Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Θέλουμε ισχυρό μήνυμα όχι για την πάρτη μας, αλλά για τη συντριβή του μνημονίου»

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Θέλουμε ισχυρό μήνυμα όχι για την πάρτη μας, αλλά για τη συντριβή του μνημονίου»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα Το Χωνί/Κ. Αγορής

 

-Κάποιοι περίμεναν πως ο υποψήφιος του πρώτου –στις δημοσκοπήσεις– κόµµατος θα ξεκινούσε στις μετρήσεις από ψηλότερα και θα ανέβαινε ταχύτερα. Σας ανησυχεί η θέση στην οποία σας εμφανίζουν;

Καθόλου. Από την αρχή ξέραµε ότι το έλλειµµα αναγνωρισιµότητας δεν θα βοηθούσε τα ποσοστά µας. Είδαµε, μάλιστα, στην πρώτη δημοσκόπηση ότι ξεκινήσαµε µε διψήφιο ποσοστό, όταν η αναγνωρισιμότητα κινούνταν στο 50%. Ακόµη και σήµερα, όµως, που η αναγνωρισιµότητα παραµένει χαµηλά, το ποσοστό µας έχει αυξηθεί κατά 50%, από το 10% στο 14,2%. Βρισκόµαστε, δε, σε απόσταση αναπνοής από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, που έχει 100% αναγνωρισιµότητα. Μέσα από την αντιπαράθεση των προγραµµάτων, μέσα από το διάλογο που επιδιώκουµε για το καλό των πολιτών, ο κόσµος θα καταλάβει ποιες είναι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων. Έτσι, θα ανέβουν κι άλλο τα ποσοστά της «Ανοιχτής Πόλης». Είµαστε πολύ αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα, ενώ θεωρούμε ότι έχουμε δυναμική πρωτιάς για τον πρώτο γύρο. ∆εν νοµίζουµε ότι αυτή η εικόνα των δημοσκοπήσεων θα κρατήσει μέχρι το τέλος.

-Έχετε δηλώσει πως «ο κόσμος δέχτηκε πολλές ψυχρολουσίες από τον κ. Καμίνη». Παρ’ όλα αυτά, στις δημοσκοπήσεις ο νυν δήμαρχος καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Πού αποδίδετε αυτή την πρωτιά;

Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει µε το ότι, μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση, ο κόσμος τηρεί χαμηλές προσδοκίες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος της –εντός της μνημονιακής καταιγίδας– έχει συρρικνωθεί και οι πολίτες καταλήγουν στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι «και να ήταν κάποιος άλλος, εκτός του Καμίνη, τι θα έκανε;». Δικός µας στόχος είναι να ανατρέψουμε αυτή τη λογική… Οι δημότες πρέπει να έχουν υψηλές προσδοκίες. Ο δήµος μπορεί και πρέπει να αποτελεί ασπίδα προστασίας για τους αδύναµους.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Καμίνης αποτελεί προσωπική επιλογή και του κ. Βενιζέλου και όλου του μπλοκ της κεντροαριστεράς, που προσπαθεί να διασωθεί μέσα από διάφορα κεντρικά πολιτικά σχήματα, όπως η «Ελιά». Γύρω από το πρόσωπο του νυν δημάρχου έχει στηθεί ένα κεντρικό πολιτικό στοίχημα, το οποίο αφορά την επόμενη μέρα και στηρίζεται στα εκδοτικά συμφέροντα. Ο τρόπος µε τον οποίον προβάλλεται ο ίδιος από τα μέσα ενημέρωσης είναι τελείως αναντίστοιχος του έργου του.

-Πρόσφατα, Το ΧΩΝΙ αποκάλυψε πως ο κ. Καμίνης είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας ύψους 952.000 ευρώ µε ΜΚΟ, ενώ τους παρείχε και στέγη σε κτίριο που πλήρωναν οι Αθηναίοι. Όλα αυτά ενώ το δημοτικό συμβούλιο είχε άγνοια και ενημερώθηκε ένα χρόνο μετά…

Πέρα από αυτό, υπάρχουν κι άλλα γκρίζα σημεία στη διοίκηση Καμίνη. Παρόλο που ο ίδιος ευαγγελιζόταν τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση του δήμου, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Αντιθέτως, ο κ. Καμίνης ακολούθησε ένα σκληρό και συγκεντρωτικό μοντέλο δημάρχου, το οποίο δεν επέτρεψε σε πολλές αποφάσεις να έρθουν καν στο δημοτικό συμβούλιο. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τον ίδιο και το στενό του επιτελείο.

