Συνέντευξη στην εφημερίδα Παρασκήνιο/Κ. Καραδήμα
– Κύριε Σακελλαρίδη, πολλοί όταν άκουσαν την υποψηφιότητα σας είπαν «α, ο νέος Τσίπρας»… Είναι αυτό το βήμα για σας ένα πεδίο προσφοράς ή ένα σκαλοπάτι για πιο πάνω;
Στον δικό μας χώρο τα πρόσωπα αποφασίζονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες, στην βάση αξιών και αρχών. Δεν είμαι ο νέος Τσίπρας, είμαι ένας άνθρωπος από μια ολόκληρη γενιά που δραστηριοποιείται ενεργά μέσα στις γραμμές της Αριστεράς. Και σήμερα μπαίνω στην αυτοδιοικητική μάχη, γιατί πιστεύω ότι ο θεσμός αυτός έχει πολλά να δώσει, σε μια κοινωνία που πιέζεται δραματικά από την κρίση. Ο Δήμος, στραμμένος στις ανθρώπινες ανάγκες μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για να αλλάξουμε αυτή την πόλη, να υπερασπιστούμε την ποιότητα ζωής, να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, και σε τελική ανάλυση να αλλάξουμε την ίδια μας τη ζωή.
– Τι θέλετε και τι μπορείτε να αλλάξετε σ’ αυτήν την πόλη; Μαθαίνω πως περπατάτε πολύ… Τι εντοπίζετε στο δρόμο σας που να σας κάνει έξω φρενών και τι που να σας ικανοποιεί;
Ζούμε σε μια πρωτεύουσα, που παρά τις στρεβλώσεις στην ανάπτυξή της, διατηρεί την ομορφιά της. Έχουμε ήλιο, μπορούμε να καθόμαστε έξω τα βράδια 8 μήνες το χρόνο, υπάρχουν παντού δείγματα μιας πολύ σημαντικής αρχιτεκτονικής παράδοσης. Με στενοχωρεί η δυστυχία. Τα κλειστά μαγαζιά, οι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν στο δρόμο χωρίς καμία βοήθεια. Με προβληματίζει επίσης ότι οι άνθρωποι, στραμμένοι στα δικά τους προβλήματα, εξοικειώνονται με την εγκατάλειψη της πόλης, με την αρπαγή του δημόσιου χώρου, με τις δυσκολίες που δημιουργεί η κατάσταση της πόλης στην καθημερινότητά τους. Αυτό ερχόμαστε να αλλάξουμε. Θέλουμε μια πόλη φιλική για τον άνθρωπο, με πολίτες ενεργούς, που ξέρουν τα δικαιώματά τους, που έχουν ζωντανή την αίσθηση της αξιοπρέπειας, που ενδιαφέρονται όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά για τους γύρω τους, για την γειτονιά, για την πόλη. Αυτό το αίσθημα έχει αρχίσει και αφυπνίζεται τώρα με την κρίση. Εμείς θέλουμε να το ενεργοποιήσουμε για να ζωντανέψει ξανά η Αθήνα.
– Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι μια πολιτική μάχη. Αισθάνεστε κάποιο βάρος μια και είστε ο άνθρωπος που στηρίζει το πρώτο δημοσκοπικά κόμμα; Τι θα σημαίνει αν κερδίσετε και τι αν χάσετε αυτήν την εκλογή. Για σας και για τον ΣΥΡΙΖΑ…
Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ακόμα πιο στέρεα η πεποίθησή μας, ότι θα είμαστε οι νικητές των εκλογών. Και αυτό, όχι μόνο γιατί μας υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά γιατί η ίδια η κοινωνία έχει κατανοήσει την κρισιμότητα αυτών των εκλογών σε όλες τις λεπτομέρειες. Είναι η ώρα να δοκιμαστεί η εναλλακτική πρόταση. Και αυτό δεν το βάζουμε με όρους «δημοψηφίσματος», αλλά καταθέτοντας μια εντελώς νέα αντίληψη για την αυτοδιοίκηση και ένα πρόγραμμα εστιασμένο στις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Αν αυτό γίνει στον Δήμο της Αθήνας θα είναι μια μεγάλη ιστορική ανατροπή. Και κάθε τέτοια ανατροπή, ανοίγει νέους δρόμους.
– Θα μπορούσατε να συνυπάρξετε ως δήμαρχος με μιαν αντίθετη κυβέρνηση; Κι αν ναι πως; Διεκδικώντας ή συνεννοούμενος;
Όλα πρέπει να γίνουν. Η διεκδίκηση απουσίαζε πλήρως από την ατζέντα του κ. Καμίνη, ενώ χαρακτήριζε άλλους δημάρχους, που δεν ήταν κατ’ ανάγκη αριστεροί. Χρειάζεται και η διεκδίκηση και η συνεννόηση, στον βαθμό που εξυπηρετούν την ανάγκη να σταθεί ξανά η πόλη στα πόδια της. Αυτό που σίγουρα δεν θα κάνουμε, είναι να παραιτηθούμε από τα δικαιώματα των Αθηναίων και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, για να προσφέρουμε πολιτική κάλυψη στην κυβέρνηση. Είτε αυτή είναι η σημερινή, είτε αύριο μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
– Θα ήθελα μέσα από το «Π» να στείλετε ένα μήνυμα στους ανθυποψηφίους σας…
Από την πρώτη στιγμή έχω δηλώσει, ότι αντίπαλοί μας δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές, που σηματοδοτούν. Εμείς λέμε, ότι δεν γίνεται να συνεχίσει ο Δήμος Αθηναίων να οδηγείται στην συρρίκνωση, με συνεχείς περικοπές πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Δεν γίνεται ο Δήμος Αθηναίων να συνεχίσει τη λειτουργία του αλυσοδεμένος στην καταστροφική αλλά και αδιέξοδη πολιτική που επέβαλαν τα Μνημόνια. Αυτό όμως, εκτός από μήνυμα στους άλλους υποψηφίους, είναι και ένα μήνυμα που στέλνουμε στους πολίτες της Αθήνας. Η απάντηση θα δοθεί στις εκλογές του Μαΐου.
