόφαση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, χρησιμοποιεί ως έδρα επί δεκαετίες.
Η ενημέρωση που μας έγινε από τον ΣΕΑ αλλά και ο γόνιμος μεταξύ μας διάλογος αφορούσε μια σειρά ζητήματα που γίνονται επίκαιρα εξαιτίας της αυταρχικής και εκδικητικής απόφασης της κ. Μενδώνη. Ζητήματα που άπτονται συνδικαλιστικών ελευθεριών, ελευθερίας της έκφρασης που βρίσκονται στον πυρήνα της λειτουργείας μιας δημοκρατικής πολιτείας.
Συζητήσαμε εκτενώς με αφορμή το κτήριο της Ερμού για τον τρόπο οργάνωσης της ζωής στην πόλη, τους δημόσιους χώρους, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα μνημεία, αρχαία και νεότερα, την πρόσβαση των κατοίκων στην τέχνη και τον πολιτισμό, την δημιουργία ελεύθερων χώρων για τον διάλογο και τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η παραχώρηση του κτιρίου της Ερμού στον ΣΕΑ, όπως και αντίστοιχες παραχωρήσεις την ίδια περίοδο σε άλλους επιστημονικούς συλλόγους, συνδικαλιστικά σωματεία, ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς, αποτέλεσε μέρος μιας στρατηγικής της τότε ηγεσίας του ΥΠΠΟ για την ανάπλαση της Πλάκας και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μνημειακού κτιριακού αποθέματος.
Σήμερα, εν μέσω της εμπορευματοποίησης και της συνειδητής συρρίκνωσης του δημόσιου χώρου και της παράδοσης του ιστορικού κέντρου στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, χωρίς κανόνες και σχέδιο, η διαχείριση του κτιρίου από τον ΣΕΑ αποτελεί υπόδειγμα χρήσης ενός δημόσιου κτιρίου με όρους ανταποδοτικούς για την πόλη και την κοινωνία γενικότερα.
Όπως μας ενημέρωσαν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου το κτίριο της Ερμού έχει παραχωρηθεί δωρεάν για δεκάδες βιβλιοπαρουσιάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εικαστικές εκθέσεις, και έχει φιλοξενήσει πλήθος εκδηλώσεων τόσο αρχαιολογικού ή άλλου επιστημονικού ενδιαφέροντος όσο και λόγου ή κοινωνικού προβληματισμού.
Η σημερινή έδρα του ΣΕΑ είναι ένα πολυδιάστατο τοπόσημο, δημιούργημα της εθελοντικής εργασίας, της κοινωνικής συνείδησης ενός από τους αρχαιότερους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας και ως τέτοιο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί.
Ο κ. Μπακογιάννης εξακολουθεί να σιωπά, όπως άφωνες έχουν μείνει και άλλες δημοτικές κινήσεις. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται, όλοι επιβάλλεται να πάρουν θέση. Καλώ τον κ. Μπακογιάννη να κάνει δημόσιο απολογισμό της σχέσης του Δήμου με τον ΣΕΑ και το κτήριο στο οποίο στεγάζεται.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει ήδη ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και θα αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να στηρίξει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τα αιτήματά του.