Συνέντευξη στο “allwrite.gr”
Για την συνέντευξη ήμουν αρκετά αγχωμένος, γιατί ήξερα πως θα μιλήσω με έναν άνθρωπο με διαμετρικά αντίθετα πολιτικά προτάγματα από τα δικά μου. Οι απαντήσεις του με εξέπληξαν αρκετές φορές θετικά. Νέος, με τόλμη και έτοιμος για κάθε πρόκληση. Σπάει όλα τα καλούπια του Έλληνα «επικεφαλής παράταξης» και είναι προσιτός σε όλους και πάνω από όλα έτοιμος να ακούσει όλες τις απόψεις. Σας παρουσιάζω έναν πραγματικά εξαίρετο νέο άνθρωπο, τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
-Σπουδές στο εξωτερικό, πολύ καλές μάλιστα, πολύ καλό βιογραφικό, νεανικότητα… Τι ωθεί έναν 30άρη να αφήσει τις ευκαιρίες των ΗΠΑ και να γυρίσει στην Ελλάδα ως υποψήφιος Δήμαρχος;
Δεν έγινε ακριβώς έτσι. Το μεταπτυχιακό μου στην Αμερική είναι κομμάτι των σπουδών μου. Έχω κι ένα διδακτορικό σε εξέλιξη. Όλα αυτά γιατί αγαπάω την επιστήμη μου, τα Οικονομικά και γιατί θέλω να εξαντλήσω τις δυνατότητές μου. Έτσι κι αλλιώς ο στόχος μου είναι αυτή τη γνώση να την κάνω πράξη εδώ, να δουλέψω και να εργαστώ εδώ. Η υποψηφιότητα στο Δήμο Αθηναίων είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Απορρέει από την πολιτική μου ένταξη που είναι κομμάτι του εαυτού μου και στοιχείο της προσωπικής μου ζωής. Στην πολιτική δεν μπαίνεις για καριέρα. Μπαίνεις για να αλλάξεις τον κόσμο και τα πράγματα γύρω σου.
-Η πρόταση ήρθε από τον κύριο Τσίπρα. Την περιμένατε; Σας ξάφνιασε;
Η πρόταση ήταν αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης. Ήμουν ο πρώτος που το έμαθε και νομίζω ότι αντέδρασα όπως κάθε άνθρωπος που προτείνεται για κάτι το οποίο δεν έχει επιδιώξει. Αισθάνθηκα εξαιρετική τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση και ευθύνη. Ιδιαίτερα για το γεγονός ότι μετά τον Αλέξη Τσίπρα και την Ελένη Πορτάλιου θα ήμουν ο υποψήφιος της «Ανοιχτής Πόλης», μιας δημοτικής παράταξης με συνεχή παρουσία και εξαιρετικούς ανθρώπους.
-Αθήνα, Ανοιχτή Πόλη. Ανοιχτή και στις ξένες επενδύσεις;
Αθήνα, πόλη ανοιχτή στην κοινωνία, στις δημιουργικές δυνάμεις και τα νέα ρεύματα. Αθήνα, πόλη ανοιχτή στους νέους επιστήμονες, την καινοτομία, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Αθήνα, πόλη ανοιχτή στη νέα αντίληψη για τον τουρισμό, που αξιοποιεί τους πολιτιστικούς πόρους, φτιάχνει δίκτυο φτηνών καταλυμάτων, προβάλλει την σύγχρονη ταυτότητά της. Αθήνα, πόλη ερμητικά κλειστή στην αντίληψη που θέλει τις ιδιωτικές επενδύσεις να γίνονται τελικά με δημόσιο χρήμα και τις δημόσιες λειτουργίες να μετατρέπονται σε αντικείμενο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας. Αθήνα, ερμητικά κλειστή στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ γιατί το νερό πρέπει να διασφαλιστεί ως δημόσιο αγαθό.
-Πάμε στα προβλήματα. Πως κερδίζουμε πάλι τον Άγιο Παντελεήμονα; Τι προτείνει η Ανοιχτή πόλη;
Στον Άγιο Παντελεήμονα έχει επιστρέψει η κοινή λογική. Οι κάτοικοι είναι έτοιμοι μέσα από ουσιαστικό διάλογο να καταγράψουν τα προβλήματα και να αναζητήσουν λύσεις. Δεν είναι άβατο. Και δεν πρέπει να είναι. Η ανοιχτή συζήτηση στην περιοχή, για να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις, είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επιχειρήσουμε. Ο Δήμος δεν μπορεί ν’ αφήνει περιοχές της πόλης στην υποβάθμιση και την εγκατάλειψη, γιατί αυτές είναι οι βασικές αιτίες που τρέφουν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ανοχή στις φασιστικές συμμορίες.
