Εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης για σχολεία ανοιχτά στην κοινότητα

Εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης για σχολεία ανοιχτά στην κοινότητα

Με μεγάλη επιτυχία και ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς και γονείς πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ομάδας παιδείας της «Ανοιχτής Πόλης» τη Δευτέρα 18/5, «Σχολεία ανοιχτά στην κοινότητα».

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Βένιος Αγγελόπουλος, πανεπιστημιακός, Μπάμπης Μπαλτάς, δάσκαλος (ομάδα «Σκασιαρχείο»), Στέλλα Πρωτονοταρίου, τ. διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και Παύλος Χαραμής, πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ.

Ακολούθησε πολύ θερμή και ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα μπορούσαν τα σχολεία μέσα στις νέες συνθήκες να μην αποτελούν μόνο ένα χώρο που διεξάγεται η ωριαία διδασκαλία αλλά να εμπλουτιστούν με κάθε είδους πολιτιστικές, μορφωτικές, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες, προκειμένου τα σχολεία να αποτελέσουν πραγματικό κύτταρο πολιτισμού, μόρφωσης, κοινωνικοποίησης και στήριξης των παιδιών, αλλά και ευρύτερα των κοινοτήτων που τα περιβάλλουν.

anoixti_poli_4

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που συναντούν εκπαιδευτικοί και γονείς προς αυτή τη κατεύθυνση είναι πολλά και σοβαρά, καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε έναν σύνθετο αγώνα με πολλές πτυχές που έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα αλλά και την αδιάφορη ή αρνητική στάση του Δήμου, ενώ είναι αναγκαία η συστηματικότερη υποστήριξη από την Πολιτεία.

anoixti_poli_3

Όπως ανέφερε και η συντονίστρια της ομάδας παιδείας Αμάντα Κατερίνη «Σε μια εποχή που τα παιδιά κατακλύζονται από πρότυπα βίαιης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, σε συνθήκες οικονομικής και πολιτισμικής ασφυξίας, που η μόνη επιλογή που κάποιοι θέλουν να δώσουν τη νέα γενιά είναι η εμπορευματοποιημένη  διασκέδαση και τα καταναλωτικά πρότυπα, εμείς επιμένουμε πως το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ως τόπος ουσιαστικής συνάντησης της σχολικής κοινότητας, ως χώρος πολυδιάστατης πολιτισμικής δημιουργίας, αλλά και κυψέλη ζωής και πολιτισμού για την ίδια την τοπική κοινωνία».

anoixti_poli_2

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου η οποία μιλώντας στην εκδήλωση ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα υπάρχουν γεύματα στα σχολεία ενώ υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για συνεργασία του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μαθητικό δυναμικό.