-Όπως έχετε τονίσει σε πρόσφατες συνεντεύξεις σας, είστε υπέρ της επαναφοράς της δημοτικής Αστυνομίας. Με ποιο τρόπο θα επιτύχετε την επανασύστασή της;

Οφείλω να πω ότι η επανασύστασή της είναι δύσκολη. Επιθυμούμε την επαναφορά, αλλά δεν κρατάμε μαγικό ραβδάκι. Όποιος από τους συνυποψήφιους µου υπόσχεται κάτι τέτοιο, λέει ψέματα. Η δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε από τα υπουργεία Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Μεταρρύθμισης. Άρα, ο πρώτος λόγος για την επανασύστασή της ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, εμείς θα πιέσουμε αν έχουμε την ίδια κυβέρνηση απέναντί µας. Κι αυτό γιατί ευελπιστούμε πως σύντομα θα έχουμε µια άλλη κυβέρνηση, η οποία θα βλέπει ως πραγματική ανάγκη την επανασύσταση των καταργημένων δημοτικών υπηρεσιών. Όπως και να ‘χει, θεωρούμε πως το εν λόγω σώμα έχει να επιτελέσει σπουδαίο ρόλο.

-Σκοπεύετε να συνεργαστείτε µε την Αστυνομία για την πάταξη της εγκληματικότητας;

Προφανώς. Το δικαίωμα στην Ασφάλεια είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της «Ανοιχτής Πόλης». Οι επιπτώσεις που δέχονται τα φτωχά νοικοκυριά στις υποβαθμισμένες γειτονιές είναι τεράστιες. Εμείς λέμε πως δεν αρκεί η επικοινωνιακού τύπου αντίληψη περί αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Αντίθετα, πρέπει να δούμε το ζήτημα µε έναν ουσιαστικό τρόπο. Η άποψή µας είναι ξεκάθαρη, παρότι οι «μονταζιέρες» επιχειρούν να τη διαστρεβλώσουν. Η σωστή διαχείριση του δυναμικού της Αστυνομίας είναι πρώτιστο θέμα. Πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση στις υποβαθμισμένες περιοχές, εκεί όπου πραγματικά δρα το οργανωμένο έγκλημα, εκεί που ο κόσμος νιώθει ανασφαλής. Αυτό δεν γίνεται τώρα…

Μάλιστα, πρόσφατα ψηφίστηκε νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ. Και τι προέβλεπε; Συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων! Λογική µε την οποία διαφωνούμε κάθετα, αφού τα αστυνομικά τμήματα αποτελούν καίρια σημεία ασφάλειας των γειτονιών. Οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις γνωρίζουν την περιοχή, τους ανθρώπους, ακόμη και τους εγκληματίες… Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να δρουν πιο άμεσα, φιλικά και αποτελεσματικά!

Πέρα από αυτά, η εγκληματικότητα θα μειωθεί σημαντικά αν την αντιμετωπίσουμε όχι µόνο κατασταλτικά, αλλά και προληπτικά. Κάτι που δεν λένε ούτε ο Σπηλιωτόπουλος ούτε ο Καμίνης, ούτε ο Κακλαμάνης. Το ζήτημα είναι σύνθετο και συνδέεται και µε την κοινωνική εξαθλίωση, που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

-Όσον αφορά το παραεμπόριο; Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας; Πρόσφατα αναφέρατε πως η μέχρι τώρα διαχείριση είναι επικοινωνιακού τύπου…

∆εν υπάρχει λύση αν τη µια μέρα διώχνεις όσους κινούν τα λαθραία, αν τους μαζεύεις την πραμάτεια και την επόμενη ξαναβγαίνουν στο δρόμο. Πρέπει να χτυπήσεις το κύκλωμα στη ρίζα, στο χονδρεμπόριο του παραεμπορίου.

