Έμφαση στους δημόσιους χώρους για την προστασία τους και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Μάιου 2015 τέθηκαν από την Ανοιχτή Πόλη σειρά ζητημάτων που αφορούν στους δημόσιους χώρους, την ελεύθερη πρόσβαση και τη συντήρηση αυτών, την ακαταλληλότητα σχολικών κτηρίων, τις μειώσεις μισθών στον 9.84. Πιο συγκεκριμένα η εκτός ημερησίας διάταξη άνοιξε με το θέμα της Κονίστρας.
Εγκαλέσαμε το Δήμο για τη μη λειτουργία και συντήρηση της εν λόγω παιδικής χαράς εδώ και μήνες, παρά τη δέσμευσή της Διοίκησης για την επαναλειτουργία της στο δημοτικό συμβούλιο της 15ης Ιανουαρίου 2015. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων των Πετραλώνων το τελευταίο διάστημα, μαζί με φορείς και συλλογικότητες της γειτονιάς σε κοινές συνελεύσεις και εκδηλώσεις, η δυναμική τους παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοσιότητα που πήρε το θέμα, καθώς και η υποστήριξη των αιτημάτων και από τις δημοτικές παρατάξεις της “Λαικής Συσπείρωσης” και της “Ανταρσύα στις Γειτονιές”, οδήγησαν το Δήμο στην επαναδέσμευσή του για την άμεση επαναλειτουργία, συντήρηση και εν τέλη την καθολική και ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων και παιδιών στην Κονίστρα.
Η “Ανοιχτή Πόλη” θα παρακολουθεί στενά μαζί με τους κατοίκους και τις συλλογικότητες της γειτονιάς την εξέλιξη του θέματος, πιέζοντας για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων.
Στο θέμα των δημόσιων χώρων επιπλέον, ζητήσαμε από το δήμο να απαντήσει και να παρέμβει στο ζήτημα των αυθαίρετων κατασκευών στο λόφο Φιλοπάππου και στην Ακαδημία Πλάτωνος, διασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα τους ως χώρους πρασίνου και άθλησης, σταματώντας τις καταπατήσεις.
Επίσης, καλέσαμε το δήμο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση του χαρακτήρα του Πάρκου Γουδή, που κινδυνεύει από τα σχέδια ιδιωτών εφαρμόζοντας άμεσα την 522/ 6-3-2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πάρθηκε μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του Πάρκου και να αποτραπούν επιχειρηματικές δραστηριότητες που το θέτουν σε κίνδυνο. Απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα από το Δήμο δεν δόθηκε.
Παράλληλα, ζητήσαμε από τον Δήμο να παρέμβει σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, όπως στην πλατεία Βαρνάβα και στην 6η Δημοτική κοινότητα καθώς και ζητήματα καταστημάτων που κατάφορα παρανομούν, χωρίς ο δήμος να παρεμβαίνει ως όφειλε.
Τέλος, εντός ημερησίας διάταξης τέθηκε από την πλειοψηφία το ζήτημα διενέργειας διαγωνισμού για την παραχώρηση του έργου της φύλαξης κτιρίων του δήμου σε ιδιώτη (εταιρεία σεκιούριτι). Δηλώσαμε ότι η Ανοιχτή πόλη είναι κάθετα αντίθετη στη λογική του “outsourcing”, μια πρακτική που οδηγεί στην defacto ιδιωτικοποίηση μέρους των υπηρεσιών του Δήμου, προωθεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και επιβαρύνει το Δήμο με παραπάνω έξοδα. Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναφέρει τους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας, οι οποίοι θα μπορούσαν κάλλιστα να καλύψουν τις ανάγκες φύλαξης.
Αναλυτικά:
Κονίστρα
Είναι η πολλοστή φορά που μπαίνει και από την Αν. Π. εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα της Κονίστρας, δυστυχώς γιατί ο Δήμος και παρά την θετική ομόφωνη απόφαση του δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Ούτε καν αυτή του καθαρισμού του χώρου που είναι θέμα δημόσιας υγείας και αποτροπής πυρκαγιάς ενόψει θέρους. Ο χώρος παραμένει κλειστός για τους κατοίκους και τα παιδιά τους και αφύλακτος.
Ταυτόχρονα, ένα νέο στοιχείο έρχεται σε γνώση μας περί της ύπαρξης αγγελίας σε διαδικτυακό ιστότοπο για την ενοικίαση του χώρου σε πιθανούς επενδυτές. Αγγελίας που ανέβασαν οι διαχειριστές -κατά παραχώρηση- του χώρου το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων. Το Ε.Σ.Ε. δεν κρύβει την αδυναμία του να συντηρήσει τον χώρο, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται να μην επιλέγει την συνεργασία με τον Δήμο για αυτό, αλλά την λογική της ενοικίασης σε ιδιώτη που ενισχύει και την διεκδίκηση του χώρου από μεριάς του ως ιδιόκτητο λόγω χρησικτησίας.
Οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναβρασμό, έχουν προχωρήσει σε συμβολικά ανοίγματα του χώρου και συνελεύσεις και απαιτούν ο χώρος που επί 92 χρόνια λειτούργησε ως χώρος αναψυχής και αθλοπαιδιών ανοιχτός σε όλους να παραμείνει έτσι. Επιπλέον εδώ και 30 χρόνια ο Δήμος έχει δαπανήσει χρήματα των δημοτών για την φροντίδα του συνεπώς έχει και λόγο για την συνέχεια.
Ζητούμε από το Δ.Α. να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην Κονίστρα, προχωρώντας σε όλες εκείνες τις ενέργειες και εργασίες που του αντιστοιχούν. Το ιδιοκτησιακό και η διαχείριση είναι σαφώς ένα δυσεπίλυτο ζήτημα, νομικά σύνθετο αλλά για όλες τις πλευρές και όχι μόνο για τον Δ.Α.. Συνεπώς ο χώρος πρέπει καταρχήν να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την οποιαδήποτε διευθέτηση η οποία σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι πρέπει να είναι προς όφελος του δημόσιου χαρακτήρα των 8 στρεμμάτων, καθώς ασχέτως παραχωρητηρίων αποτελούν “Εθνική γαία”.
Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο χώρο του παιδότοπου, τον καθαρισμό του, την συντήρηση των παιχνιδιών και εξέδρων, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κτισμάτων και τάπητα του γηπέδου που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, την φωταγώγηση του, την πρόσληψη φύλακα καθώς και όλων των άλλων απαιτούμενων εργασιών, προκειμένου να αποδοθεί στους κατοίκους και στα παιδιά με ασφάλεια το συντομότερο δυνατό.
Η έγκριση του αντίστοιχου κονδυλίου από το Δ.Σ. για τη διεκπεραίωση όλων των παραπάνω (είναι ήδη ενταγμένο στο τεχνικό πρόγραμμα) πρέπει να είναι άμεση, και την απαιτούμε σήμερα. Θα πρέπει επίσης να ζητηθεί και η συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής μέσω προγραμματικής σύμβασης ώστε να εξευρεθούν το συντομότερο δυνατόν τα απαραίτητα κονδύλια.
Η πολιτική απαξίωσης και εγκατάλειψης δημόσιων χώρων προκειμένου η εκμετάλλευση από ιδιώτες να φαντάζει μονόδρομος, θα βρίσκει την Αν. Π. πάντα απέναντι της, και στο πλάι των κατοίκων υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης όλων στην Κονίστρα.
Γουδή
Θα θέλαμε να μάθουμε σε ποιό σημείο βρίσκεται η υλοποίηση της απόφασης 522/ 6-3-2014 του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία το Δ.Σ. αποδεχόταν, ομόφωνα ως επί τω πλείστον, τις προτάσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για το ΜΠΓ. Θα θέλαμε, λοιπόν, να γνωρίζουμε γιατί δεν έχουν προωθηθεί μέχρι σήμερα κάποιες τουλάχιστον άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις που διασφαλίζουν τη δημιουργία του ΜΠΓ.
Η 15η πρόταση της εν λόγω απόφασης η οποία προβλέπει την σύσταση ομάδας εργασίας, που θα αναλάβει σε συνεργασία με Υπηρεσίες του Δήμου και την Επιτροπή Αγώνα για το ΜΠΔ για την υλοποίηση του συνόλου της απόφασης, πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Δ.Σ., και θα θέλαμε να γνωρίζουμε γιατί η επιτροπή δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί.
Επιπλέον, υπάρχει ένα ακόμα σύνολο άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων, όπως κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εντός του Πάρκου, ιδιοκτησιακές ρυθμίσεις σε σχέση με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και το Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών, όπως επίσης η άμεση αξιοποίηση του Φυτωρίου του Δ.Α. και βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό, για τα οποία θα θέλαμε να γνωρίζουμε τις ενέργειες του Δ.Α.
Και επειδή οι καιροί είναι πονηροί, ούτε να διανοηθούμε δε θέλουμε ότι αυτή η αδράνεια σας έχει σχέση με την αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του Πάρκου, και την εκχώρηση του για εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
Η Ανοιχτή Πόλη, λοιπόν, απαιτεί την εκτενή συζήτηση του θέματος εντός ημερησίας διάταξης στο επόμενο δ.σ. και τη δέσμευση ότι μέχρι τότε θα έχει συσταθεί η ομάδας εργασίας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένο σχεδιασμό υλοποίησης των προτάσεων της απόφασής 522/ 6-3-2014.
