Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Φεβρουαρίου

Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Φεβρουαρίου

Στην χτεσινή (1/2)τρίτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ:
Οι επαγγελματίες εστίασης της πόλης έχουν πληγεί βίαια από τις συνθήκες της πανδημίας. Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, ώστε τα μαγαζιά τους να παραμείνουν ανοιχτά και οι εργαζόμενοι σε αυτά να μην χάσουν τις δουλειές τους. Η Ανοιχτή Πόλη θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στη στήριξη των ανθρώπων της εστίασης σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Συγκεκριμένα προτείναμε τα παρακάτω:

• Απαλλαγή από το 100% των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για όλες τις επιχειρήσεις των πληττόμενων ΚΑΔ για το 2020 και συνέχιση της απαλλαγής για όσο διάστημα διατηρούνται περιοριστικά μέτρα το 2021.
• Απαλλαγή από το 100% των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για επιχειρήσεις εστίασης, μικροπωλητές, περίπτερα, εμπορεύματα, προθήκες κλπ.
• Μη χρέωση του προστίμου για τα τραπεζοκαθίσματα για όσους δεν πρόλαβαν να πληρώσουν μέχρι 31-12-2020.
• Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι και τις 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κουλούρια, κάστανα, άνθη κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για τους μήνες του 2020 που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους.
• Πλήρης απαλλαγή από τέλη ηλεκτροφωτισμού για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως έδρες, αθλητικών σωματείων, εξωραϊστικών συλλόγων, συνδικάτων κλπ.
• Να εξετασθεί η ένταξη των επιχειρήσεων εστίασης σε αναπτυξιακούς άξονες του ΕΣΠΑ (2014-2020) για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, την ανανέωση του εξοπλισμού τους και την ψηφιακή οργάνωσή τους.
• Πάγωμα για ένα έτος όλων των απαιτήσεων (πλειστηριασμών ,εξώσεων, προσαυξήσεις προστίμων και τόκων) του ΔΑ για οφειλές προηγούμενων ετών.
Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να διεκδικήσει τη στήριξη της κεντρικής διοίκησης, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των παραπάνω αναγκαίων μέτρων.

ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ:
Ο λόφος του Στρέφη χρειάζεται αναβάθμιση. Εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει την αδιαφορία των δημοτικών αρχών, ανάμεσά τους και της σημερινής. Έχοντας αναδείξει προγραμματικά την κεντρική σημασία του δημόσιου χώρου για την Αθήνα, η Ανοιχτή Πόλη έχει φέρει επανειλημμένα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει πραγματοποιήσει μαζί με τους κατοίκους δράσεις καθαρισμού του λόφου και είναι παρούσα στη διαβούλευση της τοπικής κοινότητας για το μέλλον του χώρου.
Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να έχει σχέδιο για το λόφο του Στρέφη. Σχέδιο που να έχει αποκρυσταλλωθεί, αφού πρώτα θα έχει ακολουθήσει όλες τις προϋποθέσεις δημοκρατικής νομιμοποίησης, μέσα από διαβούλευση που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή και συναίνεση της τοπικής κοινότητας. Η Δημοτική Αρχή όμως, στην περίπτωση του λόφου του Στρέφη όπως και σε άλλες, βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Η αιφνιδιαστική αποδοχή της δωρεάς της PRODEA, χωρίς καν να ακολουθηθούν οι διαδικασίες της επιτροπής του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» όπου αυτή εντάσσεται, είναι τουλάχιστον ανησυχητική. Δεσμεύει τον Δήμο Αθηναίων στην υλοποίηση ενός σχεδιασμού που δεν είναι δικός του, δεν έχει αφετηρία τις ανάγκες της περιοχής, δεν έχει εγκριθεί από το κοινοτικό συμβούλιο και δεν έχει διέλθει οποιαδήποτε διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων θα έπρεπε να είναι αυτονόητα ικανές να αναλαμβάνουν βασικές εργασίες ευθύνης του Δήμου, όπως η συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών σε έναν εμβληματικό χώρο πρασίνου και αναψυχής στο κέντρο της πόλης. Η ανάθεση τέτοιων αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα, είτε μέσω εργολαβιών είτε μέσω «υιοθεσιών» αδιευκρίνιστων προθέσεων, δεν εξυπηρετεί το συμφέρον των δημοτών που συνήθως καλούνται έτσι να πληρώσουν παρεμβάσεις για τις οποίες κανείς δεν τους ρώτησε.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ – ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ:
Τη στιγμή που η εκπόνηση του νέου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων είναι ακόμα σε εξέλιξη, η Περιφερειακή Αρχή του κ. Πατούλη προχωρά σε ενέργειες που δρομολογούν την περαιτέρω επέκταση του τέρατος της Φυλής και προωθεί, σε συμμαχία με ιδιωτικά συμφέροντα, την επιλογή της καύσης που η υπόλοιπη Ευρώπη εγκαταλείπει. Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή στην Αθήνα έχει υπάρξει νωθρή απέναντι στην ανάγκη να διαμορφωθεί από τον Δήμο Αθηναίων ένα αξιόπιστο και σύγχρονο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η Ανοιχτή Πόλη για μια ακόμα φορά ζήτησε τη συζήτηση του θέματος, εντός ημερήσιας διάταξης, στην επόμενη συνεδρίαση. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων απαιτεί ξεκάθαρες επιλογές που εναρμονίζονται με τις σύγχρονες εξελίξεις και διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο.
Επιπλέον, ζητήσαμε την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς επίκειται συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ σχετικά με τον καθορισμό των εισφορών των Δήμων και ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να υπερασπιστεί εκεί τα συμφέροντα των δημοτών του, ενόψει της αναμενόμενης σημαντικής αύξησης των τελών.
Οι εισφορές που καλείται να καταβάλει στον ΕΔΣΝΑ ο Δήμος Αθηναίων για το 2021 είναι 19.178.485,66 € (μαζί με την περιβαλλοντική εισφορά), 11,57% αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για εισφορές, το ύψος των οποίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απουσία πολιτικών μείωσης των αποβλήτων από τις δημοτικές αρχές: καμία υποδομή για διαλογή στην πηγή, ανυπαρξία μονάδων μηχανικής επεξεργασίας και κομποστοποίησης.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η ταξική μεροληψία της τιμολογιακής πολιτικής του ΕΔΣΝΑ. Συνυπολογίζοντας στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τα πράσινα απορρίμματα, η ακολουθούμενη πολιτική έχει σαν αποτέλεσμα δήμοι που έχουν πιο πλούσιους κάτοικους να πληρώνουν λιγότερα, κι ας πετούν πολύ περισσότερα σκουπίδια ανά κάτοικο! Έτσι, με 363 κιλά ανά κάτοικο ο δημότης Περάματος καλείται να πληρώσει 62,48 ευρώ τον τόνο, με 271 κιλά ανά κάτοικο ο Αθηναίος δημότης καλείται να πληρώσει 59,62 ευρώ τον τόνο, ενώ με 698 κιλά ανά κάτοικο ο δημότης Κηφισιάς καλείται να πληρώσει 55,91 ευρώ τον τόνο! Είναι φανερό ότι αυτή η άδικη και ανορθολογική κατάσταση πρέπει να διορθωθεί.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ:
Η πρόσκληση που δημοσίευσε η ΕΑΤΑ, για επιχορήγηση των επιχειρήσεων πολιτισμού, περιορίζεται αυστηρά στα όρια της περιοχής παρέμβασης ΟΧΕ του Δήμου Αθηναίων, αφήνοντας έτσι εκτός στήριξης πολλά θέατρα και χώρους πολιτισμού με σημαντική συνεισφορά στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Η Ανοιχτή Πόλη καλωσορίζει κάθε προσπάθεια στήριξης του πολιτισμού και των ανθρώπων του, οι οποίοι έχουν πληγεί βίαια κατά την πανδημία, καλεί όμως τη Δημοτική Αρχή να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επεκταθεί αυτή η στήριξη πέρα από τα όρια της ΟΧΕ, που καμία σχέση άλλωστε δεν έχουν με τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης.