Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο 6-3-2014

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο 6-3-2014

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης

1. Απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ και τον δήμο Αθηναίων

Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για νέες απολύσεις εργαζομένων περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Μάλιστα με νέες μεθοδεύσεις – όπως καταγγέλλει η ΠΟΕ  ΟΤΑ- ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς θα μπορεί να γίνεται έλεγχος της νομιμότητας της μετατροπής των συμβάσεων εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με νέα κριτήρια από αυτά που είχε υιοθετήσει ο ΑΣΕΠ στις αποφάσεις του.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση που έλαβε το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στις 18/12/2013 έχει μείνει ανενεργή. Το συμβούλιο κλήθηκε ακριβώς για ν’ αντιπαρατεθεί στις επικείμενες απολύσεις 667 εργαζομένων του δήμου Αθηναίων, οι οποίοι είχαν προγραφεί από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως πλεονάζον δυναμικό. Είχαμε τότε προτείνει ν’ αποτελέσουν οι απολύσεις – που παρουσιάζονται με τον παραπλανητικό όρο της διαδημοτικής κινητικότητας – αντικείμενο κινητοποιήσεων και γενικευμένης αντίδρασης στο πλαίσιο των ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ και φυσικά του δήμου Αθηναίων. Δεν εισακουστήκαμε, αλλά δεν προχώρησε και τίποτε από αυτά τα οποία είχε ψηφίσει η πλειοψηφία. Τώρα είμαστε μπροστά στη συμφωνία κυβέρνησης – τρόϊκας για 6-8.000 απολύσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και οι 667 του δήμου μας. Ρωτάμε αν η δημοτική αρχή έχει κάνει κάποιες ενέργειες που δεν γνωρίζουμε και προτείνουμε ν’ αναλάβουμε δράση για ν’ αποτρέψουμε τις απολύσεις στην Αυτοδιοίκηση και τον δήμο Αθηναίων.

2. Απειλή κατάσχεσης κατοικιών επί των οδών Κύπρου και Πατησίων λόγω πλειστηριασμού από το δήμο Αθηναίων

Κάτοικοι ιδιόκτητων διαμερισμάτων επί της οδού Πατησίων 190 απειλούνται με πλειστηριασμό των ιδιοκτησιών τους λόγω του ότι δεν έχουν καταβάλει ποσά 12 -15.000€,  τα οποία τους επιβλήθηκαν από το δήμο Αθηναίων με την υπ. αρ. 9/93 πράξη αναλογισμού αποζημίωσης λόγω ρυμοτομίας επί των οδών Κύπρου και Πατησίων. Λόγω της κρίσης οι κάτοικοι αυτοί αδυνατούν να καταβάλουν το υπέρογκο τμήμα. Λύσεις υπάρχουν για την ελαχιστοποίησή του. Γι’ αυτό ζητάμε να συζητηθεί το θέμα είτε σήμερα είτε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση εντός ημερησίας διάταξης ώστε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των κατοίκων με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Κάτοικοι της 6ης δημοτικής κοινότητας έχουν ζητήσει την εντός ημερήσιας διάταξης συζήτηση με αίτημά τους στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου , επίσης έχει αποφανθεί σχετικά ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης.

3. Καταστήματα στον Άγιο Σώστη

Εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης η δημοτική σύμβουλος Ελένη Πορτάλιου είχε καταθέσει μια μελέτη για το ύψος των ενοικίων στις διάφορες περιοχές της 2ης Δημοτικής Κοινότητας , η οποία αποδείκνυε ότι, συγκριτικά με τις τρέχουσες τιμές, το μίσθωμα των καταστημάτων στο συγκρότημα των εργατικών κατοικιών του Αγίου Σώστη ήταν πολύ υψηλό. Γι’ αυτό και ορισμένοι ιδιοκτήτες είχαν ήδη κλείσει τις επιχειρήσεις τους και οι εναπομείναντες αδυνατούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο στο δήμο. Η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Κοντοσταθάκου προχώρησε σε μείωση του ενοικίου για ένα χρόνο. Για να λυθεί, όμως, το θέμα οριστικά και σε βάθος χρόνου, ζητάμε να υπογραφούν νέες συμβάσεις και τα μισθώματα ν’ αντιστοιχηθούν με τις σημερινές αγοραίες τιμές, οι οποίες είναι μειωμένες δραστικά λόγω κρίσης.

Θέματα εντός ημερήσιας διάταξης

Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Η ετήσια έκθεση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης δήμου Αθηναίων δικαίωσε την επιμονή της Ανοιχτής Πόλης στο να λειτουργήσει ο θεσμός, παρά την αδιαφορία που είχαν επιδείξει τόσο η δημοτική πλειοψηφία όσο και οι άλλες παρατάξεις πλην της παράταξης «Επιμένουμε Αθήνα». Για την πολύ καλή λειτουργία του θεσμού, έχει σημασία φυσικά και το πρόσωπο που εξελέγη στη θέση του Συμπαραστάτη. Ο κ. Σωτηρόπουλος υπηρέτησε τον θεσμό με βαθιά επιστημονική γνώση αλλά και μεγάλη αφοσίωση, συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στην ανάδειξή του. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε γι’  αυτή την προσφορά του στους δημότες της Αθήνας και τον δήμο Αθηναίων.

Κατά το 2013 ο Συμπαραστάτης δέχθηκε 308 καταγγελίες, για τις 228 των οποίων έγινε διαμεσολάβηση προς τις υπηρεσίες του δήμου ενώ οι 68 παραπέμφθηκαν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες και οι υπόλοιπες 12 οδηγήθηκαν στο αρχείο ως αβάσιμες.Οι βάσιμες υποσχέσεις έχουν σε ποσοστό 71,05% επιλυθεί ήδη υπέρ των πολιτών και των επιχειρήσεων. Πρόκειται για σημαντικό έργο.

Στα θετικά του θεσμού καταγράφεται η διαφάνεια με την οποία λειτούργησε (ανάρτηση στην ιστοσελίδα των δημοσιοποιήσιμων στοιχείων, επικοινωνία με τα κοινωνικά δίκτυα). Για την ενδυνάμωση του θεσμού προτείνουμε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την γνωστοποίηση της ύπαρξής του, να εξεταστεί άμεσα η θεσμική συμμετοχή του Συμπαραστάτη στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να προχωρήσει η δημόσια ανάρτηση όλων των αιτημάτων που υποβάλλονται γραπτά, διαδικτυακά ή τηλεφωνικά (ώστε να βελτιωθεί η ανταπόκριση των υπηρεσιών του δήμου).