-Φάκελος Τζαμί: Πως σιγουρεύεις ότι η ΧΑ δεν θα προκαλέσει νέα έκτροπα; Ένας αναγνώστης μάλιστα ρωτάει το εξής: Αφού ο κ. Σακελλαρίδης πιστεύει στην δημοκρατία, γιατί δεν αφήνει τους πολίτες να αποφασίσουν για την πόλη τους;
Για αυτούς που κάνουν έκτροπα υπάρχουν νόμοι και πρέπει να εφαρμοστούν. Υπάρχουν όλα τα θεσμικά και νομικά εργαλεία για να αντιμετωπιστεί η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Το πρόβλημα είναι εκείνοι που με ευκολία ξεπέφτουν στον ακροδεξιό λαϊκισμό, μόνο και μόνο για τις ψήφους, χωρίς να αναλογίζονται τη ζημιά που προκαλούν, δηλητηριάζοντας την κοινωνία και δίνοντας άλλοθι στα τάγματα εφόδου. Φυσικά και οι πολίτες πρέπει να έχουν άποψη για τα ζητήματα της πόλης τους. Οι πρώτοι που υποστήριξαν τις ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες και τα τοπικά δημοψηφίσματα είμαστε εμείς. Αλλά τα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα. Ο αναγνώστης που ρωτάει, ας σκεφτεί τι θα γίνει αν μπει θέμα δημοψηφίσματος για την λειτουργία ορθόδοξων εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη. Γιατί και εκεί έτσι θα μπει. «Να αποφασίσουμε οι πολίτες δημοκρατικά για την πόλη μας».
-Είχε προκαλέσει αίσθηση μία δήλωσή σας για την «χωροθέτηση» των μη αδειούχων μικροπωλητών. Αυτό δεν θα γεννήσει προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού στους Καταστηματάρχες; Δεν θα οδηγήσει σε κλείσιμο μαγαζιών, σε απολύσεις;
Δεν είπαμε των μη αδειούχων μικροπωλητών. Είπαμε να χωροθετηθούν υπαίθριες αγορές, με νόμιμα προϊόντα και άδειες και να χτυπηθεί αποφασιστικά το κύκλωμα του παραεμπορίου στην ρίζα του. Στις εισαγωγές, τις αποθήκες, τις μίζες προς τον ελεγκτικό μηχανισμό. Αν δεν γίνει αυτό, όσους μικροπωλητές και να πιάσεις, θα βρεθούν άλλοι. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν υπαίθρια παζάρια. Πουθενά δεν θεωρείται κατάρα για το λιανεμπόριο. Το πρόβλημα με τα μαγαζιά δεν είναι τα παζάρια, είναι ότι με την κρίση ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει. Και το ότι οι πολυεθνικές θέλουν να σπάσουν την αργία της Κυριακής για να πάρουν όλο τον τζίρο δικό τους.
-Σε έναν δεύτερο γύρο Γιώργου Καμίνη – Άρη Σπηλιωτόπουλο, ποιον θα στηρίζατε;
Στο δεύτερο γύρο θα είμαστε εμείς. Και μάλιστα με προοπτική νίκης απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.
-Πως αντιμετωπίζει η Ανοιχτή Πόλη την εγκληματικότητα στην πόλη;
Για εμάς το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι καθολικό, αφορά όλους τους κατοίκους και όλες τις περιοχές. Γι’ αυτό και ζητάμε αστυνόμευση ουσιαστική, επαγγελματική, φιλική προς τους πολίτες, σωστά κατανεμημένη στο κέντρο και τις γειτονιές. Αλλά δεν αρκεί μόνο η αστυνόμευση. Η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας απαιτεί ποιότητα ζωής και οικονομική δραστηριότητας στις γειτονιές. Και ακριβώς εδώ βρίσκεται το πεδίο στο οποίο μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά ο Δήμος.
-Γιατί ο δημότης της Αθήνας να ψηφίσει Ανοιχτή Πόλη;
Κατ’ αρχάς γιατί στις εκλογές αυτές πρέπει να σταλεί ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα σε αυτούς που μας κατέστρεψαν τη ζωή. Η Αθήνα δεν θα δώσει τη χαρά στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο να πανηγυρίσουν το βράδυ των εκλογών ότι η πολιτική τους δικαιώθηκε και ότι οι ίδιοι βγήκαν από το πολιτικό αδιέξοδο. Αλλά κατά κύριο λόγο γιατί η Αθήνα χρειάζεται μια νέα δημοτική αρχή. Με βαθιά γνώση των προβλημάτων και πρόγραμμα για την αντιμετώπισή τους. Με προτεραιότητα τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα. Με προτάσεις που μπορούν να αλλάξουν άμεσα την εικόνα της πόλης και την ίδια μας την ζωή. Χρειάζεται μια δημοτική αρχή πραγματικά ανεξάρτητη από τα συμφέροντα και τις δυνάμεις που μας οδήγησαν ως εδώ.
-Και τέλος ένα ερώτημα που θα τεθεί σε όλους τους υποψήφιους: Περιγράψτε μου με 5 λέξεις την Αθήνα με Δήμαρχο Σακελλαρίδη.
Αλληλέγγυα, δημιουργική, δημοκρατική, ανθρώπινη, ζωντανή.