«Ιεραρχούμε τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από τα κέρδη των λίγων»

«Ιεραρχούμε τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από τα κέρδη των λίγων»

 

Φίλες και Φίλοι

Οι εκλογές για το Δήμο της Αθήνας έχουν σχεδόν φτάσει.

Απομένουν μόνο λίγες μέρες.

Τις μέρες αυτές πρέπει να τις εξαντλήσουμε σε καθημερινή επαφή και διάλογο με την κοινωνία.

Είμαστε για τα καλά μέσα στη μάχη. Και μέρα με τη μέρα γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι.

Πάμε γερά για τη μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα. Μια ανατροπή με τεράστιο αντίκτυπο. Τεράστια πολιτική και κοινωνική σημασία. Που δεν θα συζητηθεί μόνο στην πόλη και την Ελλάδα. Αλλά ο αντίκτυπός της θα ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ας δώσουμε λοιπόν όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή τη μάχη.

Ας φτάσει η φωνή μας παντού. Σε όλες τις γειτονιές. Σε όλους τους ανθρώπους.

Ας κάνουμε την οργή και την απόγνωση, ελπίδα και δύναμη. Για να αλλάξουμε την πόλη. Για να αλλάξουμε την ίδια μας τη ζωή.

Τώρα είναι η ώρα. Και είναι στο χέρι μας. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Στην αρχή αυτής της αναμέτρησης, ο κ. Καμίνης προσπαθούσε να εμφανιστεί ως ο αδιαφιλονίκητος νικητής των εκλογών. Χωρίς αντίπαλο.

Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, όμως ο κ. Καμίνης διαπιστώνει τη δυναμική της «Ανοιχτής Πόλης». Και δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία του.

Τον καταλαβαίνουμε. Αλλά ας καταλάβει και αυτός ότι δεν μπορεί να κρατηθεί στο απυρόβλητο. Δεν τον βοηθούν οι πράξεις του. Και, δυστυχώς για αυτόν, η Ανοιχτή Πόλη είναι πάρα πολύ διαβασμένη.

Τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στο προσκήνιο η υπόθεση των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ιδιωτικές εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER καταχράστηκαν 250 εκατομμύρια ευρώ από χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Κυρίως χαράτσια. Ανάμεσα σε αυτά είναι και 6 εκατομμύρια δημοτικά τέλη, τα οποία όφειλαν να αποδώσουν στο Δήμο της Αθήνας.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την πολιτική διάσταση του σκανδάλου. Την άθλια λαμογιά που κρύβεται στην υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων. Τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που κάνουν φτερά, την ώρα που ο κόσμος πεινάει, και χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται. Το αναφέρουμε όμως, γιατί μετά τις εκλογές, θα ανοίξει η συζήτηση και για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ρωτήσαμε όμως, τον κ. Καμίνη γιατί δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στην δίκη των καταχραστών. Ώστε να επιδιώξει την καταδίκη τους για κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Δεν το έκανε ως όφειλε.

Ο κ. Καμίνης μας απάντησε με ένα χαρτί, στο οποίο, μαζί με διάφορους χαρακτηρισμούς που φανερώνουν το άγχος το οποίο τον διακατέχει, αναφέρει τις διάφορες νομικές ενέργειες στις οποίες προέβη ο Δήμος.

Η απάντησή μας είναι η εξής.

Ο κ. Καμίνης χειρίστηκε την υπόθεση αυτή όσο πιο διακριτικά μπορούσε. Έκανε το μέγιστο δυνατό να μην δοθεί δημοσιότητα σε όλη αυτή την ιστορία, πράγμα που είναι και η επιθυμία της  κυβέρνησης.

Θα περίμενε κανείς από το δήμαρχο της πρωτεύουσας να βγει στα κεραμίδια. Να δημοσιοποιήσει το θέμα. Να ασκήσει πολιτική πίεση με κάθε μέσον. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και να επιδιώξει την καταδίκη των καταχραστών, και το ξήλωμα της υπερασπιστικής τους γραμμής.

Θα περίμενε κανείς από το δήμαρχο της πρωτεύουσας να μην είναι τόσο χαλαρός όταν πρόκειται για 6 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή που πανηγυρίζει για τα 2 εκατομμύρια δωρεά που πήρε από τους Νορβηγούς. Την ίδια στιγμή που ο κοινωνικός προϋπολογισμός του Δήμου είναι τρεις φορές μικρότερος από το ποσόν που φάγανε οι ιδιωτικές εταιρείες.

