Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Έχουμε το πείσμα να αλλάξουμε την Αθήνα»

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Έχουμε το πείσμα να αλλάξουμε την Αθήνα»

 

Συνέντευξη στο “thepost.gr”

 

-Βρισκόμαστε 50 μέρες πριν από τις εκλογές. Σας προβληματίζουν οι δημοσκοπικές σας επιδόσεις που μέχρι τώρα δε σας φέρνουν να επιτυγχάνετε την είσοδό σας στο δεύτερο γύρο;

«Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα από τα εργαλεία καταγραφής και ανάλυσης των τάσεων. Κι έτσι πρέπει ν’  αντιμετωπίζονται. Όμως, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συζήτηση με τον κόσμο πάνω στα πραγματικά προβλήματα. Η καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους στις γειτονιές, μας κάνει εξαιρετικά αισιόδοξους και μας παρακινεί να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυνατά. Ας μην ξεχνάμε ότι η πιο έγκυρη δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Θα είμαστε στο δεύτερο γύρο, με προοπτική νίκης, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός μας».

-Ποιον από τους ανθυποψηφίους σας θεωρείτε ως το βασικότερο αντίπαλό σας;

«Από την αρχή έχουμε πει, ότι ο βασικός αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της πόλης. Δεν πρόκειται για μάχη ανάμεσα σε πρόσωπα. Πρόκειται για μάχη απέναντι σε πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία συσσωρεύτηκαν στην πόλη και στους ανθρώπους εξ αιτίας μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Δυστυχώς, όμως, πίσω από αυτή την πολιτική υπάρχουν ονοματεπώνυμα, υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κακλαμάνης ψήφιζαν στην Βουλή, και ο κ. Καμίνης πρόθυμα τα υλοποιούσε χωρίς την παραμικρή αντίδραση».

-Ποια θα είναι η βασική σας προτεραιότητα σε περίπτωση εκλογής σας;

«Η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια και η συμμετοχή. Δεν συζητιέται πολύ, αλλά ζούμε σε μια πόλη, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια και κοιμούνται στα παγκάκια. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, οι ανασφάλιστοι που δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και γιατρούς, τα νοικοκυριά που απειλούνται με κατάσχεση του σπιτιού τους. Χρειάζεται λοιπόν ένα δίκτυο αλληλεγγύης στην πόλη, με ενεργοποίηση του δυναμικού που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Χρειάζεται ακόμα ένα σχέδιο παρεμβάσεων, ώστε να αποδοθούν οι δημόσιοι χώροι στους πολίτες, να γίνουν εστίες ήπιας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, να ζωντανέψει η πόλη, να έρθουν περισσότεροι επισκέπτες. Χρειάζονται μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και καταστημάτων, ειδικά στις υποβαθμισμένες γειτονιές, ώστε να κινηθούν οι τοπικές αγορές. Και ακόμα, προτεραιότητά μας είναι να εμπλέξουμε στην διαδικασία σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων του Δήμου όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, μέσα από οργανωμένες συμμετοχικές διαδικασίες.

-Υπήρξαν – κατά την άποψή σας – θετικές πτυχές στη θητεία του Γιώργου Καμίνη και αν ναι, ποιες;

Δεν είναι του χαρακτήρα μου να μηδενίζω τη διαδρομή και την προσπάθεια κανενός. Αλλά ο κ. Καμίνης, με την εκλογή του, καλλιέργησε κάποιες προσδοκίες στους Αθηναίους πολίτες, στον προοδευτικό κόσμο της Αθήνας. Τις προσδοκίες αυτές τις διέψευσε. Ξέχασε πολύ γρήγορα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μια μεγάλη αλλαγή στη λειτουργία του Δήμου. Και δεν είναι αρκετό το επιχείρημα, ότι η εκλογή του συνέπεσε με την κρίση ή ότι παρέλαβε το δήμο με δυσκολίες. Υπάρχουν παραδείγματα άλλων δημάρχων και εντός του λεκανοπεδίου και σε όλη τη χώρα, που μέσα στην κρίση κατανόησαν και ιεράρχησαν τις κοινωνικές ανάγκες, και προσπάθησαν να δώσουν λύσεις. Ο κ. Καμίνης υπήρξε απών, αόρατος για τους κατοίκους της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Αντίθετα, ήταν εξαιρετικά χρήσιμος στην κεντρική εξουσία, την οποία πρόθυμα εξυπηρέτησε, υλοποιώντας ότι του ζητήθηκε, χωρίς την παραμικρή αντίρρηση. Επέλεξε να μην εκπροσωπεί τους πολίτες απέναντι στην κεντρική εξουσία, αλλά την κεντρική εξουσία απέναντι στους πολίτες. Αυτός είναι και ο λόγος που πέντε δημοτικοί και εννέα διαμερισματικοί σύμβουλοί του, καθώς και πολλοί συνεργάτες του, πολύ γρήγορα τον εγκατέλειψαν.

-Πιστεύετε ότι η Αθήνα μπορεί πραγματικά να αλλάξει πρόσωπο ή απλώς να υποστεί οριακές βελτιωτικές παρεμβάσεις;

Οι παραδοσιακές λύσεις δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Τόσα χρόνια οι Δήμαρχοι έχτισαν το προφίλ τους και την πολιτική τους καριέρα, οικοδόμησαν τον προσωπικό τους μηχανισμό και στην πόλη δεν άφησαν ούτε 50 μέτρα ποδηλατοδρόμο. Βελτιωτικές παρεμβάσεις πάντα χρειαζόντουσαν και πάντα θα χρειάζονται. Αλλά πρέπει να ξεφύγουμε πια από την εποχή των χαμηλών προσδοκιών, όπου οι πολίτες δεν περίμεναν τίποτα και, επομένως, κάθε Δήμαρχος ήταν επιτυχημένος. Τώρα έχει έρθει η ώρα να αλλάξει εποχή η Αθήνα. Να αποκτήσει ο Δήμος την δική του ταυτότητα, με ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την πόλη, μια πόλη ανθρώπινη σύγχρονη και λειτουργική. Η Αθήνα έχει τεράστιες δυνατότητες, τεράστιες δυνάμεις που μπορούν να απελευθερωθούν, αρκεί να υπάρχει σχέδιο και βούληση. Η «Ανοιχτή Πόλη» δοκιμάστηκε ως η μοναδική ουσιαστική αντιπολίτευση στις δημαρχίες Κακλαμάνη και Καμίνη. Τώρα είμαστε έτοιμοι να δοκιμαστούμε και στην εφαρμογή του προγράμματός μας. Και θα τα καταφέρουμε, γιατί οι επεξεργασίες μας είναι ολοκληρωμένες, το σχέδιό μας είναι το μοναδικό αξιόπιστο, και κυρίως, γιατί έχουμε το πείσμα που χρειάζεται για τη μεγάλη αλλαγή.