Τα προϊόντα του παραεμπορίου μπαίνουν στη χώρα από διάφορα σημεία εισόδου, όπως το λιμάνι του Πειραιά. Τι έλεγχος υπάρχει στο τελωνείο; Τι έλεγχος μπορεί να υπάρχει σε ένα λιμάνι, που έχει ιδιωτικοποιηθεί στην Cosco και τα προϊόντα έρχονται από την Κίνα; Και στο κέντρο της Αθήνας, τώρα. Πώς γίνεται να βλέπουμε όλοι στην Πειραιώς τα κοντέινερ µε τα παράνομα εμπορεύματα και τους ανθρώπους να τα κουβαλούν στις αποθήκες της περιοχής και να µην τα βλέπει η οργανωμένη Πολιτεία;

Άλλος τρόπος για να σπάσεις αυτή την αλυσίδα είναι να επιτρέψεις στους νόμιμους μετανάστες να φέρουν προϊόντα από τις πατρίδες τους σε συνεργασία µε τις πρεσβείες τους. Να κόβουν αποδείξεις και να καταβάλλουν τέλη. Να βγάζουν τα προς το ζην πρώτα απ’ όλα, να έχουν µια εναλλακτική λύση. Κάτι τέτοιο είχε προτείνει και ο κ. Καμίνης αλλά δεν το κυνήγησε ποτέ.

-Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά των μεγάλων media απέναντι στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και πώς απέναντι σε αυτούς της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ;

Δεν μου προκαλεί εντύπωση ο τρόπος που µας αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ. Οφείλω να πω, όµως, ότι ο κόσμος καταλαβαίνει. Ειδικά μετά από το κίνημα των πλατειών, πολλά από τα μέσα ενημέρωσης απομυθοποιήθηκαν στη συνείδηση του πολίτη… Ξέρει αυτός, δηλαδή, ότι όταν βλέπει κάτι σε κάποια ΜΜΕ, κάτι άλλο συμβαίνει. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη κατάκτηση του κινήματος. Να σπάσει η εξάρτηση του πολίτη από το παπαγαλάκι της τηλεόρασης. Μεγάλη νίκη ενάντια στο σύστημα, που θέλει να ελέγχει το μυαλό του Έλληνα. Επομένως, η στάση των media δεν µε τρομάζει και δεν µε αγχώνει… Είμαστε και ψυχολογικά και ηθικά και πολιτικά προετοιμασμένοι!

-Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να αποπολιτικοποιήσει τις εκλογές, θέλοντας να υποβαθμίσει το πολιτικό τους μήνυμα. Ποια είναι η δική σας άποψη; Ο λαός, εν µέσω κρίσης, δεν ψηφίζει και στις αυτοδιοικητικές/ευρωεκλογές για να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί;

Προφανώς και υφίσταται αυτή η προσπάθεια αποπολιτικοποίησης. Μου κάνει αίσθηση, επίσης, ότι οι κύριοι Καμίνης και Σπηλιωτόπουλος λένε πως το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο είναι κίβδηλο. Ξέρουν πως αν ο κόσμος ψηφίσει µε βάση την κατάσταση στην οποία ζει, η πραγματικότητα θα είναι πολύ διαφορετική για αυτούς. Σ’ αυτές τις εκλογές κρίνεται αν οι πολίτες θα έχουν τη δύναμη στα χέρια τους ή θα την παραδώσουν στα συμφέροντα. Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί από την Αθήνα, τις περιφέρειες και όλη την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να είναι ενιαίο και αδιάσπαστο. Ότι δεν πάει άλλο µε αυτή την κατάσταση, ότι μπορούμε να ζήσουμε διαφορετικά και στο δήμο και στη χώρα.

-Τι διαφορά θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν∆ στις ευρωεκλογές;

Για ποσοστό δεν μπορώ να μιλήσω. Είναι βέβαιο, όµως, πως η διαφορά θα είναι πολύ μεγάλη. Την ίδια ώρα, είναι εντυπωσιακό µε πόσους τρόπους προσπαθούν κάποιοι να μειώσουν τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν∆. Να πούμε για την αλλαγή στην ημερομηνία των ευρωεκλογών; Να πούμε για τα κόμματα-αλεξιπτωτιστές, όπως «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη; Παρά τα σχέδια των κυβερνητικών, ο κόσμος καταλαβαίνει τι συμβαίνει… Εμείς δεν θέλουμε µια οριακή, µια μικρή νίκη. Δεν θέλουμε να έχουν την επόμενη μέρα δικαιολογία πως, παρά την κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε µε βραχεία κεφαλή. Θέλουμε ισχυρό μήνυμα και μεγάλη διαφορά, όχι για την πάρτη µας, αλλά για την επόμενη μέρα. Το μήνυμα να µην επιδέχεται άλλης ερμηνείας πέραν του ότι στην Ελλάδα συνετρίβη η πολιτική του μνημονίου.