Τέλος, θα περίμενε κανείς από τον κ. Καμίνη να έχει περισσότερη έγνοια και για τις δικές του εξαγγελίες. Γιατί αυτά τα 6 εκατομμύρια, που υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να εξανεμιστούν, τα έχει συνυπολογίσει στο πλεόνασμα του Δήμου για το οποίο υπερηφανεύεται. Είναι περίπου τα μισά. Και είναι στα χαρτιά και απολύτως επισφαλή.

Για να υπερασπιστεί πρώτα και κύρια τη δική του αξιοπιστία, λοιπόν, όφειλε ο κ. Καμίνης να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η αντιδήμαρχός του η κ. Κοντοσταθάκου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 15-11-2012. Αν δεν έχει τα πρακτικά ο κ. Καμίνης, μπορούμε να του τα στείλουμε.

Αλλά όλα αυτά που έρχονται στην επιφάνεια, δεν δείχνουν ιδιαίτερη φροντίδα για νοικοκύρεμα. Νοικοκύρεμα, κατά τον κ. Καμίνη, είναι μόνο οι απολύσεις 5000 εργαζομένων. Και η τιτλοποίηση των χρεών προς τον Δήμο, ώστε να μπουν οι εισπρακτικές εταιρίες στην ζωή των δημοτών.

Ο κ. Καμίνης υπερηφανεύεται για τον πλούσιο απολογισμό του. Σήμερα παρουσιάζει ως πρόγραμμα για τη δεύτερη τετραετία το επιχειρησιακό πρόγραμμα που κατέθεσε το 2010. Υπόσχεται, δηλαδή, στους πολίτες αυτά που δεσμεύτηκε να κάνει την πρώτη τετραετία και δεν τα έκανε. Αυτό στην προεκλογική διάλεκτο λέγεται ως εξής: «στην πρώτη θητεία βάλαμε τα θεμέλια, στην δεύτερη προχωράμε μπροστά». Που σημαίνει ότι στην πρώτη τετραετία δεν έγινε τίποτα, και γι’ αυτό τα ξαναϋπόσχεται.

Λέμε λοιπόν. Το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Καμίνη είναι η ίδια του η θητεία. Είναι ο ίδιος ο δήμαρχος και η πολιτική που έχει επιλέξει απέναντι στην πόλη. Δεν θα αλλάξει κάτι στην δεύτερη. Και η Αθήνα το γνωρίζει πολύ καλά.

Θα του προτείναμε όμως να μην υπονομεύει ο ίδιος την σοβαρότητα του, που τόσο υπερασπίζεται. Διότι ακούσαμε τον ισχυρισμό του ότι τον υποστηρίζουν τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Και ψάχνουμε από περιέργεια να τα εντοπίσουμε, και δεν τα βρίσκουμε πουθενά.

Αλήθεια, γιατί δεν μας τα παρουσιάζει, γιατί τα κρύβει;

Πιθανότατα γιατί δεν υπάρχουν. Ο κ. Καμίνης νοσταλγεί τις εποχές που τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας λεηλατούσαν κανονικά την Αριστερά. Όμως αυτές οι εποχές έχουν περάσει. Και αν δεν το έχει καταλάβει, θα το καταλάβει στις 18 Μαΐου.

Όσο για τον κ. Σπηλιωτόπουλο, έχει επιλέξει μόνος του την περιθωριοποίηση. Η ακροδεξιά του κατρακύλα τον έχει καταστήσει όμηρο της ακροδεξιάς. Και ζητάει την ψήφο των Αθηναίων, προβάλλοντας ως την πιο δυναμική υποψηφιότητα του συνδυασμού του τον κ. Πλεύρη.

Τον αφήνουμε να πορευτεί στο δρόμο του, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της πόλης, μακριά από έναν στοιχειωδώς σοβαρό αυτοδιοικητικό λόγο. Αλλά ακόμα και από τη φιλελεύθερη παράδοση της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα. Γιατί στις περιοδείες συναντάμε και δεξιούς ανθρώπους, που δεν ανέχονται αυτή την εικόνα. Το λαϊκισμό, το παιχνιδάκι με την ξενοφοβία και το απεχθές φλερτ με τους νεοναζί.

Η Αθήνα θα μιλήσει την παραπάνω Κυριακή. Και θα κλείσει την πόρτα στους κυβερνητικούς υποψήφιους.