– Που θα κριθεί αν, ως δήμαρχος, εφόσον εκλεγείτε είστε επιτυχημένος ή όχι;
Στο αν θα ενεργοποιήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις. Αν θα συγκρουστούμε με ισχυρά συμφέροντα για το καλό της πόλης. Αν θα ξανακάνουμε την πόλη λειτουργική, ανθρώπινη και φιλική απέναντι στους ξένους και τους επισκέπτες. Αν θα μπορέσουμε να ξαναδώσουμε ταυτότητα στον Δήμο, χτίζοντας έτσι μια μεγάλη συμμαχία με τους πολίτες. Πέρα από όλα αυτά, προτεραιότητα μας είναι να σταθούμε δίπλα σε όσους πλήττονται, στους πιο αδύναμους. Σε αυτούς που αντιμετωπίζουν άμεσα πρόβλημα επιβίωσης, σε αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπείες, σε όσους απειλούνται με πλειστηριασμούς, ή διακοπές ρεύματος και νερού.
-Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εκχώρηση των προσφυγικών της Λεοφώρου Αλεξάνδρας. Ποιά είναι η δική σας θέση;
Αυτοί που οδήγησαν τα προσφυγικά στην εγκατάλειψη, τα δίνουν τώρα σε ιδιώτες. Τα προσφυγικά είναι κομμάτι της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αθήνας. Θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, και θα αγωνιστούμε μαζί με τους κατοίκους και τους επιστημονικούς φορείς ώστε να αναδειχτούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος της γειτονιάς και της πόλης μας.
Οι κατοικίες μπορούν να μετατραπούν σε ξενώνες για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο παρακείμενο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας και τους συγγενείς τους. Η πρόταση μας είναι επίσης να λειτουργήσει στα προσφυγικά Μουσείο Ιστορικής Μνήμης για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής.
– Τα δέκα πρώτα πράγματα που θα αλλάξετε στον δήμο Αθηναίων.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει καταρτίσει και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που απαντά με ρεαλισμό στα προβλήματα της πόλης. Η πόλη δεν χρειάζεται μόνο αλλαγές, χρειάζεται επίσης και να γίνεται σωστά η δουλειά που πρέπει να γίνει. Το να συντηρηθούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, να βρεθούν λάμπες, να καθαριστούν τα φρεάτια που είναι αρμοδιότητα του Δήμου, να κυνηγήσουμε τους άλλους για τα δικά τους φρεάτια, να καθαριστούν οι διαβάσεις των ανθρώπων με αναπηρία, δεν είναι αλλαγές. Είναι όμως πράγματα που πρέπει να γίνουν, για να ξεκινήσει η πόλη τη ζωή της τον Σεπτέμβριο.
Από εκεί και πέρα, βασική μας προτεραιότητα είναι η αλληλεγγύη, με κάθε τρόπο, σε κάθε πεδίο που χρειάζεται παρέμβαση, με τις δυνάμεις του δήμου και την συστράτευση εθελοντών. Μια νέα αντίληψη για τον δημόσιο χώρο. Απόδοση των δημόσιων χώρων στους πολίτες, ώστε να έχουν αυτά που σήμερα στερούνται: ήπια αναψυχή, πρόσβαση στον πολιτισμό, δυνατότητα για καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες. Βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, χώρο στο ποδήλατο, τον πεζό και τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Όλα αυτά είναι για εμάς προγραμματικές προτεραιότητες. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε δύο πράγματα ξεχωριστά. Το ένα είναι η εμπλοκή των δημοτών στις αποφάσεις και τον σχεδιασμό που αφορά την γειτονιά. Οι λαϊκές συνελεύσεις υπάρχουν ήδη, κυρίως εκεί που η γειτονιά αισθάνεται ότι πρέπει να διατυπώσει ηχηρά τη γνώμη της. Θέλουμε να εντάξουμε τις συνελεύσεις αυτές οργανωμένα στον σχεδιασμό του Δήμου ειδικά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας.
Το δεύτερο είναι η οργάνωση απέναντι στην κρίση. Μέτρα για την στήριξη των μικρών καταστημάτων στο κέντρο και τις γειτονιές. Και ακόμα στήριξη της κοινωνικής οικονομίας και των συνεταιρισμών, ιδιαίτερα για τους νέους, που σήμερα δεν βλέπουν άλλη λύση πέρα από την μετανάστευση.