Διαμόρφωση νέου σχεδίου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου
Πληροφορηθήκαμε ότι συστάθηκε επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες που ασχολείται με την διαμόρφωση νέου σχεδίου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και μάλιστα χωρίς την συμμετοχή του συνόλου των κύριων διευθύνσεων του Δήμου( πχ απουσιάζει η συμμετοχή της διεύθυνσης Πρασίνου- Κηποτεχνίας) . Επειδή από την προηγούμενη αναμόρφωση έχει παρέλθει μόνο ενάμισι έτος και μέχρι τώρα ποτέ δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ,ούτε νύξη δεν έγινε για δυσλειτουργίες του υφιστάμενου οργανισμού, ερωτάται η Δημοτική αρχή
Ποίοι λόγοι επέβαλλαν την αναμόρφωση του οργανισμού;
Ποιες είναι οι κατευθύνσεις που δόθηκαν από την δημοτική αρχή για την προωθούμενη αναμόρφωση;
Γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο είναι απόν από την σχετική διαδικασία και εντελώς απληροφόρητο για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας, τους επιδιωκόμενους στόχους, τις προωθούμενες αλλαγές ;
Γιατί επιλέχθηκε η απουσία πχ της διεύθυνσης Πρασίνου και ανατέθηκε η διαμόρφωση της πρότασης για τις αναγκαίες αλλαγές σε άσχετο με το αντικείμενο διευθυντή ;
Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή οφείλει να αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου σε τόσο σοβαρά θέματα και θα έπρεπε να συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή του Δ.Σ με συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων και υπηρεσιακών παραγόντων (όπως γινόταν μέχρι πρότινος στο Δήμο), ώστε να υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση και να διαμορφωθούν ευρύτερες συναινέσεις στην διαδικασία σχεδιασμού του νέου οργανογράμματος διευκολύνοντας την ψήφισή του από ευρύτερη πλειοψηφία.
Παράνομη οικοδομική κατασκευή σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών στην Ακαδημία Πλάτωνος
Πρόκειται για τον χώρο ο οποίος χρησιμοποιούταν παλιότερα από την «Αττικό Μετρό», ως χωμάτινος δρόμος για τη διέλευση φορτηγών, για το διάστημα που θα πραγματοποιούνταν εργασίες κατασκευής του κτιρίου-έδρα της «Αττικό Μετρό». Σύμφωνα με ΦΕΚ του 2013 (ΦΕΚ 121/11-4-2013, αρ. 1), εγκρίνεται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και ο χώρος – ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων – χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και αθλοπαιδιών. Και ενώ υπάρχει το ΦΕΚ, η “Αττικό Μετρό” παράνομα παραχωρεί στην εταιρία Vinci Constructions, το χώρο και κατασκευάζει γραφεία σε κοντέινερ. Η αρμόδια υπηρεσία της Πολεοδομίας, μετά από αυτοψία, έβαλε πρόστιμο στην εταιρία και έκρινε κατεδαφιστέα τα κτίρια. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Θα αφήσει ο δήμος την εταιρία να διατηρεί ανενόχλητη γραφεία εκεί ή θα πάρει την πολιτική απόφαση να της ζητήσει να τα απομακρύνει και να διαμορφώσει το χώρο σύμφωνα με τη προβλεπόμενη χρήση;
Παράνομη λειτουργία κέντρων διασκέδασης στην οδό Μαυρομιχάλη
Απρόσκοπτα συνεχίζεται η παράνομη λειτουργία δυο κέντρων διασκέδασης στην οδό Μαυρομιχάλη δίπλα σε σχολείο της περιοχής, οι δραστηριότητες των οποίων δεν καλύπτονται από την άδεια λειτουργίας τους, ενώ η παρουσία τους δίπλα στο σχολείο αντιβαίνει στο νόμο. Παρόλα αυτά με την ανοχή του Δήμου, οι υπηρεσίες του παρανομούν ανοιχτά, παρέχοντας παραπάνω από μία άδειες λειτουργίας στα καταστήματα αυτά, προκειμένου τα κέντρα να συνεχίζουν τη λειτουργία τους ακόμη και όταν τους αφαιρείται η άδεια. Ζητάμε από τον δήμο να παρέμβει επιτέλους και να βάλει τέλος στην κατάσταση αυτή.