Η ψήφος των Αθηναίων θα είναι αποφασιστική ψήφος για την υπεράσπιση της πόλης και της κοινωνίας. Δεν θα είναι ψήφος για την πολιτική σταδιοδρομία του κ. Καμίνη και του κ. Σπηλιωτόπουλου. Δεν θα είναι ψήφος για την διάσωση του απελπισμένου κ. Σαμαρά. Ούτε και του ολοκληρωτικά απεγνωσμένου και πανικόβλητου κ. Βενιζέλου. Τελεία.

 

Φίλες και Φίλοι

Τα προβλήματα της 2ης Δημοτικής Κοινότητας, είναι τα προβλήματα ολόκληρης της Αθήνας. Η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, οι δρόμοι που έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Και είναι πολύ λογικό, αφού από τα ετήσια τεχνικά προγράμματα που ψήφισε το κοινοτικό συμβούλιο, δεν υλοποιήθηκε κανένα. Τα πεζοδρόμια που έχουν αφεθεί στα τραπεζοκαθίσματα. Η αυτονόητη υποχρέωση του Δήμου να κρατάει την πόλη καθαρή, έχει εγκαταλειφθεί.  Η περιοχή μεταξύ Βουλιαγμένης και Φραντζή πλημμυρίζει με την πρώτη βροχή, γιατί εν έτει 2014 δεν υπάρχουν ακόμα αγωγοί ομβρίων.

Όπως και σε άλλες περιοχές, έτσι και εδώ, η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής στάθηκε εξαιρετικά γενναιόδωρη με τις άδειες για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και εξαιρετικά ελαστική στην τήρηση των κανόνων αδειοδότησης και στις αυθαίρετες κατασκευές. Δηλαδή αδιαφορώντας  για την ισορροπία της πόλης και το δικαίωμα των ανθρώπων να περπατάνε ελεύθερα στον δρόμο.

Οι χώροι πρασίνου βρίσκονται υπό διαρκή απειλή. Αντί να υποστηριχτούν ως ένα στοιχείο απαραίτητο για την ποιότητα ζωής στην πόλη, αντί να γίνουν πιο φιλικοί και προσβάσιμοι στους πολίτες, παραδίδονται στην εγκατάλειψη. Και αυτό δεν είναι απλή αμέλεια, ούτε ανικανότητα της δημοτικής αρχής. Είναι ένα φτηνό και αποτελεσματικό στρατηγικό σχέδιο, με στόχο να προκαλέσει την αποστροφή των πολιτών για τους χώρους πρασίνου. Και να περάσει πιο εύκολα η απαλλοτρίωσή τους από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Όμως το κίνημα πολιτών δίνει μάχες και τις κερδίζει. Η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία του Α΄νεκροταφείου, συνάντησε σθεναρή αντίσταση. Το σχέδιο αυτό πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά.

Ειδικά ο Ν. Κόσμος έχει μεγάλες ανάγκες σε πράσινο. Η φύτευση των αδόμητων χώρων και η προσθήκη περισσότερου πράσινου στις πλατείες, δεν απαιτεί κάποια μεγάλα έργα. Είναι όμως μεγάλο έργο από μόνο του, στο βαθμό που υπηρετεί την ανάδειξη της γειτονιάς και τη ανάγκη των πολιτών για καλύτερη ποιότητα ζωής. Η εκκρεμότητα με το πάρκο Λαγουμιτζή πρέπει να κλείσει, σε μια συνεννόηση με την εκκλησία. Οι φορείς του Ν. Κόσμου και οι πρωτοβουλίες για τους ελεύθερους χώρους έχουν δώσει μεγάλο αγώνα για τον συγκεκριμένο χώρο, η ανάδειξη του οποίου σκαλώνει σε μια ιδιοκτησία που λειτουργεί ως εστία μόλυνσης.

Και ακόμα υπάρχουν άλλες περιοχές που οφείλουμε να φροντίσουμε και να αναδείξουμε. Όπως τον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς, που επίσης έχει σωθεί χάρη στους αγώνες των κατοίκων και των φορέων, χωρίς όμως να έχει κλείσει από κάθε πλευρά το ζήτημα. Ή οι προσφυγικές πολυκατοικίες στον Άγιο Σώστη, που χρειάζονται καθορισμό και ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων τους, ο οποίος σήμερα έχει παραδοθεί στην εγκατάλειψη.

Όμως η μάχη για την ποιότητα ζωής είναι και μάχη για την καθημερινότητα.

Είναι μάχη για συντηρημένα σχολεία. Ανοιχτά ακόμα και μετά το μάθημα, για οργανωμένες εξωσχολικές αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Και για εκδηλώσεις των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης. Η «Ανοιχτή Πόλη» της 2ης Δημοτικής Κοινότητας έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων για τις ανάγκες των σχολείων της περιοχής.

