Στην 14η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις:
Ακρόπολη
Πρόσφατα, το εισιτήριο της Ακρόπολης αυξήθηκε στα 30 ευρώ, δημιουργώντας συνθήκη αποκλεισμού από τον αρχαιολογικό χώρο των κατοίκων της πόλης, ενώ παράλληλα καταργήθηκε και το ενιαίο εισιτήριο που έδινε στον επισκέπτη πρόσβαση σε άλλους δύο αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση βασικών υποδομών στην Ακρόπολη είναι κακή και η εμπειρία που βιώνουν οι επισκέπτες κάθε άλλο παρά κολακευτική για την πόλη. Ο ανελκυστήρας για τα άτομα με αναπηρία είναι συνήθως εκτός λειτουργίας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Κλειστές τουαλέτες και προβλήματα αποχέτευσης δημιουργούν συνθήκες ταλαιπωρίας. Λαμαρίνες παντού δημιουργούν κατάσταση χάους και εξοντωτικών ουρών. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε αυτό να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για τη βελτίωση της παραπάνω εικόνας που σήμερα προσβάλλει την πόλη και την πολιτιστική φυσιογνωμία της.
Συμβασιούχοι
Στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κυρίαρχο, ανάμεσα σε άλλα, ήταν το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες των υπηρεσιών με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα. Ο Δήμος Αθηναίων και η ΚΕΔΕ οφείλουν να εναρμονιστούν με το ομόφωνο αίτημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να πιέσουν την κεντρική διοίκηση για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, σε όφελος της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους δημότες, διεκδικώντας παράλληλα μόνιμες προσλήψεις που θα αντιμετωπίζουν το καθεστώς υποστελέχωσης και ιδιωτικοποιήσεων που σήμερα παγιώνεται.
Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
Η πόλη χρειάζεται χώρους σαν το ΕΜΠΡΟΣ που μπορούν να δώσουν διεξόδους στους πολίτες, σε ένα περιβάλλον διαρκούς εμπορευματοποίησης. Ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος σήμερα στοχοποιεί τον κόσμο του ΕΜΠΡΟΣ, υπέγραψε μια προβληματική σύμβαση μίσθωσης με την ΕΤΑΔ, λίγο πριν αποχωρήσει από το Δημαρχείο, ενάμιση χρόνο μετά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2022. Δεν ήρθε σε συνεννόηση με τις καλλιτεχνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο ΕΜΠΡΟΣ τα τελευταία χρόνια, δεν προχώρησε σε παρεμβάσεις συντήρησης και δεν μερίμνησε για τη βιώσιμη διαχείριση του θεάτρου. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν πρέπει όμως να αφήσει το ΕΜΠΡΟΣ στην τύχη του, σαν να είναι αδιάφορο ή επιζήμιο για την πολιτιστική ζωή της πόλης. Αντίθετα, πρέπει να διδαχθούμε από την ευρωπαϊκή εμπειρία και να υιοθετήσουμε διεθνείς καλές πρακτικές, ώστε να δημιουργήσουμε τους όρους που θα επιτρέπουν την έκφραση δημιουργικών συμμετοχικών και αυτοδιαχειριστικών πρωτοβουλιών που δεν χωράνε στην κυρίαρχη κουλτούρα της μαζικής τουριστικοποίησης που αποξενώνει τους κατοίκους από την πόλη τους.
Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Κώστα Ζαχαριάδη, σχετικά με το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, εδώ.
Καλλιτεχνικό Σχολείο
Η άρνηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ανταποκριθεί στο αίτημα του Καλλιτεχνικού Σχολείου, για παραχώρηση δύο επιπλέον αιθουσών, δοκιμάζει την υπομονή γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών/-ριών. Την ίδια στιγμή που οι εργασίες στο κτίριο της Πρασσά δεν εξελίσσονται, περισσότερα από 700 παιδιά στεγάζονται σε ένα σχολείο, με ένα προαύλιο. Τα παιδιά του Καλλιτεχνικού Σχολείου δεν βιώνουν μια κανονική εκπαιδευτική καθημερινότητα, δεν έχουν καν σταθερές τάξεις και εργαστήρια. Ο Σύλλογος Γονέων δίκαια απαιτεί να ανακοινωθεί επιτέλους οριστικό χρονοδιάγραμμα ανακατασκευής του κτιρίου της Πρασσά, καθώς και να διασφαλιστεί, με όλες τις απαραίτητες υποδομές, η εύρυθμη λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σχολείου, μέχρι τη μετεγκατάσταση σε αυτό.
Λόφος Λαμπράκη
Υποστηρίξαμε τα αιτήματα που θέτουν οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων Λόφου Λαμπράκη. Γονείς και κάτοικοι της περιοχής ζητούν την αξιοποίηση του αναψυκτήριου που σήμερα αποτελεί εστία μόλυνσης και κινδύνου για τα παιδιά, σταθερή μέριμνα για τους χώρους πρασίνου, συντήρηση και αναβάθμιση της παιδικής χαράς με προσθήκη προστατευτικού τάπητα, επισκευή και συντήρηση των γηπέδων μπάσκετ, καθώς και επέκταση του φωτισμού. Η δημοτική αρχή οφείλει να μεριμνήσει, ώστε ο λόφος να λειτουργεί ως ένας ελεύθερος και ασφαλής χώρος πρασίνου, άθλησης και αναψυχής.
Λέσχης Φιλίας στους Άνω Αμπελοκήπους
233 κάτοικοι υπογράφουν το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων για δημιουργία Λέσχης Φιλίας στους Άνω Αμπελοκήπους. Η εξασφάλιση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, σε κοντινή απόσταση από τις κατοικίες τους, που να ενισχύει τις ευκαιρίες τους για κοινωνική επαφή και ψυχαγωγία, αποτελεί υποχρέωση μιας δημοτικής αρχής που θέλει να είναι κοντά στις ανάγκες των δημοτών.
Κτίσματα οικοπέδου Ριζόπουλου
Οι κάτοικοι της Ριζούπολης έχουν θέσει επανειλημμένα με επιστολές τους το αίτημα για αυτοψία στα ερειπωμένα κτίσματα στο οικόπεδο Ριζόπουλου, καθώς επισημαίνουν ότι δημιουργούνται κίνδυνοι για διερχόμενους πεζούς και οχήματα. Ζητήσαμε ενημέρωση για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα.
Μουσείο αντιφασιστικού αγώνα
Την Παρασκευή 9 Μαΐου έκλεισαν 80 χρόνια από την άνευ όρων συνθηκολόγηση των Ναζί που επισφράγισε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα των δυνάμεων του φασισμού. Στις μέρες μας, με τις εστίες πολεμικών συγκρούσεων να πολλαπλασιάζονται, με τη μισαλλοδοξία να κορυφώνεται σε πρακτικές γενοκτονίας και με τις εξοπλιστικές δαπάνες να υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον, η ενίσχυση της ιστορικής μνήμης είναι κρίσιμη. Η Ανοιχτή Πόλη έχει ως πάγιο αίτημα τη δημιουργία στην Αθήνα Μουσείου Αντιφασιστικού Αγώνα, όπως επιβάλλεται από το ιστορικό φορτίο της πόλης μας που έχει καταθέσει φόρο αίματος στην αντίσταση στο φασισμό.