Εργασίες στην πλατεία Βαρνάβα
Οι εργασίες που συνεχίζονται στην πλατεία Βαρνάβα καθυστερούν υπέρ του δέοντος, παρά το μεγάλο κονδύλι που έχει διατεθεί γι’ αυτές (560.000 Ευρώ), δημιουργώντας προβλήματα πρόσβασης στους κατοίκους της περιοχής και αναστάτωση στα μαγαζιά, η κίνηση των οποίων μειώνεται διαρκώς λόγω των έργων. Εμείς, ως Ανοιχτή Πόλη, παρότι είχαμε εξαρχής εκφράσει τις ενστάσεις μας ως προς την ανάπλαση της πλατείας, ζητάμε από τον Δήμο να επιταχύνει την ολοκλήρωση των έργων, προκειμένου να λήξει το ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση των εργασιών.
Αυθαίρετη επέκταση εστιατορίου στο λόφο Φιλοπάππου
Σε αυτοψία που έγινε στις 10-7-2012 στο εστιατόριο Διόνυσος στου Φιλοπάππου από την Πολεοδομία Αθηνών διαπιστώθηκαν επιπλέον 170 τ.μ. αυθαιρέτων επεκτάσεων. Το σύνολο αυτών ανήλθε με βάση και την προηγούμενη αυτοψία συνολικά στα 600 τ.μ. Μάλιστα η Πολεοδομία Αθηνών με το έγγραφο 196779/ 2-10-2012 ζητά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών. Ρωτάμε λοιπόν τον Δήμο Αθηναίων εάν η ΔΙΟΝΥΣΟΣ- ΖΩΝΑΡΣ ΑΒΕΕ καταβάλλει τα πρόστιμα για τα 600 τμ αυθαιρέτων. Και το ρωτάμε καθώς σε αντίστοιχο ερώτημα πολιτών η αρμόδια υπηρεσία της Πολεοδομίας Αθηνών αντί να απαντήσει, τους ζήτησε εισαγγελική παραγγελία. Τι συμβαίνει λοιπόν; Πληρώνει ο αυθαιρετούχος τα πρόστιμα που οφείλει ή όχι;
Λόφος του Στρέφη
Η αδιαφορία του Δήμου για τον λόφο του Στρέφη συνεχίζεται αφήνοντας ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και χώρο άθλησης στο κέντρο της πόλης παρατημένο. Ζητάμε από τον δήμο να παρέμβει και να προβεί στις απαραίτητες δράσεις καθαρισμού και φροντίδας του χώρου σε συνεργασία με τους περίοικους που είναι διατεθειμένοι και οι ίδιοι να συμβάλλουν σε αυτή την εργασία προασπίζοντας την καλή λειτουργία του δημόσιου χώρου στην περιοχή τους.
Προβλήματα 6ης Δημοτικής Κοινότητας
Οι κάτοικοι της 6ης δημοτικής κοινότητας έχουν να αντιμετωπίσουν σειρά προβλημάτων στην καθημερινότητα τους. Καταγράφουμε μερικά απ’ αυτά ζητώντας από τον Δήμο να παρέμβει. Απαξιωμένες και επικίνδυνες παιδικές χαρές, παράνομη στάθμευση σε πλατείες και πεζοδρόμους, εμπόριο ναρκωτικών γύρω από την πλατεία Αμερικής και της Αγίας Ζώνης, αδιαφορία για την καθαριότητα και τη συντήρηση δρόμων κτιρίων και υποδομών.
Ακατάλληλα σχολικά κτίρια
Ζητάμε από τον Δήμο να απομακρύνει άμεσα το βενζινάδικο που βρίσκεται επί της οδού Αχαρνών, του οποίου η οροφή αποτελεί προαύλιο χώρο του 19ο Γυμνασίου και είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών. Επιπλέον δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός σχετικά με το κτιριακό θέμα των σχολικών μονάδων σε ολόκληρη την 6η κοινότητα, που θα αποτελούσε κριτήριο για την ορθολογική και κατά προτεραιότητα στέγαση κάποιας παρακείμενης σχολικής μονάδας.
«ΑΘΗΝΑ 9,84»
Η ανανέωση των συμβάσεων των υπαλλήλων του Αθήνα 9,84 έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη για τους εργαζόμενους, καθώς χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς, ούτε οι εργαζόμενοι ούτε καν το ίδιο το ΔΣ του σταθμού, προέκυψε σημαντική μείωση στους μισθούς τους, από 100 εως και 3.000 ευρώ ετησίως. Ρωτάμε ποιός αποφάσισε τις μειώσεις, με ποιό κριτήριο έγιναν οι περικοπές που διαφέρουν σε τάξη από εργαζόμενο σε εργαζόμενο, και τι μέλει γενέσθαι επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Ακολουθούν και άλλές περικοπές ή ακόμη και απολύσεις? Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η πρακτική του Δήμου να πληρώνουν τις μειώσεις των κονδυλίων οι πιο αδύναμοι μισθολογικά και εξαρτημένοι, λόγω των σχέσεων εργασίας τους εργαζόμενοι.