Οι εκτός ημερήσιας διάταξης παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/8:
• Οι επιθετικοί καύσωνες αυτού του καλοκαιριού αποδεικνύουν στην πράξη πόσο ευάλωτη είναι η Αθήνα απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να εντείνει τα μέτρα προστασίας των δημοτών και των εργαζομένων του Δήμου. Ζητήσαμε τη διάθεση περισσότερων κλιματιζόμενων αιθουσών από τις μόνο τρεις που έχουν ανακοινωθεί, καθώς και έμφαση στη λειτουργία του streetwork και κινητών μονάδων εφοδιασμένων με ιατρικό προσωπικό που να παρέχουν υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες.
Οι συνθήκες της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζουν γενικότερα την ανάγκη ολοκληρωμένων πολιτικών για την αναβάθμιση του ελεύθερου χώρου και του αστικού πράσινου και τονίζουν τις αστοχίες της δημοτικής αρχής σε παρεμβάσεις της, όπως ο Μεγάλος Περίπατος ή η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.
• Μέσα στον Ιούλιο, η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κακή ποιότητα του αέρα στην Αθήνα. Οι συσκευές καθαρισμού που τοποθέτησε ο Δήμαρχος στην Ομόνοια μάλλον δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα της αυξημένης παρουσίας διοξειδίου του αζώτου, ρύπου που σχετίζεται κυρίως με την οδική κυκλοφορία. Πράγματι, οι κάτοικοι της πόλης βλέπουν τελευταία τις συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο εξαιρετικά φορτισμένες, με μόνιμα μποτιλιαρίσματα σε βασικούς άξονες, όπως η Βασιλίσσης Σοφίας ή η Πανεπιστημίου.
Η δημοτική αρχή εξακολουθεί να ενεργεί με αποσπασματικές παρεμβάσεις, σαλαμοποιώντας τους αρχικούς σχεδιασμούς του Μεγάλου Περιπάτου, για τον οποίο δεν έχει υπάρξει ακόμα δημόσια αποτίμηση της πιλοτικής εφαρμογής του. Σε συνδυασμό με τη θλιβερή κατάσταση που όλο αυτό το διάστημα επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διαμορφώνεται μια επιδεινούμενη κατάσταση, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μπακογιάννη περί ομαλοποίησης των κυκλοφοριακών συνθηκών στο κέντρο της πόλης. Η Ανοιχτή Πόλη είναι πάντα έτοιμη να συνεισφέρει με τις προτάσεις της σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ανοιχτό στους δημότες και στους φορείς τους, που να στοχεύει σε έναν ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχεδιασμό για τη βιώσιμη κινητικότητα.
• Το πρόχειρο σχέδιο που εφαρμόζει η δημοτική αρχή για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής προκαλεί αντιδράσεις στις γειτονιές της πόλης. Οι κάτοικοι καλούνται να συναινέσουν στην καταπάτηση ελεύθερων χώρων που τους είναι πολύτιμοι, με αντίτιμο τη στέγαση των παιδιών τους στους οικίσκους που έρχονται να “ισοφαρίσουν” τα χρόνια αδράνειας της παρούσας αλλά και της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Οι αντιδράσεις των κατοίκων στα Πατήσια, στην Κυψέλη, στα Κουντουριώτικα, στα Θυμαράκια είναι δικαιολογημένες και η Ανοιχτή Πόλη από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό τους.
Στις γειτονιές της πόλης δεν περισσεύει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου χώρου, δεν περισσεύει ούτε ένα δέντρο. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να αναστείλει τις αυθαίρετες εργασίες καταπάτησης ελεύθερων και πράσινων χώρων. Καταγγείλαμε την τακτική των ad hoc αναθεωρήσεων των εγκρίσεων εργασιών στους χώρους αυτούς, με τις οποίες η δημοτική αρχή προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων. Ζητήσαμε να χαρακτηριστούν οι χώροι αυτοί, όπου δεν υφίσταται άλλος χαρακτηρισμός, ως κοινόχρηστο πράσινο, ώστε να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας τους ακόμα και στην περίπτωση προσωρινής χρήσης τους για τη δίχρονη αγωγή. Καλέσαμε τέλος για μια ακόμα φορά τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί σε εποικοδομητικό διάλογο με τους κατοίκους, τους φορείς τους και τη σχολική κοινότητα για τη διαμόρφωση αποδεκτών λύσεων για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.
• Στις 19/7, το δημοτικό συμβούλιο κάλεσε ομόφωνα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για παράταση της απασχόλησης των περίπου 400 συμβασιούχων που έχουν προσληφθεί στα πλαίσια της αντιμετώπισης αναγκών covid, καθώς έκρινε ότι «αποτελούν προσωπικό αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου». Η πρόσφατη τροπολογία Βορίδη που επιτρέπει την παράταση των συμβάσεων covid έως 30/9 δεν καλύπτει την περίπτωση των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων, αφού οι συμβάσεις των εν λόγω εργαζομένων λήγουν εκείνη ακριβώς την περίοδο, έτσι κι αλλιώς. Είναι επίσης φανερό ότι, ανεξάρτητα από το αν οι εν λόγω συμβάσεις καλύπτουν στην πραγματικότητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου, όπως υποστηρίζουμε, οι ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας εκτείνονται πολύ πέραν της ημερομηνίας λήξης τους. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία και να πιέσει το υπουργείο για κατάλληλη ρύθμιση που να εξασφαλίζει την παράταση της απασχόλησης αυτών των εργαζομένων.
• Θέσαμε το θέμα των μεταναστριών σχολικών καθαριστριών που μένουν ακάλυπτες από τις πρόσφατες ρυθμίσεις Βορίδη για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας από τους δήμους, ρυθμίσεις που διατηρούν την προϋπόθεση της ιθαγένειας. Πρόκειται για εργαζόμενες με μακρόχρονη εμπειρία, πολύτιμες για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών χώρων, οι οποίες απασχολούνται με συμβάσεις έργου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά δικαιώματά τους. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει λύση για την παράταση της απασχόλησής τους, καθώς και για τη δυνατότητα μονιμοποίησης τόσο αυτών όσο και των υπόλοιπων συμβασιούχων καθαριστριών, αφού η ρύθμιση Βορίδη εξακολουθεί να αφήνει τους δήμους χωρίς επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και διατηρεί το προσωπικό σε καθεστώς ομηρίας.