Είναι μάχη για την πρόσβαση των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των νέων, στην αθλητική δραστηριότητα, σε ένα πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον. Για να ανακατασκευαστούν οι αθλητικοί χώροι. Για να είναι καθαρές και ασφαλείς οι παιδικές χαρές.

Είναι μάχη για τον πολιτισμό. Για επαναλειτουργία και αναβάθμιση των πολιτιστικών χώρων του Δήμου. Για να ανοίξουν τα κτίρια του Δήμου στους φορείς και στις συλλογικότητες της γειτονιάς.

Είναι μάχη για την αξιοπρέπεια. Και εδώ πρέπει να αναφέρω ένα αίτημα που συναντάμε παντού, και πολύ σπάνια αναδεικνύεται στην κεντρική ατζέντα των εκλογών: το ότι δεν υπάρχουν αρκετές λέσχες φιλίας ηλικιωμένων. Που μπορούν να αποτελέσουν μια διέξοδο κοινωνικοποίησης, σε μια περίοδο που η ανασφάλεια, η οικονομική δυσπραγία και η  συναισθηματική πίεση επιτίθενται στις ζωές των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων.

Και ακόμα, είναι μια μάχη για την δημόσια υγεία και την κοινωνική πολιτική. Γιατί ο Δήμος οφείλει να υπερασπιστεί την πόλη και τους κατοίκους από την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. Να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τους χιλιάδες ανασφάλιστους που δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν σε πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Γι’ αυτό, μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι η αναβάθμιση και η ενίσχυση του δικτύου των δημοτικών ιατρείων, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ. Και ακόμα, η με κάθε τρόπο στήριξη των ευάλωτων ομάδων, όπως οι άστεγοι και οι άνθρωποι που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.

Πρέπει να υπάρξει μια πιο δίκαιη πολιτική για τα δημοτικά τέλη. Ώστε να επιβαρύνονται αναλογικά οι επιχειρήσεις ανάλογα με τα κέρδη που βγάζουν, και να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά, τα μικρά μαγαζιά και οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη. Και αυτό μπαίνει στο πρόγραμμά μας, μαζί με ένα σχέδιο που θα στηρίξει τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, αναβαθμίζοντας τις τοπικές αγορές και τους συνοικιακούς εμπορικούς δρόμους.

 

Φίλες και Φίλοι

Αυτές οι προγραμματικές δεσμεύσεις δεν έχουν κάποιο παράλογο κόστος για τον μεγαλύτερο δήμο της πόλης. Ειδικά αν υπάρξει επιτέλους διαφάνεια στις λειτουργίες και τα έργα του Δήμου, κάτι το οποίο όλες οι προηγούμενες αρχές αμέλησαν να προωθήσουν. Πρόκειται για μικρές τοπικές παρεμβάσεις,  οι οποίες στο άθροισμα τους υπηρετούν έναν μεγάλο σκοπό. Το να αποδοθεί ξανά αυτή η πόλη στους ανθρώπους της.

Αυτό είναι το δικό μας όραμα, και με αυτό σαν βάση ζητάμε την στήριξη των πολιτών της Αθήνας. Αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε είναι ότι θα είμαστε μια δημοτική αρχή που θα ιεραρχεί τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από τα κέρδη των λίγων. Που δεν θα διστάσει να έρθει αντιμέτωπη με οργανωμένα συμφέροντα κάθε τύπου, προς όφελος της πόλης. Και που θα στηριχτεί πρώτα απ’ όλα στην ενεργοποίηση και την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών.

Η Αθήνα και οι γειτονιές της, μας ξέρουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είμαστε χθεσινοί στα δημοτικά πράγματα.  Η Ανοιχτή Πόλη είναι εδώ και πολλά χρόνια παρούσα, τόσο στο δήμο, όσο και στα κινήματα πόλης, απέναντι στα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κινημάτων αλληλεγγύης και πρωτοστατεί στην μάχη κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στις γειτονιές. Σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας, έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης και του πολιτισμού που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να δοκιμαστούμε στην διοίκηση του Δήμου. Και καλούμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να συσπειρωθούν γύρω από το πρόγραμμά μας. Γύρω από το πρόγραμμα που θα κάνει την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της δημοκρατίας.

Ας αγωνιστούμε για την μεγάλη ανατροπή. Είναι στο χέρι μας.

Πάμε γερά.

Ούτε μια μέρα χαμένη. Αλλάζουμε την Αθήνα τώρα!